Amerikan Halk Sağlığı Üniversitesi uzmanları geçmişinde depresyon sorunu olan kişilerin Tip2 diyabete yüzde 30 daha yatkın olduklarını saptadılar.

Sonra depresyonla Tip2 diyabet arasında berrak bir korelasyon olup olmadığını görmek için depresyon teşhisi konmuş ve antidepresan kullanan 2.400 hastanın sağlık geçmişini inceledi.

Araştırmacılar bu hastaları 4 ayrı kategoriye böldüler; artık eski kabul edilen antidepresanlarla tedavi görenler, yeni ilaçları kullanan hastalar, hem eski hem yeni tedaviler gören hastalar ve sürekli ilaç değiştiren hastalar.

Sonuçta iki çeşit ilacı, trisiklik antidepresanlarla ve seçici serotonin geri alımını önleyicileri aynı anda kullanan hastalarda diyabet riskinin hemen hemen ikiye katlandığını gördüler. Uzmanlar ‘ağır depresyonda olan veya doğru tedavi yöntemini bulmakta zorlanan’ hastalara genelde birden fazla ilaç yazıldığını söylüyorlar.

Uzmanlar bu bulguların ve depresyona girmiş kişilerin diyabet riski taşıdığını gösteren başka araştırmaların depresyonda olan hastalara, özellikle de antidepresan kullananlara düzenli olarak diyabet testi yapılması gerektiğini vurguladığını belirtiyorlar. Ayrıca diyabet ve depresyonla ilişkili organizasyonların personellerini bu bağlantı konusunda eğitmeleri gerektiğini de açıklıyorlar.

Bu araştırma kısa süre önce Diyabet Araştırmaları ve Klinik Çalışmalar dergisinde yayımlanmıştır.

Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ

Hocam bel fitigi var bende ayrıca algolajide tedavi oldum ama maalesef yeterli olmadı daha sonra ağrılar tekrar nüksetti birde aya üzerimde diyabetten... devamı