Yaptığı yazılı açıklamada, Pfizer'in bazı akciğer kanseri hastaları için ürettiği kişiye özel ilacın ise tüm hücreleri değil, sadece sorunlu hücrelere etki ettiği için çok daha az yan etkisi olduğunu belirten Şakül, etkinliğin ise arttığını ifade etti.

Şakül, akciğer kanserinin tedavisinde kullanılması amacıyla Pfizer'in ürettiği ilacın, şu an itibariyle ABD, Hindistan, Kore, Japonya ve İsrail'de kullanıldığını, Türkiye'de ise ruhsat almak için önümüzdeki günlerde başvurularını yapacaklarını bildirdi.

İlacın, hiç sigara içmemiş veya çok az içip bıraktıktan sonra akciğer kanseri hastası olanların tedavisinde kullanıldığını belirten Şakül, ''Bu gruba geleneksel şekilde tedavi yapıldığı takdirde, tedaviye yanıt verme oranı yaklaşık yüzde 10 iken, bizim yaptığımız birinci ve ikinci fazdaki araştırma sonuçlarına yaklaşık yüzde 60-61 oranında yanıt verildi'' ifadesini kullandı.

İlacı kullanabilecek hasta sayısının tüm dünyada her yıl 40 bin civarında arttığını dile getiren Şakül, ''Aslında küçük bir gruptan bahsediyoruz ama ilacın bu küçük gruptaki etkinliğinin oldukça yüksek olduğunu söyleyebilirim,'' dedi.

VİDEO: DR. ÖZGÜR KARACAN "AKCİĞER KANSERİNDE RİSK GRUPLARI"

Kişiye özel ilaçla kişiye özel tedavinin birbiriyle karşılaştırılmaması gerektiğini vurgulayan Şakül, kişiye özel ilacın, küçük bir kitlenin tümör genetiğine bakarak geliştirilen ilaç olduğunu, kişiye özel tedavinin ise doktorla hasta arasında geçen bir süreç olduğunu, hastanın durumuna göre belirlenen tedavi yöntemi olduğunu belirtti.

''İlacı kullanan hastaların kemoterapi almasına gerek yok''

Dr. Hakan Şakül, hastalara ilacı vermeden önce bazı tanısal testler yapıldığını, ilacın bu testlerin ardından çıkan sonuca göre hastaya verildiğini ifade etti.

İlacın kemoterapiye göre çok daha az yan etkiye sahip olduğuna dikkati çeken Şakül, ''Kemoterapide verdiğiniz ilaç tüm vücuda hitap ediyor ve sorun olan hücrelere gitmek yerine tüm hücreleri etkiliyor. Bizim ürettiğimiz kişiye özel ilaç ise tüm hücreleri değil, sadece sorunlu hücrelere etki ettiği için çok daha az yan etkisi oluyor. Etkinliği ise artıyor. Tabii ki hiç yan etkisi yok diyemeyiz ama bu ilacın yan etkilerinin yok edilebilir olduğunu söyleyebilirim'' ifadesini kullandı.

Hastaların ilacı kullanmaya başladığı zaman kemoterapi almasına gerek olmadığını belirten Şakül, ilaç için yaptıkları klinik araştırmaların 18 yaşının üzerindekileri kapsadığını sözlerine ekledi.
 

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Merhabalar hocam, ben diyarbakirdan size yaziyorum, teyzem su an 38 yasinda ve meme kanseri teşhisi konuldu. Kanser 4. Evredeymis ve akciğer karaciğer... devamı