- İçindekiler
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Alerjinizi tetikleyen şeylerden uzak durun! Örneğin yer fıstığına alerjiniz varsa yerfıstığı yemediğiniz gibi yer fıstığıyla hazırlanan yiyeceklerden de uzak durun.
Evde tedavi ciddi alerjik reaksiyon durumlarında yeterli olmayabilir. Ciddi bir reaksiyon tıbben acil bir durumdur. Nefes darlığı, hırıltılı soluma, dudakların ve ağız dokusunun şişmesi, boğuk ses, yutma sorunu ve alabildiğine yayılmış kurdeşen gibi belirtilerin hepsi ciddi reaksiyonun tehlike işaretleridir.
- Şiddetli alerjik reaksiyonların geçmesini beklemeyin veya tedavi etmeye kalkmayın. Vakit kaybetmeden acil servise gidin.
- Eğer sizi hemen acile götürecek kimse yoksa ambulans göndermeleri için hastaneyi arayın.
Ciddi bir reaksiyon durumunda ne yapmanız gerektiğine dair daha fazla bilgi almak için “Alerji Bilgi Merkezi”ne ve “Anaflaksi” konusuna bakınız.
Hafif belirtiler gösteren ufak çaplı reaksiyonlar genelde alerji ilaçlarına yanıt verir.
- Difenhidramin gibi ağızdan alınan bir antihistamin alerjik reaksiyonları bastırabilir. Dikkat: Bu ilaçlar sizi güvenli bir şekilde araç veya makina kullanamayacak kadar sersemletebilirler. Konsantrasyonu etkileyebilirler ve çocukların öğrenmelerini zorlaştırabilirler. Yatıştırıcı olmayan antihistaminler reçeteye tabi değildir ve loratadin içenler bunlar arasında yer alır. Bu ilaçlar sadece birkaç günlüğüne alınmalıdır.
- Kaşıntılar için hidrokortizon gibi iltihabı önleyici bir steroid krem kullanabilirsiniz.
Ufak çaplı ve belli bir bölgeyle sınırlı deri reaksiyonları için soğuk, nemli bezleri veya buzu deneyin. Bir havluya sarılmış dondurulmuş sebze torbasını sorunlu yerin üzerine uygulamaya çalışın.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Genelde ilaç tedavisi alerjiyi tetikleyen şey ortadan kaldırıldıktan sonraki tedavi seçeneklerinden biridir.
Çok ciddi reaksiyonlar solunum güçlüğü için oksijen verilmesi veya anafilaktik şokta tansiyonu yükseltmek için damardan sıvı verilmesi gibi diğer tedavileri gerektirebilir. Çok ciddi reaksiyonları olan hastaların genelde hastaneye yatırılmaları gerekir.
Ateş Mercanı Kesiği Tedavisi
Doç. Dr. İsmail ŞİMŞEK
Merhaba 37 yasinda bir bayanim son 4 yıldır eklem ve kas agrilarim var ve gittikce ilerliyor. Bircok yerimde kireclenme ve fibromiyalji var Agrilardan... devamı
Kedi Alerjisine Yeni Çözüm
Alerjik Reaksiyon Tedavisi
Şiddetli Alerjik Reaksiyonların Tedavisi
Astım İçin Alerji Aşısı
Alerji Aşısı