Elazığ'da yaşayan ve doğuştan idrar yolu bulunmayan 12 yaşındaki çocuğun ağız içinden alınan doku, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Selçuk Yücel tarafından ameliyatla idrar yoluna yerleştirildi.
Prof. Dr. Yücel, çeşitli hastanelerde 10'un üzerinde cerrahi müdahale yapılan çocuğun idrarını, müdahaleler sonrası kasıklarının alt bölgesinden yaptığını belirterek, değişik bir ameliyat tekniği uygulamaya karar verdiklerini söyledi.
''Türkiye'de yapılan idrar yolları tekniğini 'modifiye' edilmiş hale getirdiklerini'' belirten Yücel, ağız içinden alınan serbest dokuyu, 4 saat süren bir ameliyatla idrar yoluna yerleştirdiklerini bildirdi.
Hastanın ameliyattan sonraki gün rahatlıkla yemeğini yediğini ve gezebildiğini ifade eden Yücel, ''Keyfi de gayet yerinde. İki hafta sonra normal yollarla idrarını yapabilecek'' dedi.
Prof. Dr. Yücel, idrar yolu yapılmaması halinde, çocuğun ergenlik yaşlarına gelmesinin ardından farklı problemler yaşayabileceğini, ancak ameliyatla bu problemlerin ortadan kalktığını söyledi.
İdrar yolunun daha önceden ciltten alınan deri parçalarıyla yapıldığını ifade eden Yücel, ''Ciltten alınan deriler idrarla temas ettiğinde iyi sonuçlar alamıyorduk. Yaş ilerledikçe bu derilerde kıl çıkıyordu. İdrar yolunun içinde kıl ve taşlaşmalar meydana geliyor ve doku açılabiliyor. Ağız içi dokusunda ise daha korunaklı bir yapı ve zar var. Alınan dokuyu yama şeklinde idrar yoluna yerleştiriyoruz ve oldukça iyi yanıtlar alıyoruz. Bu şekilde 20 hastaya idrar yolu yaptım'' diye konuştu.
Prof. Dr. Yücel'in ameliyat ettiği çocuk da kendisini iyi hissettiğini, daha önce çok sıkıntı yaşadığını, idrarını rahat bir şekilde yapacağı için mutlu olduğunu söyledi. Büyüyünce polis olmak istediğini söyleyen çocuğun babası ise oğlunun küçük yaşlardan bu yana büyük sıkıntı yaşadığını, bu sıkıntıları atlattıkları için mutlu olduklarını kaydetti.
Ağız içi yaraları hangi nedenlerden kaynaklanır?
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
hocam kafamda soru işareti kaldı Ağız yoluyla hamile kalınır mı Meniyi Yutup yutmama konusunda tam emin Değilim Yardımcı olursanız çok memnun olurum I... devamı
Metabolik Sendrom Böbreğin Fonksiyonunu Kötüleştiriyor
Organ Nakli Hakkında Yanlış Bildiklerimiz
Organ Nakli Ve Kilo Kontrolü
Dünya Böbrek Gününde İlginç Uyarı Yöntemi
Hayvanlardan İnsanlara Organ Naklinin Önü Açılıyor