- İçindekiler
- Nedir
- Nasıl Yapılır
- Kimlere Yapılır
- Riskleri
Nedir
Astım için alerji aşısı
Alerjik astımı olanlar için alerji aşısı, bir tedavi şeklidir. Buna immünoterapi de denir. Astım alerji aşısı, enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılan antibiyotik iğnesi gibi değildir. Aksine alerji iğnesi, aşı işlevi görür.
Alerji iğnesi az miktarda alerjen madde içerir. Zaman içerisinde bu doz arttırılır. Artan miktarlarda alerjen maddenin verilmesi ile vücudunuz bu maddeye bağışıklık kazanır. Tedaviniz olumlu giderse, alerji reaksiyonunuzun şiddeti oldukça azalacaktır. Alerji aşısı, alerji belirtilerini azaltarak astımın oluşmasını engelleyebilir. Astım için yapılan alerji aşısı, uzmanlar arasında hala tartışma konusu olmakla birlikte, astımlı hastalara faydalı olduğu bilinmektedir. Alerji aşısı, astım belirtilerini azaltmakta, ağızdan alınan steroid kadar etkilidir.
Nasıl Yapılır
Alerji aşısı nasıl yapılıyor?
Alerji aşısı yapılmadan önce doktorunuz, alerji testi yaptırmanızı isteyecektir. Bu test, sizi hangi maddelerin etkilediğini açığa çıkarır. Buna deri testi dahildir, ki bu testte alerji yapan madde deri üzerinde bir çiziğe uygulanarak veya deri altına enjeksiyonla verilir. Alerji aşısı her çeşit alerjide kullanılmaz.
Astım için yapılan alerji aşıları aşağıdaki alerjenlere karşı kullanılır:
- Polen
- Küf
- Hayvan derisi ve tüyü
- Toz akarları
- Hamamböceği dışkısı
Doktorunuzla birlikte, neye karşı alerjiniz olduğunu belirledikten sonraki adım, aşı tedavisine geçmektir. Aşının yapılma sıklığı değişebilir, ancak ilk üç veya altı ay için, haftada bir veya iki defa olabilir veya aşıya maksimum doza ulaşana kadar devam edilebilir. Bu tedaviden sonra, hastalığın kontrol altına alınması için her 2 ila 4 haftada bir koruyucu aşı yapılabilir. Bu önleyici tedavi, 3 ila 5 yıl devam eder. Bazı hastalar, alerji aşısından sonra hızla astım belirtilerinden kurtulmalarına rağmen, diğer hastalarda bu iyileşme bir seneyi bulabilir. Bazı hastalarda ise, alerji aşısının hiçbir faydası görülmeyebilir.
Kimlere Yapılır
Kimlerin alerji aşısına ihtiyacı vardır?
Alerji aşısı herkese uygun değildir. Kontrol altına alınamayan astım veya kalp hastalıkları gibi, başka sağlık sorunları olan hastalarda kullanımı güvenli olmayabilir. Betablokerler veya ACE inhibitörleri gibi belirli ilaçları alan hastalar da, bu aşıyı kullanamayabilirler. Alerji aşısı beş yaşından küçük çocuklara yapılmaz.
Alerji aşısı, aşağıda belirtilen durumlarda uygulanabilir:
- Astım atakları, astım ilaçlarıyla iyi kontrol edilemediğinde veya astıma sebep olan maddeler azaltılamadığında
- Astımı tetikleyen maddelere alerjisi olanlarda
- Her sene tekrarlayan belirtilerde
- Aylarca veya yıllarca sürecek tedaviyi yaptırmaya kararlı ve zamanı olan hastalarda
- Bronkodilatörler gibi belirli astım ilaçlarını alamayan veya bunları kullanmak istemeyenler hastalarda
Riskleri
Astım için kullanılan alerji aşılarının riskleri
Astım için kullanılan alerji aşılarının riskleri vardır. En çok bilinen yan etki, aşının yapıldığı yerde kızarıklık ve şişmedir. Alerji aşısı nadiren, anaflaktik şok (nefes durması) gibi ölümcül bir sonuca yol açabilir. Bu nedenle, aşı mutlaka acil bir durumda müdahale edebilecek uzmanların kontrolünde yapılmalıdır. Astım doktorunuz, herhangi bir hastalık ihtimaline karşı, aşıdan sonra sizi 30 dakika gözlem altında tutmalıdır.
Astımdan Korunma
Uzm. Dr. Gül TAN ÇETMELİ
sn.Gültan Hanım sol kolumdaki aşım bi kaç gün önce şişti ve kaşınmaya başladı daha sonra patladı şindi ise ağrıyor ve biraz iltihap yaptı napmalıyım... devamı
Kedi Alerjisine Yeni Çözüm
Bitki Alerjisi Tedavisi
Çocuklardaki Alerjik Hastalıkların 10 Sebebi
Şiddetli Alerjik Reaksiyonların Tedavisi
Alerji Aşısı