- İçindekiler
- Tedavisi
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Tedavisi
Mesleki astım tedavisi, astımın ne kadar ağır olduğuna bağlıdır.
- önlem, tedavinin her zaman ilk seçeneğidir. Astımınız çok ciddi değilse belirtilerden kaçınmak için önlem yeterli olabilir. Bazı kişiler için, tetikleyiciden uzak durmak bile olasıdır ve belirtileri önlemek için yeterlidir; başkaları içinse, hem tetikleyiciden uzak durmak hem de ilaç, belirtileri önleyebilir.
- Ağır mesleki astımlı kişilerin, farklı bir iş veya iş koluna geçmeyi düşünmeleri gerekebilir.
Tedavinin adımları şunlardır:
- Astım krizlerini önlemek.
- Normal etkinlikleri sürdürmek.
- Normal ya da normale yakın akciğer faaliyetini korumak.
- Yan etkileri mümkün olduğunca az olan ilaçlar almak.
Evde Tedavi
Evde Tedavi
Sağlık uzmanınızla birlikte çalışıp bir eylem planı geliştirin. Astım krizlerinizi önlemek için tedavi planınızı yakından takip edin. Bir astım krizi geçirirseniz eylem planı, krizi kontrol etmenize ve ne zaman tıbbi yardım isteyeceğinize karar vermeye yardımcı olacak. Mesleki astım kronik bir hastalık, muhtemelen uzun süreli, belki de ömrünüzün geri kalanında bir tedaviye ihtiyaç duyacaksınız. Durumunuzu düzeltmenin ve istediğiniz şekilde yaşamanın en iyi yolu, astım hakkındaki her şeyi ve onu daha iyileştirmek için neler yapabileceğinizi öğrenmekten geçer.
- Sağlık uzmanınız veya onun destek ekibiyle birlikte çalışın. Kendinize yardım etmek için onların önerebilecekleri kaynakları kullanın: bilgi, deneyim ve uzmanlık.
- Sağlık uzmanınızın tavsiyelerini yerine getirin. Tedavinizi anlayın. İlaç alıyorsanız her ilacın ne yaptığını ve nasıl kullanıldığını öğrenin.
- Sağlık uzmanınızla planlanan zamanlarda görüşün.
- Belirtilerinizdeki herhangi bir değişikliği veya kötüleşmeyi anında bildirin.
- İlaçlarınızdan kaynaklanan bütün yan etkileri bildirin.
Astım krizi geçirme ihtimalinizi azaltmaya yardımcı olabilecek önlemler:
- Tetikleyiciden uzak durun. Birçok vakada, bu demek değil ki işinizi bırakmalısınız veya mesleğinizi değiştirmelisiniz, ama yine de bunu düşünebilirsiniz. çoğu işveren, işyerinde tetikleyiciye maruz kalmanızı azaltmada veya ortadan kaldırmada sizinle birlikte çalışacaktır.
- İlaçlarınızı verilen talimata göre alın.
- Sigara içiyorsanız bırakın.
Astım krizi geçiriyorsanız eylem planınızın ikinci adımıyla devam edin. Şu ipuçlarını aklınızda bulundurun:
- Yalnızca, sağlık uzmanınızın astımınız için yazdığı ilaçları ve verilen talimata uygun şekilde alın.
- İlaç işe yaramıyorsa talimatlarda belirtilen dozdan fazlasını almayın. Astım ilaçlarının aşırı kullanımı tehlikeli olabilir.
- öksürük ilacı almayın. Bu ilaçlar astımınızı geçirmez ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.
- Reçetesiz astım spreyleri almayın. Bunların içinde çok kısa etkili spreyler olur, onlar da astım krizini yatıştıracak kadar uzun sürmeyebilir ve istenmeyen yan etkilere yol açabilir.
- Aspirin ve ibuprofen gibi streoid yapıda olmayan iltihap önleyici ilaçlar, bazı bireylerde astımın kötüleşmesine neden olabilir. Bu ilaçlar, sağlık uzmanının tavsiyesi olmadan alınmamalıdır.
- Tamamen "doğal" olsalar da, önce doktorunuza danışmadan, reçetesiz karışımlar, şifalı otlar veya takviyeler almayın. Bunlardan bazılarının istenmeyen yan etkileri olabilir ve ilaçlarınızın etki göstermesini engelleyebilir.
