Bilmeniz Gerekenler

Astım ve Grip

Astımlıysanız, gribi önlemek için tedbir almalısınız. Grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, solunum yollarınızın daralmasına ve akciğerlerinizde inflammasyona sebep olabilir. Sağlığınızı korumak için tedbir almanız ve astımın hafif belirtiler hakkında bile bilgi sahibi olmanız, astım atağına engel olabilmek ve acil tedavi gerektirebilecek şiddetli atakları engellemek açısından önemlidir.

Astımlı kişiler de dahil olmak üzere akciğer rahatsızlığı olanlar, soğuk algınlığıyla ilgili solunum sorunları açısından büyük risk altındadırlar. Grip aşısı, soğuk algınlığını ve bunun sonucunda yaşanabilecek astımla ilgili solunum sorunlarını engellemenin en iyi yoludur.

 Astım ve soğuk algınlığıyla ilgili bilmeniz gerekenler

Astımı tetikleyecek soğuk algınlığı belirtileri veya herhangi bir viral enfeksiyon belirtisiyle karşılaşırsanız, doktorunuzu arayın. Ayrıca astım atağıyla ilgili herhangi bir belirti olursa, doktorunuza haber verin.

Uyanık olmanızı gerektiren belirtiler şunlardır:

  •  Sık sık ve kısa kısa nefes alıp verme, nefes almakta zorlanma veya hırıltı
  •  Balgamlı öksürük
  •  Sarı ve yeşil renkli sümük
  •  39.5 derecenin üzerindeki ateş veya titreme
  •  Artan halsizlik veya bitkinlik
  •  Boğaz ağrısı, boğaz kaşıntısı veya yutkunurken boğazın acıması
  •  Sinüslerin kuruması, burunda tıkanıklık, baş ağrısı veya üst çene kemiklerinde hassasiyet

Astımım varsa ve grip olursam ne yapmalıyım?

Grip olduğunuzda, doktorunuzu arayıp astımın kötüye gitmesini engellemek için ne yapmanız gerektiğini sormalısınız. Doktorunuz astım testi yaparak nefesinizi kontrol eder ve astım belirtilerini azaltmak için nasıl bir tedavi uygulayacağınızı açıklar.

Kendi kendinizi tedavi ederken, astım tedavi planınızda yazanları harfiyen uygulayın. Bunun yanı sıra, nefesinizi kontrol ederek, üfleme değerlerinin güvenli değer aralığında olduğundan emin olun.

Astımı tetikleyen enfeksiyonlara nasıl engel olurum?

Astımı tetikleyen enfeksiyonları engelleyen kesin adımlar :

  • Temizlik, soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Gün boyunca sık sık yıkayarak ellerinizdeki mikroplardan kurtulabilirsiniz.
  • Her sene, grip aşısı yaptırmak için doktorunuza başvurun. Ek olarak, zatürre aşısı yaptırabilme imkanını doktorunuza danışın. Pnömokoklar bakteriyel zatürrenin belli başlı sebebidir; bu hastalık astımlı kişiler için çok ciddi sonuçlar doğurabilir.
  • Sinüzit, astımlı hastalarda çok tehlikeli olabilir. Sinüzit belirtilerine dikkat edin. Astım ataklarına engel olmak için, bu belirtileri astım uzmanınıza hemen bildirin.
  • Spreylerinizi temiz tutun. Başkalarının astım ilaçlarınızı, astım spreyi, astım nebulizörü, nebulizör tüpleri ve maske gibi astım tedavi aletleriniz kullanmasına müsaade etmeyin.

Grip Aşıları

Piyasada ne tür grip aşıları bulunmaktadır?

İki tip grip aşısı vardır. Bunlardan birincisi klasik grip aşısıdır ve hastaya enjekte edilir. Bu grip aşısında canlı virüs yoktur ve gribe sebep olmaz; aktif olmayan virüs ihtiva eder.

Diğeri ise, burundan verilen grip aşısıdır. Buna sprey nezle aşısı denir. 2 ila 49 yaş aralığında, kronik sağlık sorunları olan ve hamile olmayan hastalara uygulanır. Bu aşıda zayıflatılmış virüs vardır. Genellikle hastalığa yol açmaz, nadiren gribe sebep olur.

 Astımlı kişilere grip aşısı nasıl etki eder?

Grip aşısının astımlı kişilerdeki etkisi, astımı olmayanlarla aynıdır. Aşı vücudunuzda antikor üretir. Bu antikorlar, gribin sebep olduğu enfeksiyona karşı koruma sağlar. Antikorların bu tepkisi, bazı kişilerde halsizlik ve adale ağrılarına sebep olabilir. Her sene grip aşısına birkaç değişik virüs konulur. Bunların seçimi kolay değildir. Eğer doğru seçim yapılırsa, grip aşısı 65 yaşın altındaki sağlıklı kişilerde soğuk algınlığına karşı yüzde 70 ila yüzde 90 oranında koruma sağlar.

Kimler grip aşısı olmalıdır?

Grip aşısı, soğuk algınlığı riskini azaltmak isteyenlere ve yüksek risk grubundaki kişilere uygulanır. Bu gruba soğuk algınlığına ve zatürreye yatkın astım hastaları da dahildir.

 Grip aşısı, aşağıdaki kişilere tavsiye edilir:

  • 50 yaş ve üzerindekilere
  • 6 aydan 18 yaşına kadar bütün çocuklara
  • Huzurevlerindeki yaşlılara
  • Bir sene önce kronik böbrek veya şeker hastalığı gibi bir rahatsızlıktan dolayı hastaneye yatmış 6 aydan büyük çocuklara ve yetişkinlere
  • Vücut direnci zayıf olan 6 aydan büyük çocuklara ve yetişkinlere
  • Grip mevsiminde hamilelere
  • Nefes almakta zorluk yaşayanlara
  • Yüksek risk grubundaki kişilerle yakın ilişkisi olanlara

 Astımlı kişiler ne zaman grip aşısı olmalı?

Grip mevsimi, Ekimden Mayısa kadar devam eder. Eğer astımınız varsa, grip aşısı yaptırmak için en uygun zaman Ekim veya Kasım ayıdır. Fakat Aralık veya daha sonra yapılan aşılardan da fayda görülür. Grip aşısının soğuk algınlığını tamamıyla engelleyebilmesi için en az 2 hafta geçmesi gerekir.

 Grip aşısını nerede bulabilirsiniz?

Sizde veya ailenizden birinde astım varsa, astım belirtilerini engellemek ve grip aşısı hakkında bilgi almak için doktorunuza ulaşın. 

İLGİLİ MAKALE

Astımdan Korunma

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

kızım 4 yaşında .3 yaşında kreşe başladı ve grip olmasıklığıda ayda 3 kez bu 9 aydır devam ediyor.bu arada havale .sinüzit.orta kulak iltihabı ve gen... devamı