Astımdan Korunma

Astımınız varsa, astım belirtilerini engellemek için, temel tedavilerin bazılarını bilmeniz gerekir. Astımı tümüyle geçiren bir tedavi olmamasına rağmen, birtakım tedbirler alarak ürkütücü öksürük, hırıltılı nefes ve nefes almakta zorlanmak gibi bazı belirtileri azaltma şansınız vardır.

Astımı engellemek için astım tetikleyicilerini tanıma

Birtakım astım tetikleyicileri, astım belirtilerini belirler. Astımın tetikleyicileri arasında toz akarları, hava kirliliği, soğuk hava, soğuk algınlığı virüsü, sinüzit ve astım, sigara dumanı ve kokular sayılabilir. Astımınızı tetikleyen şeyleri belirlemeyi öğrenmek çok önemlidir.

Astım belirtilerinizi birkaç hafta not edin. Astım belirtileri sırasında ne hissettiğinizi ve çevresel faktörlerin detaylarını yazın. Astım atağı geldiğinde, tuttuğunuz notlara bakarak hangi faktörlerin veya faktör bileşimlerinin buna sebep olabileceğini tahmin edin. Küf ve hamam böceği pisliği gibi bazı astım tetikleyiciler, yaygın olmasına karşın bilinen astım tetikleyiciler arasında olmayabilir. Hangi alerji maddelerine karşı hassas olduğunuzu belirlemek için, doktorunuzdan alerji deri testi veya RAST testi yapmasını isteyebilirsiniz.

Spor astımınız varsa veya çok ağır egzersiz yapmayı planlıyorsanız ya da soğuk, nemli ve kuru ortamlarda spor yapmayı düşünüyorsanız, özellikle içinde albuterol bulunan astım spreyi tedavisiyle ilgili doktorunuza danışın.

Alerjili astıma engel olmak için atılacak adımlar:

Hem astımınız hem de alerjiniz varsa, evde astımı engelleyecek tedbirler almanız önemlidir. Astım atakları alerji ile tetiklenir. Alerjenler astıma eğilimli kişilerin solunum yollarındaki inflammasyonu arttırır.

Alerji olduğunuz maddelerle mümkün olduğunca az temas kurarak veya bunlardan uzak durarak astım atağına engel olabilirsiniz. Astımlı kişilerin dumanda kalmaması gerekir. Tütün, mum, ateş ve ateşli yerlerden çıkan dumandan uzak durun. Arabanızda veya evinizde sigara içilmesine müsaade etmeyin ve sigara içilen yerlerden uzak durun. Eğer sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak için uzmanından yardım alın. Sigara daima astımı kötüye götürür.

Ek olarak soğuk almış kişilerden enfeksiyon alırsanız, astım belirtilerini artıracağından bu kişilerden uzak durun. Dokunduklarınızın tertemiz olmadığını, mikrop bulaştırabileceğini düşünerek ellerinizi sık sık yıkayın.

Astımdan korunmak için alerjiden sakınma

Evde, işte veya seyahatte astım olma riskini azaltmak için alerjinizi tetiklemeyecek ortamlarda bulunmalı, sigara içilen restoranlardan veya sigara içmeye müsaade edilen yerlerden uzak durmalısınız. Seyahate çıkmadan önce telefon edip sigara içilmeyen bir otel odası ayırtın. Otelde toz akarlarının toplanmaya müsait olduğu kuştüyü yastık ve yatak bulunması ihtimaline karşı, kendi çarşaf ve yastık kılıfınızı yanınızda götürün.

Astımı engellemek için grip aşısı yaptırma

Her sene grip aşısı olursanız astımı günlerce ve haftalarca kötüleştiren grip virüsünden korunmuş olursunuz. Astımlı kişilerde, grip virüsünden dolayı zatürre gibi komplikasyonlar görülür ve bu kişilerin grip yüzünden hastaneye kaldırılma ihtimali yüksektir. Ayrıca pnömokok adı verilen zatürree aşısı, 5 ila 10 senelik periyodlarla yaptırılabilir. Astımlı kişilerin, en yaygın bakteriyel zatürre olan pnömokok zatürre olma ihtimali, diğer kişilere kıyasla iki kat daha fazladır.

Astıma engel olmak için alerji aşısı

Eğer doktorunuz alerji teşhisi koyarsa, alerji iğnesi yaptırarak ilerde oluşacak astım ve alerjiye engel olabilirsiniz. Alerji iğnesiyle, alerjik olduğunuz maddeler derinizin altına düzenli olarak verilir. Zaman içinde vücudunuz alerjik maddelere alışır ve astım belirtilerine daha az tepki verir.

İLGİLİ MAKALE

Bronşitin teşhisi

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı