Amfizem veya başka bir kronik akciğer rahatsızlığınız varsa, bazı basit egzersizler solunumunuzu iyileştirebilir. Bu egzersizler, karın kaslarınızı kullanarak ciğerlerinizin boşaltılmasını kontrol etmenize yardımcı olabilirler. Bunları günde iki veya dört defa yapın.
Diyaframdan nefes alma
Bu tür nefes alma egzersizleri yapmak için şu adımları atın:
- Dizleriniz ve başınız yastıklarla desteklenmiş olarak sırt üstü uzanın. Yavaşça ve yumuşak bir şekilde ritmik olarak nefes alıp vermeye başlayın. Ve gevşeyin.
- Parmak uçlarınızı karnınıza, kaburgalarınızın hemen altına yerleştirin. Nefesinizi yavaşça içinize çektiğinizde; diyaframınızın, ellerinizi kaldırdığını hissetmelisiniz.
- Göğsünüz havayla doldukça karnınızla ellerinizi itme egzersizi yapın. Göğsünüzün hareketsiz kaldığından emin olun. Bunu, üçe kadar sayarak ağzınızdan nefes alırken yapmayı deneyin. Sonra dudaklarınızı büzün ve altıya kadar sayarak nefesinizi yavaşça ağzınızdan verin.
Diyaframdan nefes almayı, bir defada yorulmadan 10 veya 15 nefes alacak şekilde sırtınızda uygulayın. Sonra, bunu bir yanınıza daha sonra da, diğer yanınıza uzanmış şekilde yapmayı deneyin. Bu egzersizi bir sandalyede sert bir şekilde otururken, ayakta dururken ve merdiven çıkarken yapmaya çalışın.
Dudaklar büzülü olarak nefes alma
Diyaframik solunumu, nefesinizi verirken dudaklarınız büzülmüş olarak deneyin. Dudaklarınız büzüşmüş halde iken, içinden geçen hava akımı yumuşak bir ssss sesi çıkaracaktır. Ağzınız açıkken derin bir nefes alın ve verin. Bunu her seferinde 10 defa tekrarlayın. Büzüşmüş dudağa doğru nefes vermek, içinden geçen havayı asgariye indirerek, kılcal solunum yolları da dahil, solunum yollarının bütünündeki hava basıncını arttırır.
Derin nefes egzersizleri
Bu hareketi, otururken veya ayakta dururken yapın. Derin nefes alırken, dirseklerinizi düzgün bir şekilde geriye doğru çekin. Bu pozisyonda nefesini tutarak; beşe kadar sayın. Ardından karın kaslarınızı büzerek ve dirseklerinizi tekrar ayakta durduğunuz vaziyete getirerek havayı dışarı doğru itin. Bu egzersizi 10 defa tekrarlayın.
Atabileceğiniz diğer adımlar
Eğer amfizeminiz varsa, bunun ilerleyişini durdurmak ve kendinizi bazı komplikasyonlardan korumak için şu adımları atabilirsiniz
- Sigarayı bırakın. Bu, genel sağlık durumunuz için alabileceğiniz en önemli tedbirdir ve amfizemin ilerlemesini durduracak tek adımdır. Sigarayı bırakmak için desteğe ihtiyacınız varsa, bir sigarayı bırakma programına katılın. Pasif içicilikten mümkün olduğunca uzak durun.
- Solunum yollarını tahriş eden diğer şeylerden de uzak durun. Bu tahriş ediciler boyalardan gelen buhar ve otomobil egzoz gazları, pişirilen kimi şeylerin kokuları, belli bazı parfümler, hatta yanan mumlar ve tütsülerdir. Kirliliği azaltmak için, ocak ve klima filtrelerini düzenli olarak değiştirin.
- Düzenli egzersiz yapın. Solunum problemlerinizin sizi, ciğerlerinizin kapasitesini arttıracak olan egzersizden alıkoymasına izin vermemeye çalışın.
- Solunum yollarınızı açık tutun. Kronik bronşitiniz varsa, solunum yolu geçişlerinde mukoza birikme eğilimi ortaya çıkar ve bu yüzden de solunum yolunun açık tutulması zorlaşır. Salgıları inceltmek ve yukarı çıkışlarını kolaylaştırmak için, her gün bolca alkolsüz sıvı tüketin.
