- İçindekiler
- Anginaya sebep olan nedir?
- Angina bir kalp krizinin yaklaşmakta olduğunu mu gösterir?
- Bütün göğüs ağrıları ?angina? mıdır?
- Anginası olan biri egzersiz yapabilir mi?
- ?Kararlı? ve ?kararsız? angina arasındaki fark nedir?
- Başka angina türleri var mıdır?
Anginaya sebep olan nedir?
Anginaya sebep olan nedir?
Kalbi besleyen kandan elde edilen oksijen, kalbin oksijen ihtiyacından az olduğunda angina nöbeti gerçekleşir. Fiziksel zorlama, anginanın en sık rastlanan tetikleyicisidir. Diğer tetikleyiciler duygusal stres, aşırı soğuk veya sıcak, ağır metaller, alkol ve sigara içmek olabilir.
Angina bir kalp krizinin yaklaşmakta olduğunu mu gösterir?
Angina bir kalp krizinin yaklaşmakta olduğunu mu gösterir?
Angina nöbeti kalp krizi değildir. Angina ağrısı bazı kalp kaslarının geçici olarak yeterli kan alamadığı anlamına gelir, mesela egzersiz sırasında kalp daha hızlı çalışmak zorunda olduğunda. Ağrı kalp kasının geri döndürülemez, kalıcı bir hasara uğradığı anlamına gelmez. Angina nöbetleri nadiren kalp kasında kalıcı hasara neden olur.
Tersine kalp krizi kalbin bir kısmına aniden ve kalıcı bir şekilde kan akımı kesildiğinde gerçekleşir. Bu, kalp kasında kalıcı hasara neden olur. Genelde göğüs ağrısı daha şiddetlidir, daha uzun sürer ve dinlenme ya da daha önce etkili olan ilaçlarla geçmez. Hazımsızlık, mide bulantısı, güçsüzlük ve terleme eşlik edebilir. Fakat kalp krizinin belirtileri çeşitlidir ve daha hafif olabilir.
Bir insanın tekrarlayan ama kararlı kalıp göğüs ağrısının olması kalp krizinin yaklaştığını göstermez. Altta yatan koroner kalp hastalığı olduğu anlamına gelir. Anginalı hastalar, kardiyovasküler hastalığın hiçbir belirtisini taşımayanlara göre daha fazla kalp krizi riski taşırlar, ama angina nöbetleri, kalp krizinin eli kulağında olduğunun işareti değildir. Tersine, angina kalıbı değiştiğinde, yani nöbetler sıklaştığında, daha uzun sürdüğünde veya egzersiz olmadan gerçekleştiğine sonraki günlerde veya haftalarda kalp krizi riski çok daha yüksektir.
Anginası olan insanlar anginalarının kalıbını, yani angina krizine sebep olan nedir, nasıl hissedilir, genellikle nöbetler ne kadar sürer ve ilaçlar krizi hafifletir mi öğrenmelidirler. Eğer kalıp keskin bir şekilde değişirse veya belirtiler kalp krizininkilere benziyorsa derhal tıbbi yardım alınmalı, en yakın hastanenin acil servisine başvurulmalıdır.
Bütün göğüs ağrıları ?angina? mıdır?
Bütün göğüs ağrıları “angina” mıdır?
Hayır, hepsi değil. Bütün göğüs ağrıları kalpten kaynaklanmaz ve kalpten gelen bütün ağrılar angina değildir. Örneğin ağrı 30 saniyeden kısa sürerse veya derin nefes almayla, bir bardak su içildikten sonra ya da pozisyon değiştirilmesiyle geçerse muhtemelen angina değildir ve endişe edilmemelidir. Ama uzun süren, dinlenmeyle hafiflemeyen ve diğer belirtilerin eşlik ettiği ağrı bir kalp krizinin işareti olabilir.
Anginası olan biri egzersiz yapabilir mi?
