Besin alerjilerinin en iyi tedavisi alerjiye neden olan yiyecekten sakınmaktır. Bu mümkün olmadığında hafif reaksiyonlar için antihistaminler ve ciddi reaksiyonlar için bir alerji kutusunda bulunan alerji ilaçlarını kullanabilirsiniz.

Besin Alerjileri Tedavisi

Besin Alerjileri Tedavisi

Besin alerjilerinin en iyi tedavisi alerjiye neden olan yiyecekten sakınmaktır. Bu mümkün olmadığında hafif reaksiyonlar için antihistaminler ve ciddi reaksiyonlar için bir alerji kutusunda bulunan alerji ilaçlarını kullanabilirsiniz. Besin alerjisi olan çocuklara özel bakım göstermek önemlidir. Ağır besin alerjisi olan bir çocuk alerjen besinin çok ufak bir miktarına bile yaşamı tehdit eden anafilaktik tepki gösterebilir. çocuğunuz her zaman tıbbi uyarı bilekliğini takmalı ve bir alerji kutusu taşımalıdır. Bütün bakıcıların (okul yöneticileri, öğretmenler, arkadaşlar, koçlar ve bebek bakıcıları),

  • çocuğunuzun besin alerjisi olduğunu bilmesine,
  • besin alerjisinin semptomlarını fark edebilmesine,
  • alerji çantasının nerede tutulduğunu ve epinefrin iğnesinin nasıl yapıldığını bilmesine,
  • derhal 112 nin aranacağını bilmesine

dikkat edin. çocuklar alerjen yiyeceği yedikten sonra ilk birkaç dakikada yalnız hafif belirtiler gösterebilirler ama 10 ila 60 dakikada şiddetli belirtiler olabilir. çocuklar bir reaksiyondan sonra birkaç saat bir hastanede gözlemlenmelidir.

İlk Tedavi

İlk Tedavi

Besin alerjisinin ilk tedavisi alerjiye neden olan yiyeceği tespit etmek ve hafif ve ciddi reaksiyonlarla nasıl başa çıkılacağını öğrenmektir. Besin alerjisinin en etkili tedavisi yiyeceğin herhangi bir türünü engellemektir. Ailenize, arkadaşlarınıza ve iş arkadaşlarınıza besin alerjiniz olduğunu söyleyin ve besinden kaçınmanızda size yardımcı olmalarını isteyin. Bütün besin etiketlerini okuyun ve aynı alerjen besin için kullanılabilen diğer isimleri öğrenin. örneğin süt "kazeinat", yumurta "albumin", buğday "gluten" ve fıstık "hidrolize bitki proteini" diye yazılmış olabilir. Bebeğinizde süt veya soya alerjisi varsa doktorunuz sadece bebek mamasını veya anne sütünü değiştirmenizi önerebilir. Soya ve süt alerjileri olan bebekler için özel olarak hazırlanmış bebek mamaları vardır. Sizde veya çocuğunuzda hafif alerji varsa reçetesiz satılan antihistaminler belirtileri kontrol edebilir. Reçetesiz antihistaminler yardımcı olmazsa veya sersemlik gibi hoş olmayan yan etkilere neden olmuşlarsa reçeteli antihistaminlere ihtiyacınız olabilir. Şiddetli alerjik reaksiyon gösteriyorsanız ilk tedaviniz bir acil serviste veya bir acil servis personeli tarafından yapılabilir. Histaminin daha fazla salınmasını durdurmak ve nefes alıp vermenize yardımcı olan kasları gevşetmek için size bir epinefrin iğnesi yapılacaktır. Daha sonra size içinde bir epinefrin şırıngası ve antihistamin hapların bulunduğu bir alerji kutusu verilecektir. Doktorunuz veya eczacınız size kendinize nasıl iğne yapacağınızı öğretecektir. Alerji kutunuzu her zaman yanınızda bulundurmalısınız. Her zaman tıbbi uyarı bilekliğinizi veya besin alerjinizi yazan bir başka takıyı takmalısınız. çoğu eczaneden veya internet üzerinden tıbbi uyarı takılarını sipariş edebilirsiniz. çocuklara uygun dozları olan alerji kutuları da vardır. Ciddi alerjik reaksiyon riski olan çocuklar kutuları, evin yanı sıra okulda veya kreşte de bulundurmalıdırlar. çocuğunuzun okul yönetiminin, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının besin alerjisini bildiğinden emin olun. Bu bakıcılar, iğneyi yapmak ve derhal 112 yi aramak üzere eğitilmelidirler. Daha büyük, olgun çocuklara kendi kendilerine iğne yapmaları öğretilmelidir.

