Çalışmalar, kanser teşhisi konulduktan sonra sigarayı bırakanların, sigara içmeye devam edenlerden daha fazla yaşadığını gösteriyor.
“Niye şimdi sigarayı bırakayım ki zaten hastayım,” diyen akciğer kanserli sigara tiryakileri, şu yanıtta yeni bir teşvik bulabilir: Sigarayı bırakarak 5 yıldan fazla hayatta kalma ihtimallerini iki katına çıkarabilirler.
Yayımlanan yeni bir rapor, akciğer kanserinin erken evresinde hastalık teşhisi konulduktan sonra sigara içmeyi bırakanların, bu alışkanlıklarına devam edenlerden daha uzun yaşayabildiklerini ortaya koyuyor.
Bulgular, sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç olmadığı gerçeğinin önemini vurguluyor.
Amerikan Kanser Derneğine göre, akciğer kanseri kanserler arasında en yaygın ölüm nedenidir. Akciğer kanseri vakalarının çoğunun nedeni de sigara içmektir.
Tıbbi deliller tekrar tekrar göstermiştir ki kişi sigarayı bırakır bırakmaz vücut, tütün ve dumandan kaynaklı kimyasalların yaptığı tahribatı tamir etmeye başlar. Sigara içmeye devam etmeninse akciğerdeki tümörün davranışlarını etkileyebileceği konusunda teoriler bulunuyor. Ama bugüne kadar, akciğer kanseri tanısı konulduktan sonra sigara alışkanlığını terk etmenin, hastanın hayatta kalmasına herhangi bir etkisi olup olmadığı belirsizdi.
İngiltere’de bulunan Birmingham Üniversitesi araştırmacıları, 10 çalışmanın sonuçlarını yeniden ele alıp akciğer kanseri tanısı konulduktan sonra sigarayı bırakmanın hastanın tedavi sürecini ve hastalığın gidişatını nasıl etkilediğini değerlendirdiler. Araştırmacıların incelemesi, hem küçük hücreli dışı hem de küçük hücreli akciğer kanseri hastalarını içeriyordu.
Bulguları arasında şunlar vardı:
- Akciğer kanserinin erken döneminde olup sigara içmeyi sürdürenler, teşhisten sonra sigarayı bırakanlara göre “önemli düzeyde yüksek ölüm riskine” sahiptir. Artan ölüm riski, kanserin yayılmasına bağlı olarak gerçekleşiyor gibi görünüyor.
- Sigarayı bırakanların 5 yıl yaşama oranı yüzde 64-70 arasındadır. Sigara içmeye devam edenlerdeyse bu oran yüzde 29-33’tür.
- Sigara içmeye devam edenlerin kanserlerinin nüksetme ihtimali, sigarayı bırakanlara göre çok daha olasıdır.
Araştırmacılar bulgularının, sigarayı bırakma programlarının erken dönemde teşhis edilen kanserde, hastaların yararına olabileceğini gösterdiğini belirtiyorlar. Ama daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de sözlerine ekliyorlar..
Akciğer Kanserini Önlemek için İpuçları
Uzm. Dr. Faruk BERBER
merhaba hocam ben geçen sene crp yüksekliğinin araştırılması sırasında BT ÇEKİLDİ VE BT SONUCUM TORAKS BT İNCELEMESİNDE: Toraks duvarını oluşturan ke... devamı
Spiral Taktıran Kadınlar Rahim Ağzı Kanserine Daha Az Yakalanıyor
Kanser Efsaneleri
Futbol Acıyı Azaltıyor
1- 7 Nisan Kanser Haftası
İdrarda Kan Kanser Habercisi