- Gerekirse, eylem planınızın bir sonraki adımına geçmeye hazır olun.
İlacınızın işe yaramadığını düşünüyorsanız sağlık uzmanınıza hemen bildirin. Mesleki astım tedavisinin en önemli kısmı, tetikleyiciden uzak durmaktır.
- çoğu insan bunu işlerini bırakmak ve mesleklerini değiştirmek olarak algılar ama durum hep bu değildir.
- çoğu işveren, tetikleyiciye maruz kalmanızı azaltmak ya da kesmek için sizinle çalışacaktır. İşyerinde işlerin yapılış şeklinin tümüyle değiştirilmesi veya sizin için fazladan koruma sağlamak anlamına gelebilir bu.
- Kabul edilebilir sonuçlar genelde bulunabildiği için, çoğu astım uzmanı bütün olasılıklar tükenene kadar işinizi bırakmamanızı önerir. Ne var ki, astımınız çok ağırsa veya işyerinde kontrol edilemiyorsa işinizden hemen ayrılabilirsiniz.
Astım teşhisiniz doğrulanır doğrulanmaz bir ilaç rejimine başlatılabilirsiniz. Astım ilaçları iki çeşittir:
- Denetici ilaçlar: Bunlar, inatçı astımın uzun dönem denetimi içindir. Solunum yollarını açık tutup astım krizlerinin temelinde yatan akciğerdeki iltihaplanmayı söndürür. Belirtiler olsun olmasın bunları her gün alırsınız.
- Kurtarıcı ilaçlar: Bunlar, kısa dönemli astım krizleri içindir. Bunları, yalnızca belirtiler görüldüğünde veya kriz geçirme ihtimaliniz yüksek olduğunda, örneğin solunum yolunuzda enfeksiyon bulunduğunda alırsınız.
Tedavi planınızda aşağıdakiler de olacak:
- Tetikleyicinizin farkında olmak ve ondan mümkün olduğunca uzak durmak
- Günlük yaşamınızda astımla mücadele tavsiyeleri
- İlaç ister kullanın ister kullanmayın, durumunuzu izlemek için sağlık uzmanınızla düzenli takip muayeneleri
Sağlık uzmanınızla birlikte, bir astım krizi durumunda uygulayacağınız bir eylem planı meydana getireceksiniz. Eylem planında şunlar bulunur:
- Kurtarıcı ilaçların nasıl kullanılacağı
- Kurtarıcı ilaçlar hemen işe yaramazsa ne yapılacağı
- Sağlık uzmanının ne zaman çağrılacağı
- Doğrudan bir acil servise ne zaman gidilmesi gerektiği
Sağlık uzmanınız, işin solunum yollarınıza nasıl etki ettiğini izlemek için, sizden düzenli olarak, en azından başta zirve akış ölçer kullanmanızı isteyebilir. Zirve akış ölçer, ne kadar zorla nefes alabildiğinizi ölçen basit, ucuz bir cihazdır.
- Bu, sizin ve sağlık uzmanınızın, astımınızın şiddetini ölçmesini sağlayan iyi bir yöntemdir.
- Sağlık uzmanınıza veya bir asistana zirve akış ölçerin nasıl kullanılacağını sorun. O, doğru yapana kadar sizi izleyecektir.
- Sonuçlarınızın kaydını tutun. Sağlık uzmanınız bu kaydı zaman içinde, dozu veya yan etkileri azaltıp ilaçlarınızı iyileştirmek için kullanabilir.
- Zirve akış ölçümleri, bir astım krizinin hemen öncesine denk gelir. Eğer zirve akış ölçeri düzenli olarak kullanırsanız ne zaman kriz geçireceğinizi ölçebilirsiniz.
- Bu, kurtarıcı ilaçlara karşı tepkinizi ölçmekte de kullanılabilir.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Evde tedavi ile aynıdır.
Bronşite yol açan etkenler
Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN
hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı
Enfeksiyon Ve Astım
Zirve Akımölçer
Astım Genetik Faktörlere Bağlı Olabilir
Mide Yanması Ve Astım
Astımda Risk Faktörleri