- İçindekiler
- Maze (Labirent) Yöntemi
- Ameliyatın ardından ne beklemeli?
- Neden yapılır?
- Ne kadar işe yarar?
- Riskler
- Dikkate alınması gerekenler
Maze (Labirent) Yöntemi
Atrial Çırpınım için Maze (Labirent) Yöntemi
Maze (labirent) yöntemi, atrial çırpınım için cerrahi bir tedavidir. Operatör doktor, skar doku oluşturmak için küçük kesiler, radyo dalgaları, dondurucu, mikrodalga veya ultrason enerjisi kullanabilir. Elektriksel faaliyeti iletmeyen skar doku, aritmiye neden olan anormal elektrik sinyallerini engeller. Skar doku, elektrik sinyallerini kontrollü bir yol ya da labirentten, alt kalp karıncıklarına (ventriküller) yönlendirir.
Maze yöntemi, genellikle açık kalp ameliyatı sırasında gerçekleştirilir ve çoğu kişide atrial çırpınımı durdurabilir. Ancak, açık kalp ameliyatının taşıdığı riskler nedeniyle bu işlem, sadece ciddi belirtileri olan ve ilaçlara ya da diğer tedavilere yanıt vermeyen kişilerde kullanılır. Bu ameliyat daha az invazif tekniklerle de yapılabilir, ama bu ameliyat türü hala deneyseldir.
Maze yöntemi sıklıkla, koroner arter baypas ve kapak onarımı ya da replasmanı gibi diğer gerekli kardiyak ameliyatlarıyla birlikte uygulanır.
Ameliyatın ardından ne beklemeli?
Ameliyatın ardından ne beklemeli?
Ameliyatın ardından, yaklaşık 7 ila 10 gün hastanede kalmanız gerekir. Çoğu kişi ilk 2 veya 3 gün yakından takip edilebilecekleri yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) kalır. Ameliyattan sonra 1-2 gün içinde yürümeye teşvik edilirsiniz.
Ameliyatın ardından, birkaç gün göğüste, kaburgalarda ve omuzlarda yaygın biçimde rahatsızlık hissedilir. Doktorunuz bu rahatsızlığın kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için bir ağrı kesici verir.
Ameliyattan sonra, sıvı birikimini hemen kontrol altına almak için diüretik denilen idrar söktürücü ilaçlar kullanılır. Doktorunuz idrar söktürücü ilaçları ameliyatı takip eden birkaç hafta boyunca evde de kullanmanızı isteyebilir.
İşlemin ardından varfarin gibi bir antikoagülan almanız gerekebilir. Ama bu çoğunlukla duruma göre değerlendirilir.
İyileşme genellikle ameliyattan sonraki 6 ila 8 haftada tamamlanır. Bazı kişiler işlemden birkaç ay sonra göğüsteki keside rahatsızlık hisseder.
Ameliyattan sonra 3 ay içinde normal faaliyetlerinize dönebilirsiniz. Normalde olduğundan daha yorgun hissedebilirsiniz, ama çoğu kişi 6 ay içinde normale döner.
Yeni ve daha az invazif teknikler geliştiriliyor. Bu teknikler ameliyat için gereken iyileşme süresini azaltacaktır.
Neden yapılır?
Neden yapılır?
Maze yöntemi, atrial çırpınım için bir cerrahi tedavidir. Düzensiz kalp atışlarının kontrol altına alınması ve kalbin ritminin normale döndürülmesi için kullanılır.
Aşağıdaki tanımlardan en az biri sizin için geçerliyse, doktorunuz maze yöntemi önerebilir:
- Atrial çırpınım belirtileriniz var ve başka bir kalp ameliyatı olacaksınız.
- Başka bir kalp ameliyatı olacaksınız ve buna maze yönteminin eklenmesi fazla riskli değil.
- Size kateter ablasyon uygulanamıyor.
- Kateter ablasyon işlemine rağmen hala atrial çırpınımınız var.
Ne kadar işe yarar?
Ne kadar işe yarar?
Atrial çırpınımın tedavisinde maze yöntemi, uzun süreli iyi sonuçlar verir. Bu ameliyat her 100 kişiden 92’sinde en az 5 yıl için atrial çırpınımı durdurur.
Riskler
Riskler
Maze yönteminin riskleri, herhangi bir kalp ameliyatının taşıdığı risklere benzer. Bunlar:
- Kanama
- Enfeksiyon
- İnme
- Zatürre
- Kalp krizi (miyokard enfarktüsü ya da MI)
- Yeni aritmiler
- Kalp pili yerleştirilmesi ihtiyacı
- Ölüm
Dikkate alınması gerekenler
Dikkate alınması gerekenler
Maze yönteminin ardından kan nakline ihtiyacınız olabilir. Doktorunuzla konuşun ve işlem esnasında kullanılması için kendi kanınızı önceden bağışlamanızın mümkün olup olmadığını öğrenin.
Bazı kişilerin maze yönteminin ardından kalp piline ihtiyacı olur.
Maze yöntemi, açık kalp ameliyatına göre daha az invazif tekniklerle deneysel olarak yapılır.
Maze yöntemi oldukça pahalıdır ve sağlık sigortanız bu işlemi karşılamayabilir. İşlem, sadece özel tıp merkezlerinde uygulanır.
Atriyal fibrilasyon ameliyatı nasıl yapılır?
Prof. Dr. Muharrem İNAN
Merhaba,ben 57 yaşındayım.Kalçalarımda abseli diş ağrısını anımsatan şiddetli ağrılarım oldu.Öyle ki yürüyemedim.Bursit teşhisi kondu ve PRP yöntemi u... devamı
Anjiyoplasti
Gelecekte Kalp Hastalığı Tedavisi İçin Kök Hücreler
Türkiyenin Kalp Haritası Araştırması
Kalbiniz İçin Vitaminlere Güvenmeyin
Kalp Damar Hastalıkları Diyeti