Psikolojik tedavi de, ağrı tedavi planınızın bir parçası olabilir.
Ağrı çekerken öfkeli, üzgün, çaresiz ve/veya depresif hissetmek çok normaldir. Ağrı kişiliğinizi değiştirebilir, uykunuzu bölebilir ve işinizi, hatta ilişkilerinizi etkileyebilir. Ama böyle olmak zorunda değildir. Psikolojik tedavi sıklıkla ağrıyı şiddetlendiren yüksek düzeylerdeki fizyolojik stresi azaltmak yoluyla ağrı tedavisinde kullanılabilecek, ilaç içermeyen güvenli bir yoldur. Psikolojik tedavi, ayrıca ağrıyla birlikte seyreden diğer sorunlarla nasıl başa çıkabileceğinizi göstermek yoluyla, ağrının dolaylı sonuçları konusunda iyileşmeler sağlar.
Ağrıya yönelik psikolojik tedavinin büyük bölümü eğitimdir. Ağrı çeken kişilerin çok zor sorunlarla başa çıkma becerileri edinmelerine yardımcı olunur. En yaygın psikolojik tedavi şekilleri şunlardır:
- Konuşma terapisi: Konuşma terapisiyle bir psikiyatrist ya da psikologun desteği ve danışma hizmeti alınır.
- Gevşeme eğitimi: Hastalar, iyileşmeyle ve ağrının azaltılmasıyla bağlantılı derin bir psikolojik gevşeme durumuna nasıl geçeceklerini öğrenirler.
- Stres yönetimi: Stres ağrıyı daha da kötüleştirir. Stres yönetimi, hastaların stresle ağrı arasındaki ilişkiyi anlamalarına yardımcı olur ve stresi azaltarak ağrıyı hafifletme yollarını öğretir.
- Ağrıyla başa çıkmaya yönelik becerilerin kazandırılması: Ağrıyla nasıl yaşayabileceğinizi öğrenmek yaşam kalitenizi ciddi ölçüde artırabilir.
Pskilojik tedaviye, başta uygulanan tıbbi ve/veya cerrahi tedaviye yanıt vermeyen şiddetli ve tekrarlayan ağrılar için başvurulabilir. Sağlık ekibiniz, size en uygun tedavilerin hangileri olduğuna karar vermenize yardım edecektir.
Aft üzerine karbonat sürmek zararlı mıdır?
Op. Dr. Aram BAKIRCI
Hocam saygılar ben 7aydir gitmediğim doktor kullanmadığım ilaç tedavi kalmadı ama belim kalcam bacağım ağrısı uyuşukluk geçmiyor yanıyor içi resmen ot... devamı
Uyarılma Sorunu Yaşayan Kadınlarda Viagranın Etkileri Nelerdir?
Omuz Ağrısı
Depo-Provera
Vajinismus Öyküleri
Konsantrasyon Düşmanları