Alzheimer hastalığı görüşle ilgili zorluklar ve problemlerle yakından ilişkilidir. The Alzheimer’s Society’e göre bu hastalığın teşhis edildiği bireylerin yaklaşık %60’ında görüş kapasitesi bir veya daha çok alanda azalmakta veya kaybedilmektedir. Alzheimer hastalığına gözdeki değişimler sebep olmaz. Hastalıkta beyin görüşle ilgili sinyalleri algılamakta zorlanır. Alzheimer hastalığında görme problemlerini anlamak önemlidir çünkü kişinin güvenliği, yaşam tarzı ve yaptığı aktivitelerle ilgili bazı değişikliklerin uygulanması gerekir. Görüş yeteneğinin kaybedilmesi veya azalması Alzheimer hastasının tanıdık alanlarda kaybolmasına yol açabilir ve bireyin endişelenmesine sebep olabilir.
1999 yılında Rochester Üniversitesi Görme Merkezi’nde yapılan bir çalışmaya göre Alzheimer hastası olan kişiler hareketi göremeyebilirler veya algılayamazlar. Buna hareket körlüğü adı verilir. Çoğu kişi dünyayı aktif bir şekilde, bir film gibi görür. Alzheimer hastası olan ve hareket körlüğü yaşayan kişilerde ise hayat peş peşe akan kareler veya fotoğraflar gibidir. Dünyayı bu şekilde kesik kesik gören Alzheimer hastaları çevrelerinde olan bitenden dolayı daha fazla kafa karışıklığı yaşayabilirler.
Derinliği algılamak Alzheimer hastalığında görme problemlerinden bir diğeridir. Kişi derinliği algılayamadığında üç boyutlu objeler düz görünür. Örneğin bir tuvalet yerdeki siyah bir delik şeklinde görülebilir. Bu sebeple hasta tuvaleti kullanmaktan korkabilir. Tuvalet oturağını beyaz yerine siyah seçmek kişinin tuvaleti daha normal görmesine yardımcı olabilir. Yerdeki bir kilim karanlık bir çukur gibi görünebilir. Derinlik algısının kaybı Alzheimer hastalarında korku ve endişeye yol açabilmektedir.
Kişiler yaşlandıkça renk görme becerisi de azalır. Bu durum Alzheimer hastalarında daha çok görülür. Alzheimer teşhisi koyulan kişiler mavi ve mor tonlarını görmekte zorlanabilirler. Gözün retinası kırmızı rengine daha hassas olduğu için bu rengin kullanımı önerilir.
Alzheimer hastalığında görme problemlerinden bir diğeri kontrastla alakalıdır. Yaşama alanlarında tek ton renk kullanımı önerilmez. Alzheimer hastasının nerde duvarın bittiğini ve yerin başladığını anlaması zor olabilir. Yerlerin, kapıların, dolapların ve evdeki önemli eşyaların birbirleriyle karşıt yani kontrast olan renklerde seçilmesi ya da bu renklere boyanması önerilir. Bu sayede kişi derinliği ve boyutları daha iyi algılar. Odadaki ampulleri daha yüksek wattlı ampullerle değiştirmek odadaki kontrastı artırabilir.
Mrb coats hastalığına bağlı görme kaybında kök hücre tedavisi uygulanabilir mi... devamı
Kafa Travması İle Alzheimer Arasındaki Bağlantı Bulundu
Yabancı Lisan Beyin İçin Faydalı
Alzheimera Yatkınlık Geni Bulundu
Alzheimer Mı Yoksa Bunama Mı?
Alzheimer Hastalığının Tartışmalı Risk Etmenleri