Alzheimer Hastalığında Danışma ve Destek

Alzheimer hastaları için destek, hayati önem taşır. Alzheimer hastalığı, diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi sizi hem bedensel hem de zihinsel açıdan olumsuz etkiler. Yalnız olmadığınızı bilmek ve hastalıkla baş etmekte yardıma ihtiyaç duyduğunuzda terapiye gitme seçeneğine karar vermek önemlidir.

Terapiye gitmeye karar vermek önemli bir adımdır. Kişi, genelde utandığı veya suçluluk duyduğu için psikolojik yardım almaktan çekinir. Yardım almaya karar vermek, daha iyi hissetmek ve hayat kalitenizi artırmak yolunda önemli bir adımdır. Terapi hizmeti, size özgü ihtiyaçlara yanıt vermesi için titizlikle seçilmelidir. Konunun uzmanı bir psikologdan yardım alarak doğru bir tedavi planına birlikte karar verebilirsiniz.

Alzheimer Hastalığında Yardım Almaya Nasıl Başlarım?

Hastalığınızı tedavi eden doktordan sizi bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirmesini isteyin. Bu uzman, durumunuza göre size en uygun tedaviye karar verecektir. Ruh sağlığı uzmanları arasında aile terapistleri, sosyal hizmet görevlileri, psikologlar, psikoterapistler ve diğer uzmanlar bulunur.

İlk görüşmede uzman, sizden terapiye ihtiyaç duyma nedenlerinizi, (duygusal, ruhsal ve fiziksel) belirtilerinizi ve hastalık geçmişinizi anlatmanızı ister. Sizden bir soru formu doldurmanızı isteyebilir.

Görüşme Sonrasında Ne Olur?

Görüşme bittikten sonra, size uygun bir tedavi planı tasarlanır. Bu aşamada siz ve ruh sağlığı uzmanınız aşağıdaki konuları konuşabilirsiniz:

  • Size en uygun terapi yöntemi
  • Size en uygun terapi mekanı (uzmanın kendi muayenehanesi, klinik, hastane, bakımevi)
  • Tedavinize kimlerin katılacağı (sadece siz, aileniz, sizle aynı sorunları yaşayan yabancılar)
  • Terapiye gitme sıklığı
  • Terapinin süresi
  • Terapiyle birlikte kullanılabilecek ilaçlar

Alzheimer Hastalığında Farklı Terapi Türleri Nelerdir?

Alzheimer hastasıysanız aşağıdaki listede size yardımcı olacak bazı terapi türlerini bulabilirsiniz. Bu terapiler size tavsiye edilen terapi planına göre tek başına uygulanabilir veya diğerleriyle birleştirilebilir.

  • Krize müdahale terapisi: (Alzheimer tanısı konulduktan hemen sonraki yaşana ağır üzüntü gibi) acil durumlarda, terapist bu krizi atlatmanızı sağlayıp gerekli görürse sizi, terapiye devam edebileceğiniz veya sağlık yardımı alabileceğiniz kişi ve kuruluşlara yönlendirir. Bu tür hizmeti sağlık kuruluşları ve destek-danışma hatları verir.
  • Bireysel terapi: Hasta, terapistle tek başına görüşür. Terapi genellikle terapistin odasında özel olarak gerçekleşir. Bu tür tedavi, sorun sizden ve sizin düşünce ve davranış kalıplarınızdan kaynaklanıyorsa etkilidir. Ayrıca bazı sorunlar etrafınızda yabancı kişilerin varlığı karşısında açıklanamayacak ve yüzleşemeyecek kadar mahremdir. Alzheimer hastalığınıza depresyon, kaygı ve üzüntü gibi durum ve duygular eşlik ediyorsa bu tedavi türü size uygun olabilir.
  • Aile terapisi: Alzheimer hastalığı tanısı, hasta dışında ailenin bütün fertlerini etkiler. Ailenin geçimi sizin üzerinizdeyse, hastalık yüzünden finansal yüklerle karşılaşacaksınız demektir. Evin düzenini sağlayan kişiyseniz, evdeki işlerin dağılımında bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Günlük sorunlara bir de uzun vadeli bir hastalığın olumsuz duygularıyla baş etme mücadelesinin eklenmesi, aile yapısında ağır etkilere yol açabilir. Aile terapisi, aile fertlerinin sorunları kendi içlerinde halletmelerine yardımcı olur. Ayrıca, ailenin bir başka üyesinin sorunlarla baş etmesine yardımcı yolları gösterir. Terapi sırasında aile üyeleri bazı davranış ve sözlerin sorunları nasıl da çıkmaz hale soktuğunu öğrenebilir. Terapideki yardım sayesinde daha iyi ve yeni bir iletişim tarzı aranıp uygulanabilir.
  • Grup terapisi: Grup terapisinde kişiler bir araya gelerek sorunlarını tartışır. Tartışmayı grup terapisti yönetir.  Grup üyeleri her zaman olmasa da genelde aynı sorunu paylaşır. Grup seansı, kişinin kendini, aynı mücadeleyi paylaşan başka kişilere açmaya olanak kılar. Ayrıca hastalar, kendilerini nasıl gördüklerini ve başkalarının gözünde nasıl biri olduklarını da öğrenebilirler. Grup üyeleri, bu sorunu kendileri dışında başkalarının da yaşamakta olduğunu ve yalnız olmadıklarını anlar. Grup terapisi birçok farklı sorunun çözülmesinde etkilidir.
  • Bir merkezde uzun vadeli terapi: Bu tür terapide hasta, genellikle evinin dışında bir yerde uzun vadeli bir tedavi görür. Orada kaldığı süre, tedavi programının türüne ve tedavinin nasıl ilerlediğine göre değişebilir. Böyle bir program bir yıldan fazla veya sadece birkaç hafta da sürebilir. Kişinin kaldığı yer, bir hastane, bakımevi veya özel bir klinik olabilir. Kişi, orada bulunduğu sürece tamamen kendi sorununa ve iyileşmeye odaklanır. İş, okul, aile ve hobiler gibi konular ikinci plana atılır. Bu tür tedavi programında hasta çoğunlukla her gün bireysel terapi görür ve düzenli olarak grup terapisine katılır. Kişinin merkezde tedavisi sona erdikten sonra da terapiye devam etmesi gerekebilir.
  • Kendi kendine yardım ve destek grupları: Benzer sorunları yaşayan kişilerin bir araya gelmesinden oluşur. Bu tür gruplar genellikle başlarında bir terapist veya danışman olmadan düzenli olarak bir araya gelir. Alzheimer hastaları dışında aileleri ve hastanın bakımının üstlenen kişilere yönelik de destek grupları mevcuttur.

Dyt. Özge Mergen SAĞLAM

Merhaba ozge hanim size ulasmak icin cok ugrastim en son bu sitede bulabildim diyet ile destek almak iatiyorum sizinle nasil iletisim saglayabilirim... devamı