Aşk dediğimiz duygunun kişinin fiziksel, duygusal ruhsal refahında güçlü bir etki edebileceğinden şüphe yok. Bazı uzmanlar, başka birine aşık olma ediminin hafif bir akıl hastalığı sayılabileceğini bile ileri sürmüşlerdir çünkü süreç kişinin alışkanlıklarını ve kişiliğini birdenbire değiştirmesine neden olabilir. Aşka bağımlı hale gelmek kesinlikle mümkündür ve bu bağımlılık kontrol altında tutulmazsa bazı zararlı fiziksel ve duygusal yan etkileri tetikleyebilir. Bir aşk bağımlısı uyuşturucu gibi yasadışı şeyler kullanmıyor veya aşırı yemek gibi fiziksel zararlar vermiyor olabilir ama yine de uygunsuz veya tehlikeli ilişkilerin peşinden giderek kendini riske atabilir.

Bir uyuşturucu bağımlısının eroinden kafayı bulması veya bir alkoliğin alkol sarhoşluğundan zevk alması gibi bir aşk bağımlısı aşk veya seksin duygusal yükünden beslenir. Bu, ortalama bir insanın mesela çekici bir iş arkadaşıyla tanışırsa yaşayabileceği duygu düzeyiyle aynı değildir. Sağlıklı bir insan başka bir insanın cinsel veya duygusal olarak çekimine kapılabilir ama o kişiyle tanışmaya takmaz veya zihninde hayali bir aşk ilişkisi yaratmaz. Bir aşk bağımlısı genelde başka insanları daha idealize bir şekilde görür, özellikle iş duygusal kurtarma veya kişisel onay olduğunda. Sağlıklı bir insan teklifi reddedildiğinde incinmiş hissedebilir ama bir aşk bağımlısı bunu bir ruh eşinin ihaneti olarak görebilir.

Bir aşk bağımlısının ilişkilerinin içine işlemeye eğilimli karşı tarafa bağımlılık fikri de vardır. Sağlıklı bir kişi partnerinin iyi haberlerinin heyecanını paylaşabilir ya da kötü deneyimlerinin acısını paylaşabilir ama bir aşk bağımlısı genelde parterinin duygusal durumunu kendisine anahtar olarak kullanır. Partneri işte kötü zaman geçiriyorsa aşk bağımlısı da hayal kırıklığı, öfke veya depresyon da gösterecektir. Partner özellikle mutlu veya neşeli hissediyorsa bağımlı partner de onun ruh halini taklit edecektir. Aşk veya seks bağımlılığıyla mücadele eden birçok kişi için bu duygusal bağımlılık, genelde kendi bağımsız duygularını oluşturamıyormuş fikriyle bırakır onları. Aşk bağımlılarında her türlü reddedilme olasılığından kaçınmak için partnerleriyle herhangi bir tartışmaya girmeme eğilimleri de vardır.

Aşk veya seks bağımlılığının klasik işaretlerinden biri aşırı ayrılık kaygısıdır. Partnerden ayrı çok fazla zaman geçirme düşüncesi aşk bağımlısının fiziksel veya duygusal olarak tam anlamıyla yıkılmasına neden olabilir. Bağımlılar, uyuşturucu bağımlıları ve alkoliklerle aynı fiziksel ve ruhsal çekilme belirtilerini yaşayabilir. Bazıları, kayıp partnerin başkasıyla aldattığı ya da ilişkiyi başka türlü bitirmeyi planladığı senaryolar zihinde canlandırabilir. Sağlıklı aşk ilişkileri yaşayan kişiler bile ara sıra mantıksız düşüncelere sahip olabilir ama bir aşk bağımlısı partnerini genelde takıntı haline getirecektir, ta ki ilişki kopma noktasına gelene kadar. Birçok aşk bağımlısı aşk ve sekste baştan çıkarmanın ilk aşamalarında yeteneklidir ama uzun süreli ilişkileri devam ettirecek duygusal yetenekten yoksundur.

Ama aşk bağımlılığından mustarip olabilecek kişiler için tedavi programları mevcuttur. Adsız Alkolikler’le ilişkili 12 adım programlarından sonra şekillendirilir. İyileşen bir aşk bağımlısının, tedavi sırasında o sıradaki veya geçmiş partnerleriyle her türlü teması durdurması veya katı biçimde kısıtlaması gerekir. Eğitimli rehberler genelde bağımlının kişisel geçmişini araştırıp o sıradaki davranışına bağlantılı olan şeyleri açığa çıkarır. Aşk bağımlılarına rehabilitasyondan sonra yeni aşk ilişkileri kurmaları yasaklanırken genelde, sağlıksız ilişkilere veya kişisel yıkım döngüsüne neden olabilecek bazı tetikleyicileri fark etmeleri de teşvik edilir.

İLGİLİ MAKALE

Aşk Utangaçlığı

Op. Dr. Sinan GÖKER

I just What to ask what the Price for an eye operation is so I Can find the money somewhere..... devamı