Alzheimer Hastalığının Tartışmalı Risk Etmenleri
Alüminyum
Alzheimer hastalığıyla ilgili halka en çok duyurulmuş ve en tartışmalı teoriler, hastalık için şüpheli haline gelen alüminyumla ilgilidir. Çünkü araştırmacılar Alzheimer hastalarının beyninde bu metalin izlerine rastladı. O zamandan beri pek çok çalışma ya bu bulguyu doğrulayamadı ya da tartışmalı sonuçlara ulaştı.
Alüminyum, bazı Alzheimer hastalarının otopsi çalışmalarında normalden daha yüksek miktarda bulundu ama hepsinde değil. Alüminyumun önemi hakkında daha fazla şüphe, bazı çalışmalarda bulunan alüminyumun tümünün çalışılan beyin dokularından gelmemesi ihtimalinden kaynaklanıyor. Bunun yerine, bir kısmı laboratuvarda beyin dokusu üzerinde çalışmak için kullanılan özel maddelerden gelmiş olabilir.
Alüminyum yerkabuğunda yaygın bulunan bir elementtir ve çok sayıda ev ürününde ve birçok yiyecekte küçük miktarlarda bulunur. Sonuç olarak, beslenme yoluyla ya da başka yollarla alınan alüminyumun, Alzheimer hastalığında bir etmen olmasıyla ilgili korkular vardır. Bir çalışmada alüminyum içeren antiperspiranlar ve antiasitler kullanılan insanlarda Alzheimer gelişme riskinin daha yüksek olduğu bulundu. Alüminyuma maruz kalma ile Alzheimer hastalığı arasında bir ilişki olduğunu bildiren başka çalışmalar da var.
Öte yandan, alüminyuma yüksek düzeyde maruz kalan insanların daha yüksek risk altında olmadığını bulan çeşitli çalışmalar var. Dahası, mutfak gereçlerinde bulunan alüminyum yiyeceklere geçmez ve patates gibi bazı yiyeceklerde doğal olarak bulunan alüminyum vücut tarafından iyi emilemez. Sonuç olarak, bilim adamları alüminyuma maruz kalmanın Alzheimer hastalığında bir rolü olup olmadığının hala belirsiz olduğunu söylüyor.
Çinko
Çinkonun Alzheimer hastalığını iki yönden olumsuz etkilediği söyleniyor. Bazı raporlar çok az çinkonun bir sorun olduğunu, diğerleri ise çok fazla çinkonun kabahatli olduğunu öne sürüyor. Çok az çinko teorisi, Alzheimer hastalarının beyinlerinde, özellikle bazı bölgelerde çinko düzeyinin düşük bulunduğu otopsiler nedeniyle öne sürüldü. Diğer yandan, yakın tarihli bir çalışma çok fazla çinkonun sorun olabileceğini öne sürüyor. Bu laboratuar deneyinde çinko, beyin omurilik sıvısında bulunan beta amiloidin, Alzheimer hastalığında oluşan plaklara benzer öbekler oluşturmasına yol açtı. Mevcut çinko deneyleri beyindeki duruma çok benzeyen laboratuvar testleri örneğini takip ediyor.
Gıda Kaynaklı Zehirler
Gıdalardaki toksinler birkaç demans vakasında şüpheli hale geldi. Afrika, Hindistan ve Guam'da bazı baklagil tohumlarında bulunan iki madde sinir sistemi hasarına neden olabiliyor. Her iki madde de Alzheimer hastalığında olumsuz etkileri olduğu düşünülen glutamat adlı maddenin etkisini artırıyor.
Kanada'da Alzheimer'a benzeyen bir sinir sistemi hastalığı salgını, domoik asit ile kirlenmiş midye yiyen insanlar arasında ortaya çıktı. Bu kimyasal, baklagillerdeki maddeler gibi, glutamatı güçlendiriyor. Bu toksinler sık görülen demans nedenleri olmamakla beraber, sonuçta sinir hücre hasarına yol açan mekanizmalara ışık tutabilir.
Virüsler
bazı sinir sistemi hastalıklarında zanlı, bazı koşullar bir araya gelerek harekete geçirmeden önce on yıllar boyunca vücutta pusuda bekleyen bir virüstür. Yıllar boyunca, araştırmacılar Alzheimer hastalığı için bir virüs ya da başka bir enfeksiyöz ajan aramıştır.
Bu araştırma dizisi şu ana kadar elle tutulur bir kanıt bulma konusunda çok az kazanç sağladı. Yine de, 1980'lerin sonlarında yürütülen bir çalışma bu olasılığı canlı tutan bazı bilgiler sağladı. Daha geniş bir araştırma şu an devam ediyor.
Alzheimer Hakkında 7 Yanlış Kanı
Uzm. Dr. Vedat ERTUNÇ
Merhaba hocam.Hafif mitral yetmezliğinden dolayı yılda bir kez kontrole gitmekteyim (tedavi ilaç kullanımı yok) en son gittiğimde ekg de wolff parkins... devamı
Alzheimer In Erken Tanısında Önemli Başarı
Frontotemporal Demans (Pick Hastalığı)
Alzheimer Hastalığının Tedavisi İçin Yeni Umut
Alzheimer Hastalığında Bakıcının Rolü
Alzheimer Hastalığının Tartışmalı Risk Etmenleri