Alzheimer Hakkında 7 Yanlış Kanı
Hafıza kaybı, yaşlanmanın doğal bir parçasıdır.
Gerçek: Geçmişte insanlar hafıza kaybının yaşlanmanın normal bir parçası olduğuna inanır ve hatta Alzheimer’ı doğal yaşa bağlı bir düşüş olarak düşünürlerdi. Oysa uzmanlar artık ağır hafıza kaybını ciddi bir hastalık belirtisi olarak görüyor.
Hafızanın doğal olarak bir dereceye kadar zayıflayıp zayıflamadığı yanıtlanmamış bir soru olarak duruyor. Çoğu insan yaşlandıkça hafızalarının zayıfladığını hissediyor; ama bu inancın bilimsel herhangi bir temelinin olup olmadığı hala tartışmalı bir mesele.
Alzheimer hastalığı ölümcül değildir.
Gerçek: Alzheimer hastalığına yakalanıp da hayatta kalan yoktur. Hastalık, beyin hücrelerini yıkar; hafıza değişikliklerine, dengesiz davranışlara ve vücut fonksiyonlarının kaybına neden olur. Hastalık insanın kişiliğini, başkalarıyla bağlantı kurma yeteneğini, düşünme, yemek yeme, yürüme ve evin yolunu bulma gibi basit diyebileceğimiz yeteneklerini yavaşça ve acılı bir şekilde alıp götürür.
Yalnız yaşlı insanlar Alzheimer’a yakalanır.
Gerçek: Alzheimer, insanları 30’larında, 40’larında ve hatta 50’lerinde vurabilir. Buna “erken başlangıçlı Alzheimer” denir. Örneğin Amerika’da halen 500 bin insanın Alzheimer’lı olduğu biliniyor. Bu sayının yaklaşık 25.000’i 65 yaş altı erken başlangıçlı Alzheimer hastası insandan oluşur ve bu grupta hastalığın ilerleyişi daha hızlıdır.
Alüminyum kutulardan içmek veya alüminyum tencerelerde ve tavalarda yemek pişirmek, Alzheimer hastalığına neden olabilir.
Gerçek: 1960’lı ve 1970’li yıllarda alüminyum Alzheimer’ın olası şüphelisi olarak ortaya atıldı. Bu durum insanların tencere ve tavalar, içecek kutuları, asit ve ter gidericiler gibi günlük eşyalar yoluyla alüminyuma maruz kalma endişesine yol açtı. O zamandan beri yapılan çalışmalar alüminyumun Alzheimer’a neden olmadaki rolünü doğrulayamadı. Bugün uzmanlar, diğer araştırma alanlarına yoğunlaşıyorlar ve artık çok azı günlük alüminyum kaynaklarının bir tehdit oluşturduğuna inanıyor.
Grip aşıları Alzheimer hastalığı riskini artırır.
Gerçek: Birçok genel çalışma, grip aşılarını ve diğer aşıları daha az Alzheimer riski ve genel olarak daha sağlıklı olmakla ilişkilendirilmiştir.
2001 yılında yayımlanan Kanada Tıp Dergisi raporu difteri veya tetanos, çocuk felci ve grip aşısı olmuş daha yaşlı yetişkinlerin, bu aşıları yaptırmamış olanlara göre Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha düşük göründüğünü ileri sürüyor. 2004 tarihli JAMA’daki bir rapor daha yaşlı yetişkinler için yıllık grip aşılarının her türlü nedenden ölüm riskinde azalmayla ilişkili olduğunu bulmuştur.
Gümüş diş dolguları Alzheimer hastalığı riskini artırır.
Gerçek: Eldeki en iyi bilimsel kanıta göre gümüş diş dolgularıyla Alzheimer arasında hiçbir ilişki yoktur. Bir bağlantı olabileceği endişesi “gümüş” dolguların genelde yaklaşık yüzde 50 cıva, yüzde 35 gümüş ve yüzde 15 kalay içeren amalgamdan (civalı metal karışımı) yapılmasından doğmuştur. Cıva, belirli biçimlerde beyni ve diğer organları zehirleyici olduğu bilinen ağır bir metaldir.
Çoğu bilim insanı yapılan çalışmaların, dental metal karışımın Alzheimer’ın önemli bir risk faktörü olmadığına inandırıcı delil olduğunu düşünüyor.
1991’de yapılan FDA’nın Dental Aletler Paneli, amalgamın herhangi bir tehlike arz ettiğine dair geçerli hiçbir delilin olmadığı sonucuna varmıştır.
New England Tıp Dergisindeki bir makaleye göre, eldeki deliller cıva içeren diş dolguları ve Alzheimer veya diğer nörolojik hastalıklar arasında hiçbir bağlantı olmadığını gösteriyor.
Alzheimer hastalığının ilerlemesini durdurabilecek tedaviler vardır.
Gerçek: Şimdilik Alzheimer hastalığını iyileştirecek, geciktirecek veya ilerlemesini durduracak hiçbir tedavi yoktur. Ancak kimi ilaçlar hastaların yaklaşık yarısında belirtilerin kötüleşmesini geçici olarak yavaşlatıyor.
Unutkanlık Ne Zaman Hastalık Belirtisidir?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
DOKTOR BEY SIZE OZELDEN ULASMAYA CALISIYORUM AMA EMAIL ADRESINIZ YANLIS DIYO BANA BASKA BIR EMAIL ADRESI GONDEREBILIRMISINIZ TESEKKURLER.... devamı
Alzheimera Karşı Çay Kahve
Abd, Alzheimer Hastalığını Yenmeye Kararlı
Evi Bir Alzheimer Hastası İçin Hazırlamak
Alzheimer’I Önleyen 6 Etkili Besin
Omega 3 Azheimer Ve Bunama Riskini Azaltabilir