Nedir
Bursit Nedir?
Bursit, bursa kesesinin iltihaplanması veya tahriş olmasıdır. Bursa kesesi, içi yağlı sıvıyla dolu bir kesedir; dokuların, kasların, tendonların ve derinin arasında bulunur. Soyulmayı, kırılmayı ve tahrişi azaltır.
Sebebleri
Bursitin Sebepleri
Bursit, genellikle ilgili alan üzerinde tekrarlayan küçük etkilerden veya ani yaralanmalardan kaynaklanır. Bursitte yaş da önemli bir rol oynar. Tendonlar, yaşlandıkça baskıyı daha az tolore eder, daha az esnek hale gelir ve daha kolay kırılır.
Eklemlerin iş veya oyun sırasında aşırı kullanılması da bursit riskini artırır. Bahçe işleri, tırmık kullanmak, marangozluk, kürekle çalışmak, boya yapmak, tenis, kayak ve atlama, yüksek risk taşıyan aktivitelere örnek olarak verilebilir. İş esnasında yanlış biçimde durmak, evde egzersizden önce kötü gerilmeler, hatalı duruş ve hareketler de bursite yol açabilir.
Bacaklarınızdaki boy farkı ya da eklemlerdeki iltihaplanmada olduğu gibi, kemiklerin anormal veya kötü bir şekilde konumlanması, bursa kesesi üzerindeki stresi artırarak bursite yol açabilir. İltihaplı romatizma, gut hastalığı, prostat, eklem iltihaplanması, tiroit hastalığı, normal ilaç tedavisine karşı oluşan bir reaksiyon gibi başka durumlardan kaynaklanan stres veya iltihaplanmalar da bursit için risk faktörleridir. Bazen enfeksiyon da bursa kesesinde iltihaplanmaya neden olur.
Bursit kimlerde olur?
Bursit yetişkinler arasında, özelliklerde 40 yaş ve üzeri kişilerde yaygındır.
Bursitin vücutta etkilediği kısımlar
- Dirsekler
- Omuzlar
- Kalça
- Dizler
- Aşil tendonları
Belirtileri
Bursit Belirtileri
Bursitin en yaygın belirtisi ağrıdır. Ağrı zaman içinde artabileceği gibi, vücutta kalsiyum fazlalığı olması durumunda; aniden ve şiddetli bir şekilde de meydana gelebilir. Yapışkan kapsülit veya omuz donması denilen omuzdaki hareket kaybı da bursit belirtilerinden biri olabilir.
Önleme ve Tedavi
Bursiti Önleme
Bursit, aktivitelerin kademeli olarak artırılması, üzerinizdeki baskının sınırlandırılması ve hareketlerin daha sınırlı bir şekilde tekrarıyla önlenebilir. Beklenmedik bir ağrı meydana gelirse, yapmakta olduğunuz iş ya da egzersize ara verin. Bu aktiviteyi daha sonra yapmayı deneyin. Eğer ağrı tekrar meydana gelirse o gün bu aktiviteyi yapmayın.
Bursit tedavisi
Bursit, birkaç basit yöntemle tedavi edilebilir. Bu yöntemler şunlardır:
- Sorunu kötüleştiren hareketlerden kaçınılması
- Yaralanan alanın dinlendirilmesi
- Yaralanmanın meydana geldiği gün, yaralanan yere buz konulması
- Reçetesiz satılan iltihap önleyici ilaçların kullanılması
Durumunuzda bir hafta içinde iyileşme meydana gelmezse doktorunuzla görüşün.
Doktorunuz da iltihaplanmanın azalması için ilaç tavsiye edebilir. Bu rahatsızlıkta, sıklıkla kortizon olarak da bilinen kortikosteroidler kullanılır. Çünkü bunlar, iltihap ve ağrının azalmasında hızlı bir etki gösterir. Kortizonlar, en güvenli tedavi yöntemidir ve doğrudan yaralanan yere uygulanabilir. Ama bursit hastalarının yaklaşık yüzde 30’u, tek dozluk kortizon enjeksiyonuyla tamamen iyileşme elde edemeyebilir. Tekrarlayan vakaların bir diğer dezavantajıysa, kortizonların 4 aydan sık kullanılmasının güvenli olmamasıdır.
Fizik tedaviyse, özellikle omuz donmasında kullanılan bir başka tedavi seçeneğidir. Bu yöntem, hareket mesafesi egzersizini ve ateli (başparmak, önkol) güçlendirmeyi içerir.
Nadiren ihtiyaç duyulmakla birlikte, cerrahi müdahale, bursit öncelikli tedavi yöntemlerine yanıt vermediği zaman bir seçenek olabilir.
Uyarı
Uyarı
Sizde şu durumlar varsa derhal doktorunuza danışın:
- 37,5 dereceden fazla ateş
- Şişkinlik, kızarıklık ve sıcaklık
- Genel hastalık hali veya çoklu ağrı
- Etkilenen bölgeyi hareket ettirememe
Bunlar, daha acil bir müdahale gerektiren başka bir sorunun belirtileri olabilir.
Artrit ve Kireçlenme İçin Bitkiler
Yrd Doç Dr SERDAR SARAÇ
Ben 16 yaşındayım ve el eklemim şiş arada ağrıyor ama beni rahatsız etcek kadar degil ve ayak eklemimde dışarı çıkıntı var üniversite hastanesine gitt... devamı
Artrit: Diz Protezi Ameliyatı
Romatoid Artriti Anlamak
İltihaplı Romatizmada Erken Tanı Önemli
Kemik İliği İltihabı
Artrit Ve Tetik Parmak Hastalığı