- İçindekiler
- Mide Yanması Ve Astım
- Ne Yapmalı?
Mide Yanması Ve Astım
Mide Yanması ve Astım
Astım hastalarının yüzde 75’inden fazlasında, sık sık mide yanması olduğu tahmin edilmektedir. Bu yanma, gastroezofageal reflü hastalığı (GERD) nedeniyle gerçekleşir. Astımlı kişilerde GERD olması ihtimali, astımlı olmayan kişilere göre iki kat daha fazladır. Şiddetli kronik astımı olan ve tedaviye direnç gösteren kişilerde ise, GERD olma ihtimali daha yüksektir.
GERD, mide asidinin yemek borusuna geri akışıdır. Genellikle mide asidi yemek borusunun altında bulunan ezofageal sfinkter denilen kapakçıkla midede tutulur. Bazen bu kapakçıklar işlevini yerine getiremeyebilir. Bu yüzden, asit yemek borusunun alt kısmına aktığında, midede yanma meydana gelir. GERD eğer tedavi edilmezse akciğerde hasara, yemek borusunda ülsere yol açar. Barrett’s gibi özofagus hastalıkları, yemek borusu kanserine sebep olur.
GERD astıma sebep olur mu?
Astım ve GERD arasında bir ilişki olduğu bilinmesine rağmen ilişkinin niteliği henüz belirsizdir. GERD astım şikayetlerini kötüleştirir. Astım ve bazı astım ilaçları da GERD belirtilerini arttırır. Diğer taraftan GERD tedavisi, astım belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.
Doktorlar, aşağıdaki koşullar varsa, çoğunlukla astım nedeni olarak GERD’e yönelirler:
- Astım yetişkinlik çağında başlarsa, yani yetişkinlik astımı varsa
- Yemekten, spordan veya gece yattıktan sonra astım belirtileri kötüye giderse
- Astım, standart astım tedavilerine cevap vermezse
GERD astıma nasıl etki eder?
Daha önce belirtildiği gibi, bu iki durum arasındaki bağlantı tam olarak bilinmiyor. Bununla birlikte, GERD ve astımın niçin aynı zamanda oluştuğuna dair birkaç ihtimali var. Bu ihtimallerden biri, mideden gelen asidin gırtlak zarında, solunum yollarında ve akciğerlerde tahrişe neden olmasının nefes almayı zorlaştırması ve sürekli öksürüğe yol açmasıdır.
GERD ve astım arasındaki ilişkiye dair bir diğer ihtimal ise, asidin yemek borusuna girmesiyle birlikte sinirlerin uyarılması ve asit girişini engellemek için solunum yollarının daralmasıdır. Bunun sonucunda da, nefes darlığı ortaya çıkar .
Başka bir ihtimale göre, astım ilaçları yemek borusunun alt kapağını açarak mide, asidinin yemek borusuna girme olasılığını arttırır.
Bir araştırmaya göre, bronkodilatör denen astım ilaçlarının kullanılması, astımlı hastalarda reflüyü arttırmaktadır. Bu ilaçların etkisinin tam olarak anlaşılması için, daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Ne Yapmalı?
Astımım ve GERD’im varsa ne yapmalıyım?
Eğer astım ve GERD’iniz varsa, doktorunuzun size önerdiği ilaçları düzenli bir şekilde almanız ve astımı arttıran alerjik maddelerden mümkün olduğunca uzak durmanız önemlidir.
GERD’in belirtilerinden çoğu, bazı kişisel önlemlerle tedavi edilebilir veya engellenebilir.
Bunun için gerekli adımlar:
- Yatağınızın baş kısmını 15 santim kaldırarak, midenizin içindeki maddelerin yer çekimi kuvvetiyle midede kalmasını sağlayın. (Yastıkları üst üste koyarak yatmayın. Çünkü vücudunuzu eğik duruma getirdiği için, karın bölgesindeki basıncı arttırarak durumu kötüleştirebilir.)
- Yatmadan en az 3 -4 saat önce yemek yiyin. Yatmadan önce ıvır, zıvır yemeyin.
- Daha az ve küçük porsiyonlar tüketin.
- Kilonuzu azaltın, böylece kilo sebebiyle midenizde oluşan ekstra basıncı engelleyin.
- Yağlı yiyecekleri, çikolata, çay, kahve, kola ve alkol tüketimini sınırlayın.
- Bu önlemlerin hepsi boğazın alt kısmını rahatlatır. Domates, ekşi meyveler veya bu meyvelerin suları asit çıkarır ve bu da yemek borusunu tahriş eder.
- Sigarayı bırakmak boğazın alt kısmını rahatlatır.
- Geniş elbise giyin ve kemerinizi gevşek bağlayın. Bu tedbirlerin yanında eczaneden Tunıs, Rolaids, Maalex, Zantax, Tagamet ve Axid gibi anti-asit ilaçları alarak GERD şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Eğer bu ilaçlar, iki haftanın sonunda sizi rahatlatmazsa, doktorunuz vücudunuzun ürettiği mide asidini sınırlayacak veya engelleyecek ilaçlar verebilir. GERD, nadiren ameliyatla da tedavi edilebilir.
Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL
midemde yanma dolgunluk var az miktar ishal ve karın içi ağrısı var 22 senelik duedenum ameliyatı geçirdim ama 2 y öncesine kadar şikayetim yoktu... devamı
Ruh Sağlığı Bozukluğuna Bağlı Astım Riski
Krup Hastalığı Ve Astım
Yiyecek Alerjisi Ve Astım
Alerjiniz Varsa Astımı Nasıl Engellersiniz?
Egzersizle Tetiklenen Astımın Tedavisi