Anginası olan biri egzersiz yapabilir mi?
Bir egzersiz planının geliştirilmesi için doktorla birlikte çalışılması önemlidir. Egzersiz ağrısız faaliyet seviyesini artırır, stresi azaltır, kalbin kan sağlamasını iyileştirir ve kilonun kontrol edilmesine yardımcı olur. Anginalı bir insan ancak bir doktorun tavsiyesiyle bir egzersiz programına başlamalıdır. Çoğu doktor angina hastalarına seviyelerini derece derece artırmalarını söyler; örneğin, günde 5 dakika yürüyüşle başlayıp haftalar veya aylar içinde 30 dakikaya veya 1 saate çıkmak. Esas olan, dayanıklılığı sabit bir hızla derece derece artırmak, ani artışlardan kaçınmaktır.
?Kararlı? ve ?kararsız? angina arasındaki fark nedir?
“Kararlı” ve “kararsız” angina arasındaki fark nedir?
Anginanın normal kalıbını ve “kararsız” anginayı birbirinden ayırt etmek önemlidir.
Angina pektoris sık sık düzenli veya genel bir kalıp içinde nükseder. Çoğunlukla kişi angina olduğunu ancak birkaç nöbet geçirdikten ve bir kalıp geliştikten sonra anlar. Anginayı kışkırtan faaliyet veya stres seviyesi bir şekilde öngörülebilir ve kalıp çok yavaş bir şekilde değişir. Bu, “kararlı” anginadır ve en yaygın çeşididir.
Angina derece derece görünmek yerine, çok şiddetli bir nöbet veya sık nükseden krizler olarak görülebilir. Oturmuş kararlı bir angina kalıbı keskin bir şekilde değişebilir; geçmişte olduğundan çok daha az egzersizle kışkırtılabilir veya dinlenirken görünebilir. Bu biçimlerdeki anginaya “kararsız angina” denir ve derhal tıbbi tedaviye ihtiyaç vardır.
“Kararsız angina” terimi aynı zamanda belirtiler bir kalp krizini akla getirdiğinde ama hastane testleri bu tanıyı desteklemediğinde de kullanılır. Örneğin, hastanın normal ama uzun süreli göğüs ağrısının, dinlenmeye ve ilaca tepkisi zayıf olabilir ama ne elektrokardiyogramda ne de kan enzim testlerinde kalp kasının hasarına ilişkin hiçbir delil çıkmaz.
Başka angina türleri var mıdır?
Başka angina türleri var mıdır?
Angina pektorisin iki başka türü daha vardır. Bunlardan biri uzun zamandır bilinen ama oldukça nadir olan prinzmetal veya değişken anginadır. Bu tür anginanın sebebi, koroner (kalp çevresi) atardamarları daraltan ve kalbe kan akımını azaltan bir spazm olan vasospazmdır. Diğeri yakın geçmişte keşfedilmiş bir anginadır ve mikrovasküler angina diye adlandırılır. Bu rahatsızlığı olan hastalar göğüs ağrısı yaşarlar ama görünürde koroner atardamar tıkanıklıkları yoktur. Doktorlar ağrının kollar ve bacakların yanı sıra kalbi besleyen ufak kan damarlarının zayıf işleyişinden kaynaklandığını bulmuşlardır.
Mikrovasküler angina, angina pektoris için kullanılan ilaçlarla tedavi edilebilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkında Beş Efsane
Op. Dr. Sinan GÖKER
Sinan Bey Merhaba, gerçekten çok can sıkıcı bir durumda olmasam asla buradan sizlere yazmazdım ancak telefonla da size ulaşamadığım için size danışmak... devamı
Kalp Pillerini Artık Kalp Atışları Şarj Edecek
Abur Cubur Ve Fast Foodun Her Lokması Damarlarınıza Zarar Veriyor
Angina Hakkındaki Gerçekler
Anginayla Yaşamak
Doktoru Ne Zaman Aramalı?