Yorgunluk birçok hastalığın belirtisi olabileceği gibi günlük rutininizin bir sonucu da olabilir. Dinlenmekle, iyi beslenmeyle ve stres seviyesini düşürmekle azalmıyorsa bu bir problemdir. Aşırı yorgunluğun bilinmeyen bir sebepten dolayı aniden görülmesi bir tıp uzmanının fikrini almayı gerektirir. Bir teşhis koyulmasında, yorgunluğun türü ve düzeyi belirleyici olacaktır.

Ani yorgunluk nedenlerinden ilki akut böbrek yetmezliğidir. Akut veya ani böbrek yetmezliği, böbreklerin atıkları süzer ve idrar oluştururken elektrolitleri korumasını sağlayan işlevlerini bozar. Böbrek yetmezliğinin belirtileri arasında yorgunluk, azalan iştah, kaburgalar ve kalça arasında ağrı, yükselen tansiyon ve nöbetler bulunur. Akut böbrek yetmezliğinin olası sebepleri arasında ani ve aşırı yorgunluğa yol açabilecek yanıklar, susuz kalmak, ameliyat, septik şok, kan nakline reaksiyon, hamilelik komplikasyonları ve idrar yolları tıkanıklığı bulunur. Tedavisi için altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Sıvı alımı üretilen idrara denk düzeyde tutulmalıdır. Laboratuvar raporlarıyla diyalizin gerekli olup olmadığına karar verilmelidir.

Kronik yorgunluk sendromu da ani yorgunluk nedenlerinden olabilir. Bu sendromun gerçek sebebi henüz bilinmese de viral enfeksiyona benzer belirtileri hemen veya birkaç gün içinde kendilerini gösterirler. Ana belirtisi olan aşırı yorgunluk normal günlük aktiviteleri yapamaz hale getirir. Kronik yorgunluk sendromu teşhisi konulması için, yorgunluğun en az altı hafta sürmesi ve yatakta dinlenerek fayda bulunamaması gerekmektedir.

Kronik yorgunluk sendromunun henüz bir tedavisi yoktur ancak belirtileri tedavi edilebilir. Depresyon ve uyku yönetimi için ilaçlar kullanılabilir, rahatlama ve stres azaltma teknikleri denenebilir. Bunların arasında biofeedback, derin nefes egzersizleri bulunmaktadır. Gün içindeki zorlu görevleri bölerek dinlenmeye vakit ayırmak da faydalı sonuçlar verebilir.

Lupus deri veremi olarak da bilinen otoimmün bir hastalıktır. Beyin, deri, eklemler, kalp, böbrekler ve akciğerler gibi vücudun birçok bölgesini etkileyebilir. Lupus hastalarında vücudun bağışıklık sistemi, hücre ve dokular ile antijenleri birbirinden ayırt edemez, dolayısıyla ağrı ve enflamasyon yaratan antikorlar üretir. Lupus hastalığı ani yorgunluk nedenlerinden olabilir ve hastaların %81’inde aşırı yorgunluk görülmektedir. Tedavisi vücudun etkilenen bölgelerine bağlıdır ve tedavi amacıyla antienflamatuar ilaçlar, kortikosteroidler, bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçlar kullanılır.

Uzm. Dr. Nursal Filorinali KONDUK

ben b 12 eksikliği var 2 kutu ğne tedavisi gördüm suan haftada 1 vuruluyorum asırı derecede uyku eğilimi yorgunluk halsizlik çekiyorum sabahlatrı yata... devamı