- İçindekiler
- Tedavisi
- Evde Tedavi
- Tıbbi Tedavi
Tedavisi
Egzersizle tetiklenen astım, kronik bir hastalık olduğundan tedavi çok uzun bir süre devam eder. Bazı insanların yaşamlarının sonuna kadar ilaç kullanmaları gerekir. Durumunuzu iyileştirmenin ve koşullarınıza göre yaşamanın en iyi yolu astım ve daha iyi olmak için yapabilecekleriniz hakkında öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmektir.
- Doktorunuz ve destek ekibiyle ortak olun. Size yardım etmek için sunabilecekleri kaynakları, yani bilgi, eğitim ve uzmanlık kullanın.
- Doktorunuzun tedavi tavsiyelerine uyun. Tedavinizi anlayın. Her bir ilacın ne yaptığını ve nasıl kullanıldığını öğrenin.
- Doktorunuzu planlandığı şekilde ziyaret edin.
- Belirtilerinizdeki herhangi bir değişikliği veya kötüleşmeyi derhal bildirin.
- İlaçlarınızla yaşadığınız herhangi bir yan etkiyi bildirin.
Tedavinin Amaçları Şunlardır:
- Krizleri önlemek
- Normal aktivitelere devam etmek
- Normal veya normale yakın akciğer fonksiyonunu sağlamak
- İlaçların yan etkilerini mümkün olduğunca az yaşamak
Evde Tedavi
EvdeTedavi
Eylem planı geliştirmek için doktorunuzla birlikte çalışın. Egzersiz sırasında ve sonrasında astım krizini engellemek için tedavi planınızı yakından takip edin. Astım krizine yakalandığınızda eylem planı, krizi kontrol etmenize ve ne zaman tıbbi yardım alacağınıza karar vermenize yardımcı olacaktır. Bir astım krizi yaşayacaksanız eylem planınızın sonraki adımına geçin. Aşağıdaki ipuçlarını aklınızda tutun:
- Yalnız doktorunuzun astımınız için reçete ettiği ilaçları alın. Bunları belirtildiği şekilde alın.
- İlaç işe yaramıyorsa almanız söylenenden daha fazlasını almayın. Astım ilaçlarının aşırı kullanılması tehlikeli olabilir.
- öksürük ilacı almayın. Bu ilaçlar astıma yardımcı olmaz ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.
- Aspirin ve steroid olmayan antienflamatuvar ilaçlar, örneğin ibuprofen, belirli kişilerde astımın kötüleşmesine neden olabilir. Bu ilaçlar doktora danışılmadan alınmamalıdır.
- Reçetesiz astım spreyleri (inhaler) kullanmayın. Bunlar, astım krizini giderecek kadar uzun sürmeyen çok kısa etkili inhaler içerir ve istenmeyen yan etkilere neden olabilir.
- önce doktorunuzla konuşmadan tamamen "doğal" bile olsa reçetesiz karışımlar, bitkiler veya takviyeler almayın. Bunlardan bazılarının istenmeyen yan etkileri olabilir veya ilaçlarınıza etki edebilir.
- Gerekliyse eylem planınızın bir sonraki adımına geçmeye hazırlıklı olun.
İlaçlarınızın işe yaramadığını düşünüyorsanız bunu derhal doktorunuza söyleyin.
Tıbbi Tedavi
Tıbbi Tedavi
Egzersizle tetiklenen astımı olan çoğu insan egzersiz tek tetikleyicileriyse her gün ilaç almak zorunda değildir (her gün egzersiz yapmıyorlarsa). İlaç, krizi önlemek için egzersizden önce alınır.
- Egzersizin tetiklediği astımı olan insanlarca en yaygın olarak kullanılanlar, kısa ve uzun etkili beta2-agonist bronkodilatör inhaler ilaçlardır.
- Diğer önleyici ilaçlar, solunan kromolin sodyum ve oral lökotrien inhibitörleridir.
Astım krizine yakalanma olasılığınızı azaltmaya yardımcı olabilecek tedbirler arasında aşağıdakiler vardır:
- Zorlayıcı bir uğraşa başlamadan önce ısınmaya zaman harcamak astım belirtilerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Benzer şekilde güç harcadıktan sonra derece derece gevşemek egzersiz sonrası belirtileri engelleyebilir.
- Soğuk algınlığı, grip veya bronşit gibi bir solunum yolu enfeksiyonunuz varsa güç harcamaktan kaçının.
- Aşırı soğuk havada güç harcamaktan kaçının.
- Sigara içiyorsanız bırakın.
- Alerjiniz varsa bir reaksiyonun tetiklenme olasılığı halinde, mesela polen sayısı yüksek olduğunda veya kirlilik endeksi yüksek olduğundaki gibi, güç harcamaktan kaçının.
önleyici ilaçlar kullanmanıza rağmen sık sık egzersizin tetiklediği astım krizleri yaşıyorsanız veya egzersiz yapmadığınız halde kriz yaşıyorsanız derhal doktorunuzla görüşün. Sık krizlere yol açan iltihaplanmayı kontrol etmek için günlük olarak ilaç kullanmanız gerekebilir. Doktorunuzla birlikte astım krizi için bir eylem planı geliştirirsiniz. Eylem planında aşağıdakiler bulunur:
- Kurtarma ilacının nasıl kullanılacağı
- Kurtarma ilacı hemen işe yaramazsa ne yapılacağı
- Doktorun ne zaman aranacağı
- Hastane acil servisine ne zaman gidileceği
Astımın Türleri
Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN
hocam bende astım var ventolin kullanıyorum önerebileceğiniz başka ilaçlar varsa sevinirim yaşım 13... devamı
Astım Hastaları İçin Egzersiz Önerileri
Astım Ve Sinüs Enfeksiyonu
Hamilelik Ve Astım
Astımı Önleme: Astım Tetikleyicilerini Bilmek Önemli
Astım Atağının Belirtileri