Omurilik beyinden başlayarak omurga (vertebral kolon) içindeki belkemiği kanalı boyunca uzanır. Omurilik, beyni kaplayan zarın uzantısı olan dural sak (kese) ile çevrilidir. Beyin zarı dura mater, serebrospinal sıvı içeren araknoid ve pia materden oluşur. Omurilikten dallara ayrılan sinirler (bunlara sinir kökleri de denir) omuriliğin uzantısıdır ve vücudun her tarafına yayılmış olan kaslardan diğer yapılara ve yapılardan kaslara sinyal gönderirler. Bu sinyaller beynin vücuttan gelen, ağrı, dokunma ve pozisyon algısı gibi bilgileri yorumlamasını sağlar. Beyinden giden sinyaller ise beynin organların faaliyetlerini ve kas hareketlerini kontrol etmesini mümkün kılar.
Omurilik, sırtın aşağısındaki ilk bel omuru hizasında konus medullarisi oluşturarak sonlanır. Omuriliğin lifli uzantısına filum terminale denir. Konus medullarisin altındaki sinir kökleri demetine ise kauda ekuina denir. Sinir kökü sıkışması ya da iltihabı ağrı, refleks değişiklikleri, güç kaybı ve his kaybı gibi belirtilere neden olabilir. Bu belirtiler şiddetli; hatta bazı durumlarda sakatlığa neden olabilse de, çoğu vaka kendiliğinden düzelir ve konservatif bakım sonucu iyileşir.
Kauda akuina sendromu, sinir sıkışması ve sinir iltihabının şiddetli olduğu durumlarda gelişir. Kauda ekuina sendromu, belkemiği kanalının alt kısmındaki sinirlerin sıkışmasından kaynaklanan ciddi bir sağlık sorunudur.
Kauda ekuina sendromunda acil ameliyat gerekir çünkü tedavi edilmezse kalıcı bağırsak ve mesane kontrolü kaybı ve bacaklarda felç (alt ekstremite paralizi) gelişmesine neden olabilir.
Kiropraktik
Op. Dr. Candan HUNDEMİR
Konus medullaris normal duzeyinde sonlanmaktadir. Filum terminale normal kalinlikta izlenmistir. Kauda ekuinaya ait sinir liflerinin seyir ve sinyal i... devamı
Siyatik
Basur
Bursit (İskiogluteal)
Anal Kanser
Rektal Kanser