- İçindekiler
- Sebepleri
- Belirtileri
- Teşhisi
- Tedavisi
- Nedir
Sebepleri
Sebepler
Aşırı aktif mesane sendromuna mesane içersindeki idrarı dışarı iten aşırı aktif bir kas neden olur. Bu kası aşırı aktif hale getiren birçok şey vardır. Bunlar enfeksiyon, stres ya da başka bir tedavi olabilir. Parkinson hastalığı ve felç gibi beyin problemleri de aşırı aktif mesane sendromunun sebebi olabilir. Ne var ki birçok vakada doktorlar asıl sebebi bilmemektedirler.
Bazı ilaçların da bu probleme yol açtığı bilinmektedir. Doktorunuzla kullandığın ilaçların idrar yollarınızda herhangi bir etki yapıp yapmadığı hususunu konuşunuz. Ancak doktorunuzla konuşmadan ilaçlarınızı kullanmayı bırakmayınız.
Belirtileri
Belirtiler
Aşırı aktif mesanenin asıl belirtileri şunlardır:
- Acilen idrara çıkma
- Sık sık idrara çıkma ihtiyacı günde 8 defa ya da fazla defa
- Bir gecede iki defa ya da daha fazla uyanıp idrara çıkma
- Henüz tuvalete gitmiş olsanız da tekrar tekrar idrara çıkma ihtiyacı
- Her seferinde az idrar çıkmasına rağmen sık sık tuvalete gitme
- İdrara çıkma dürtüsü hissettiğinizde idrar damlaması
Bir kişide bu belirtilerin bir kısmı ya da tamamı görülebilir.
Teşhisi
Teşhis
Doktor bir fiziki muayene yapar ne tür ve ne miktarda sıvı tükettiğiniz i sorar. Ne sıklıkla idrara çıktığınızı ve ne miktarda sızıntınız olduğunu öğrenmek isteyecektir.Doktora gitmeden önce 3 veya 4 gün boyunca bu durumları not etmeniz teşhis için yardımcı olabilir.
Doktorunuz ayrıca aşağıda belirtilen bazı testleri de yapabilir.
- Kadınlarda bir karın muayenesi
- Erkeklerde bir rektal muayene
- Bir idrar testi
- Bir kan tahlili
Doktorunuz hastalığınızın diyabet veya prostat gibi başka hastalıklardan kaynaklandığını düşünüyorsa başka tetkikler de isteyecektir:
Tedavisi
Tedavi
Tedavi aşamasında ilk adım evde kendinizin yapacağı şeylerdir. Bunlarında başında da belirlenmiş bir zaman planına göre idrara çıkmak gelmektedir. Şayet sizde aşırı bir dürtü yoksa doktorunuz sizden gündüzleri sadece iki saatte bir idrara çıkmanızı isteyebilir. Buna mesaneyi eğitme denir. Bu da kontrolünüzü tekrar sağlama konusunda size yardımcı olacaktır.
Karın kaslarınızı güçlendirmek amacıyla özel eksersizler yapabilirsiniz. Bu kaslar idrar akışını kontrol eder. Bu tür bir eksersiz başka idrar problemlerini de engeller. Bu eksersizler için karın kaslarında özel eğitim almış uzman bir fizyoterapi uzmanıyla çalışmanız daha faydalı olacaktır.
Size yardımcı olması için hayatınızda şu başkaca şu değişikleri yapa bilirsiniz:
- Çay, kahve ve soda gibi kafeinli içecekler tüketmeyi bırakabilirsiniz.
- Gece uyanıp idrara çıkmak sizi rahatsız ediyorsa yatmadan önce sıvı almayı bırakabilirsiniz. Ancak günün başka vakitlerinde sıvı almayı bırakmamalısınız. Sağlıklı bir hayat için sıvı tüketmeye ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız.
- Tuvalete gittiğinizde mümkün olduğunca fazla idrar çıkarmaya çalışınız. Birkaç saniyelik bir rahatlamadan sonra tekrar denemelisiniz. Her idrara çıktığınızda bun u yapmalısınız.
- Geceleri tuvalete yetişme probleminiz varsa, yatağınızla tuvalet arasındaki yolun kolay ulaşılabilir olmasın a dikkat etmelisiniz. Ya da yatağınızın yakınında bir seyyar tuvalet bulundurabilirsiniz.
Sızıntınız varsa doktorunuz bunun tedavisi için ilaç tedavisi verecektir. Ancak doktorlar genellikle mesane tedavilerinin ve eksersizlerin netice vermediği durumlarda ilaç tedavisine başvurmayı tercih ederler.
Cerrahi müdahale aşırı aktif mesane sendromunda genellikle tercih edilen bir yol değildir.
Nedir
Aşırı Aktif Mesane Sendromu
Aşırı aktif mesane sendromu birlikte insan gündüz ve geceleri aniden idrara çıkma dürtüsü hissetmesidir. Mesanede çok az idrar olduğunda bile bu dürtüyü hissedersiniz. Tuvalete gidinceye kadar idrarınızı tutamayabilirsiniz. Bu da idrar sızıntısına neden olabilir.
Aşırı aktif mesane yaşlı insanlarda yaygındır. Bu durum hem kadınlarda hem de görülürse de kadınlar arasında daha yaygındır.
Aşırı aktif mesane bir tutamama dürtüsüdür. Ancak herkeste sızıntı olmayabilir.
Sızıntı durumu olmadan da aşırı aktif mesane insanların istediği her şeyi yapmasını zorlaştırır. Her şeyi bırakıp tuvalete koşmak hayatı kesintiye uğratabilir. Sadece azcık idrarınız varken de sızıntınız olabilir ve bu da sizi utandırabilir.
Aşırı aktif mesane başka problemlere de sebep olabilir. Sürekli lavaboya koşmak özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda düşme ve kemik kırılmasına yol açabilir. Bundan dolayı yaşlı kadınların kemikleri kolayca kırılacak derecede hassastır. Aşırı aktif mesane sendromu hem kadınlarda hem de erkeklerde uyuma, depresyon ve idrar yolları enfeksiyonuna da sebep olabilir.
Birçok insan idrar ve mesane problemlerinden bahsetme hususunda utangaçtır. Ama aşırı aktif mesane sendromu kolayca tedavi edilebilir ve tedavi iyi sonuçlar verir. Aşırı aktif mesanenizi nasıl kontrol edeceğiniz hususunda doktorunuzla konuşmaktan korkmayın.
İdrar Kaçırmaya Karşı Mesane Botoksu
Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL
mrb bende turner sendromu var ileride çocuk sahibi olabilir miyim... devamı
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Omurga Tümörü
Aşırı Aktif Mesane Sendromu
Alkol Zehirlenmesi
Kauda Ekuina Sendromu