- Kendinizi soğuk havadan koruyun. Soğuk hava, bronşiti tetikler. Soğuk havalarda başınıza yumuşak bir şey giyin veya dışarı çıkmadan önce ağız ve burnunuza giren havayı ılık tutmak için, eczanelerde bulunabilen bir soğuk hava maskesi takın.
- Solunum yolları enfeksiyonlarından kaçının. Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde bir zatürre aşısı yaptırın. Aynı zamanda yıllık grip aşısı olun. Soğuk algınlığı veya grip olan kişilerle, elinizden geldiğince temas etmeyin. Soğuk ve grip mevsiminde büyük bir kalabalığa karışmak zorunda kalırsanız, bir yüz maskesi takın, sık sık ellerinizi yıkayın ve cebinizde veya çantanızda bir şişe el dezenfektanı bulundurun. Burnunuzun iç kısmına dokunmaktan veya gözünüzü kaşımaktan kaçının. Bu, viral enfeksiyonun çoğunu aldığınız bir yoldur.
· İyi beslenin. Dengeli bir diyet, vücudunuza ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanması, hücrelerin yenilenmesi ve muhafaza edilmesi ve vücut süreçlerinin düzenlenmesi için gereken besini sağlar.
Yeme dürtüsü sizi zorladığında, daha sık bir şekilde ve daha küçük öğünler tüketebilirsiniz. En büyük öğününüzü günün erken saatlerinde alın ve öğünlerden sonra yatmaktan kaçının. Yoğurt, pilav, fırınlanmış patates, tavuk veya balık gibi sindirimi kolay yiyecekler, kırmızı et veya ağır yemeklerden daha çok tercih edilebilir.
Aşağıdaki tavsiyeler amfizemle başa çıkmanız için size yardımcı olabilir:
- Duygularınızı ifade edin. Amfizeminiz bazı aktivitelerinizi sınırlayabilir ve ailenizin planlarını ve rutinlerinizi beklemediğiniz bir şekilde etkileyebilir. Siz ve aileniz birbirlerinizin ihtiyaçları konusunda açıkça konuşabilirseniz, bu hastalığın getirdiği zorluklarla daha iyi başa çıkabilirsiniz. Ruh haliniz ve başkalarıyla olan ilişkilerinize karşı teyakkuz halinde olun ve birilerine danışmaktan korkmayın.
- Bir destek grubuna katılmayı düşünün. Amfizem hastası insanların bulunduğu bir destek grubuna katılmayı düşünebilirsiniz. Destek grupları herkese açık olmamasına rağmen, yeni tedaviler ve başa çıkma stratejileri ile ilgili, iyi bir bilgi kaynağı olabilirler. Ayrıca, sizinle aynı durumda olan kişilerle birlikte vakit geçirme konusunda cesaret de verebilirler. Bir destek grubu ilginizi çekiyorsa, doktorunuzla görüşün.
Amfizem vaklarının çoğu önlenebilirdir. Amfizemi önlemek için:
- Sigara kullanmayın. Eğer sigara kullanıyorsanız, en kısa zamanda bırakmak için yardım arayın.
- Pasif içicilikten kaçının.
- Kimyasalların veya tozun bulunduğu bir ortamda çalışıyorsanız, yüz maskesi kullanın
- Geçmişte sigara kullanmışsanız fiziksel aktivitelerinizi arttırın veya düzenli olarak egzersiz yapın.
Uzm. Dr. Sedat TÜZÜNER
iyi günler doktor bey benim sizle paylaşmak istediğim rahatsızlığım penisim üzedrinde son zamanlarda olusan et beni tarzında olan lekelerin neden olua... devamı
Sigara İçenlerdeki Kırışıklıklar Amfizemin Habercisi
Amfizem Hastalarının Hayat Tarzı Ve Evde Uygulayabileceği Çözümler Nasıl Olmalıdır?
Amfizem
Türkiyede 50 Yaş Üstü Yetişkinler Zatürre Riskinden Habersiz
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?