HIV bağışıklık sistemine zarar vererek AIDS hastalığına neden olan tam açılımıyla ‘’İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü’’ olarak tanımlanan bir virüstür. HIV virüsü 5 farklı şekilde bulaşabilir; cinsel ilişki, kan teması, anneden bebeğine, organ nakli, damardan uyuşturucu kullanımında veya dövme yaptırırken iğnenin HIV virüsü taşıyan birinin kullanmış olması üzerine iğnenin tekrar kullanımında virüs taşınabilir. HIV virüsü cinsiyete, hastalığın edinilme yoluna, alınan HIV virüsünün miktarına, genetik yapıya, virüs hangi hastalıklara neden olacağına bağlı olarak değişkenlik gösterdiğinden dolayı belirtilerine yönelik bir çıkarım yapmak zordur ve zaman alır (3-15 yıl). Fakat her hastada gözlemlenen birtakım bulgular vardır. İşte HIV virüsü taşıyıp taşımadığınızı anlamanızı sağlayacak o belirtiler;
Erken Dönem Belirtileri
HIV virüsü alan bir hasta 1-6 hafta arasında ağır grip geçirir ve bu hastalık kendiliğinden geçer. Bu süreçte ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, farenjit ve döküntü gibi belirtiler gözlemlenir.
Semptomsuz Dönem
Ağır grip süreci atlatıldıktan sonra yaklaşık olarak 6-13 yıl süren herhangi bir belirti göstermeksizin virüsün taşındığı dönemdir. Bu süreç cinsiyete, virüsün hangi yolla alındığına, yaşa ve virüsün hastalık yapma özelliğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Geç Dönem Belirtileri
Genel olarak virüs alımından 8 yıl sonraki evreye denk gelen süreçtir. Bu süreçte hastaların verem, lokal fungal enfeksiyonları ve lenf kanserine yakalanma olasılıkları yüksektir.
İLGİLİ MAKALE
HIV/AIDS Artık Ölümcül Bir Virüs Değil
Op. Dr. Süleyman ESERDAĞ
merhaba hocam vajinoplasti ve labioplasti amelyatları aynı anda yapılırmı iyileşme süresi nedir vede ikisnin beraber ameliyat ücreti nedir acaba şimdi... devamı
Sağlıkla İlgili Yanlış Kanılar: Gerçekleri Öğrenin
Aıds Testi Yapabilen Akıllı Telefon
Aıds Abdde Hızla Yayılıyor
Aıds İle Mücadelede Yeni Yöntem
Amerikalı Yetkililerin Aıds Alarmı