Ağız kokusu tedavisinin en önemli noktası teşhistir. Doğru düğmeye basıldığı zaman ağız kokusu tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Ağız kokusunun nedeni teşhis etmekte kullanılan birçok yöntem vardır. Bunlardan biri de, hastanın hikâyesini ayrıntılı bir şekilde dinlemektir. Bu hikâye ağız kokusundan suçlu olan organa ilişkin ipuçları verir.
Daha sonra hasta burundan nefes alıp verirken ağız kokusu, ağızdan nefes alıp ağızdan verirken ağız kokusu, ağızdan nefes alıp burundan verirken burun kokusu, burundan alıp burundan verirken burun kokusu ölçülerek aralarındaki farklara bakılır.
Ölçümler arasındaki farka göre teşhis koymak
Bu ölçümler kötü kokulu gazların ağız atılımlı mı olduğunu, akciğer atılımlı mı olduğunu, burun atılımlı mı olduğunu açıkça gösterir. Bunun yanı sıra kötü kokulu bir aminoasitle ağzın içinde gargara yaptırılarak, ağzın koku tavanı, yani yapsa yapsa ne kadar koku yapabileceği ölçülür. Daha sona koku çinkoyla aşağıya çekilir ve düştüğü zaman kaça düşebileceğine bakılır. Böylece iki ölçüm arasındaki farka bakılarak teşhis konulur.
Teşhisi en zor olan ağız kokusu tip 5 kokulardır. Kişi psikolojik olarak ağzının koktuğunu düşünür ama aslında ağzı kokmaz. Parametreler alınırken doktorları en fazla zorlayan ve sonuç itibariyle somut bir şey bulunamayan bir koku cinsidir. Üstelik bu tip 5 koku cinsi, toplumda hiç de nadiren rastlanan bir durum değildir.
Kan gazları atılımlı kokuların teşhisi zordur
Bunun dışında yine en çok uğraştıran koku cinsi ise tip 4 kokulardır. Yani kan gazları atılımlı olanlardır. Bunlar kabızlık ya da kolon divertikülü gibi nedenlerle ortaya çıkar. Helikobakter pilori gastirit de ender rastlanan bir neden değildir. Birçok insanda helikobakter pilori adlı bir bakteri mideye yerleşerek orada gastrite neden olur.
Bu insanlar doktora gitmesine neden olmayacak şikâyetlerle yaşarlar ve ancak ağız kokusu şikâyetiyle doktora giderler. Ancak sorunu bulmak bazen çok zor olabilmektedir. Bulunduktan sonra ise doğru doktora sevk edildiğinde, ağız kokusu tedavi edilebilir bir hastalıktır.
İLGİLİ MAKALE
Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
Op. Dr. İlker ABCI
iyi günler doktor bey şuana kadar dahiliye üroloji kbb cildiye doktorlarına gitti bir türlü sonuç alamadım bir genel cerrah uzmanına gitmek istiyorum ... devamı
Kanal Tedavisi Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Bebeğin Dişi Yerinden Çıktığında Ne Yapılmalı?
Diş Taşlarının Temizlenmemesi Hangi Sorunlara Yol Açar?
Elektrikli Diş Fırçası Kullanmak Sağlıklı Mıdır?
Ev Tipi Diş Beyazlatma Nedir?