Sürekli Tedavi

Sürekli Tedavi

Sürekli tedavi, alerjilere yol açan yiyeceklerden kaçınmayı ve belirtilere neden olan yeni yiyeceklerin farkında olmayı sürdürmeyi içerir. Düzenli temas içinde olduğunuz insanlara besin alerjinizden bahsetmeye devam edin ve bu yiyecekten kaçınmanıza yardımcı olmalarını isteyin. Yiyecek etiketlerini okuyun ve besin alerjenlerin yiyecek etiketlerinde başka isimlerle anıldıklarını unutmayın. Doktorunuzla alerjinizin en iyi ilaçları hakkında konuşun. İlaçların her zaman ulaşılabilir olmasına dikkat edin. Ağır besin alerjileriniz varsa her zaman alerjik olduğunuz besinlerin yazılı olduğu tıbbi uyarı takınızı takın. Tıbbi uyarı takısını çoğu eczane veya internet üzerinden sipariş edebilirsiniz. Doktorunuz bir alerji kutusu vermişse bunu her zaman yanınızda taşıyın. Bunun içinde bir epinefrin şırıngası ve antihistamin hapları bulunur. İlaçların son kullanma tarihlerini kontrol etmeyi ve ilaçları gerektiği gibi değiştirmeyi ihmal etmeyin. Siz veya çocuğunuz sorunlu bir yiyecek yediğinizden emin olduğunuzda veya bir reaksiyonun başladığını hisseder hissetmez epinefrin iğnesini yapın. Daha sonra antihistaminleri alın.  Belirtiler iğneden sonra da meydana gelebileceğinden yaşadığınız her reaksiyonda kendinizi iyi hissetseniz bile acil servise gidin. Reaksiyondan sonra birkaç saat gözleme altında tutulmanız gerekecektir. Ağır alerjik reaksiyon riski olan çocuklar, evin yanı sıra okulda veya kreşte de alerji kutusu bulundurmalıdırlar. çocuğunuzun okul yönetiminin, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının besin alerjisini bildiğinden ve belirtileri tanıdığından emin olun. Bu bakıcılar, iğneyi yapmak ve derhal 112 yi aramak konusunda eğitilmelidirler. Daha büyük, olgun çocuklara kendi kendilerine iğne yapmaları öğretilmelidir.

Kötüleşme Tedavisi

Kötüleşme Tedavisi

Besin alerjisi belirtileri kötüleşirse doktorunuzla konuşun. Bir alerji kutusuna veya yeni ilaca ihtiyacınız olabilir. Ailenize, arkadaşlarınıza ve düzenli temas içinde olduklarınıza belirtilerinizin kötüye gittiğini ve şiddetli bir reaksiyon halinde ne yapacaklarını anlamalarının önemli olduğunu söyleyin. Alerjiye yol açan yiyeceklerden uzak durmaya devam edin ve belirtilere yol açan yeni yiyeceklerin farkında olun. Bütün yiyecek etiketlerini okuyun ve besin alerjenlerin etiketlerde geçen diğer isimlerini de bilmeye dikkat edin. Şiddetli besin alerjiniz varsa alerjik olduğunuz besinlerin yazılı olduğu tıbbi uyarı takınızı her zaman takın. çoğu eczane veya internet üzerinden tıbbi uyarı takılarını sipariş edebilirsiniz. Doktorunuz bir alerji kutusu önerdiyse bunu her zaman yanınızda taşıyın. İçinde bir epinefrin şırıngası ve antihistamin haplar bulunur. İlaçların son kullanma tarihlerini kontrol edin ve bunları gerektikçe değiştirin. Siz veya çocuğunuz bir reaksiyonun başladığını hisseder hissetmez epinefrin iğnesini yapın. Daha sonra antihistaminleri alın. Belirtiler iğneden sonra da gelişebileceğinden yaşadığınız her reaksiyonda kendinizi iyi hissetseniz bile acil servise gidin. Reaksiyondan sonra birkaç saat gözlem altında tutulmanız gereklidir. Şiddetli alerjik reaksiyon riski olan çocuklar evin yanı sıra okulda veya kreşte alerji kutusu bulundurmalıdırlar. çocuğunuzun öğretmenlerinin, okul yönetiminin, bebek bakıcılarının ve arkadaşlarının ciddi alerjik reaksiyonun tehlikesini anladığından emin olun. çocuğunuzla düzenli olarak temas eden herkese ciddi bir reaksiyonun belirtilerinin nasıl fark edileceği, iğnenin nasıl yapılacağı ve derhal 112 nin aranacağı öğretilmelidir. Daha büyük, olgun çocuklara kendi kendilerine iğne yapmak öğretilmelidir.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

merhaba doktar bey bebeğim 5 aylık ek bir besin olarak hiç bir besin yemiyor ne yapmam gereklidir acaba.?... devamı