Ayak Mantarı Tedavisi Rehberi
“Tinea Pedis” olarak da bilinen ayak mantarı, 12-15 yaş üzerindeki insanlarda sık görülür. Bu cilt hastalığı yaygındır çünkü buna neden olan mantar, genelde yüzme havuzları, duşlar, soyunma odaları, diğer sıcak ve nemli yerler gibi, insanların ortak kullandıkları alanlarda bulunabilir.
Yaygın Cilt Hastalığının Tedavisi
Ayak mantarı kaçınamadığınız alanlarda bulunsa da bir kez yakalanmanız onu tedavi edemeyeceğiniz veya önleyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Sağlık uzmanları, bu hastalığın inatçı olabileceğini ve tümüyle ortadan kaldırılamayacağını ama uygun bir temizlikle ve bir uzman tarafından verilen ilaçları kullanarak tedavi edilebileceğini söyler.
Ayak mantarının tedavi edilmesinde ilk adım, temel bir alışkanlık geliştirmektir. Bu alışkanlık, ayakları veya enfeksiyonlu alanı daima temiz ve kuru tutmaktır. Ayak mantarı nemli, küflü ve sıcak alanlarda geliştiğinden, büyümesine imkan veren ortamları ortadan kaldırın.
Her zaman temiz çoraplar giyin ve yanınızda yedek çorap bulundurun, böylece ayaklarınız terleyip kirlendiğinde hemen çoraplarınızı değiştirebilirsiniz. Sağlık uzmanları, beyaz pamuklu çorapların veya doğal liflerden yapılmış çorapların ayak mantarı sıkıntısını çekenler için en uygun seçimler olduğunu söyler.
Pamuklu çorapları giymenin yanında, ayakları sıkan veya hava almayan ayakkabılar giymekten mümkün olduğunca kaçının. Parmakların açık olduğu sandalet veya ayakkabılar giymek de ayakları iyi havalandırmada ve kuru tutmada yardımcı olabilir.
Bunlarla birlikte bir diğer etkin ayak mantarı tedavisi ilaçla tedavidir. Bir hasta, mantar önleyici ilacı doğrudan etkilenmiş alana sürerek ayak mantarını tedavi edebilir. Bugün bir doktor reçetesi veya tavsiyesi olmadan satın alınabilecek birçok mantar önleyici ilaç vardır. Bu kremler genelde mikonazol, tolnaftat ve klotrimazol gibi mantarları öldürdüğü kanıtlanan etken maddeleri içerir. Yine de kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Bu kremler günde sadece bir kez sürülmelidir. Eğer ayaktaki mantar enfeksiyonu kötüleşirse veya ilacın uygulanmasından sonra hafiflemezse bir dermatolog veya bir doktor, inatçı ve tekrarlayan cilt hastalığını yok etmesi için, hap veya tablet gibi, ağızdan alınan mantar önleyici ilaçlar verebilir.
Temizlik alışkanlığı dışında, mantarın nüksetmemesini sağlayacak önleyici adımlar ve tedbirler de mutlaka alın. Ayaklarınızı kuru tutabilir, ortak kullanılan tesislerde, spor merkezi, duş veya soyunma odası gibi yerlerde sandalet giyebilir ve ayaklarınızı kuru tutması için talk pudrası sürebilirsiniz.
Aşağıda ayaklarınızı, ayak mantarı yuvası haline gelmekten nasıl koruyabileceğinize dair bazı ipuçları var:
1. Sandalet giyin
Mantara ayaklarınıza erişme ve cildinize yapışma fırsatı vermeyin. Halka açık bir duşta, spor salonlarında, soyunma odalarında veya otellerde içerdeyken sandaletlerinizi kesinlikle giyin. Ayak mantarına neden olan tinea pedis mantarının, su birikintilerinde yaşayıp birilerinin ayaklarını beklediğini, bulur bulmaz da onlara yapışabildiğini unutmayın.
2. Çorap giyin
Gerçekten basit bir çözüm gibi görünebilir ama çorap giymek, ayak mantarının oluşumundan korunmak gerektiğinde size çok yardımcı olabilir. Temiz bir çift çorap, özellikle ayaklarınız dar lastik pabuçlar içindeyken, nemin ve terin emilmesine yardımcı olabilir. Her seferinde temiz bir çift çorap giyin. Çoraplarınızı tekrar kullanmak, durumu kötüleştirdiğiyle kalabilir veya bir enfeksiyona yol açabilir çünkü ter, mantar için iyi bir beslenme zeminidir.
3. Ayaklarınızı Kurulayın
Ayaklarınızı yıkadıktan sonra, ayakkabılarınızı giymeden önce bir havluyla nemi alın. Ayaklarınızın her yerini, özellikle parmak aralarındaki alanları kurulayın. Gün boyunca nemi ve teri uzak tutması için bir talk pudrası sürmek de işe yarayabilir.
Çocuklarda Ayak Mantarı
Uzm. Dr. Günnur ÖNARSLAN
selamlar günnur hanım bi konu hakkında danısıcaktım babamın ilk tırnaklardan basladı hastalıgı biz mantar olabilir sanıyorduk ama bi zaman sonra ayak ... devamı
Ayak Mantarı
Güneş Düşmanınız Değil, Dostunuz Olsun
Ayak Mantarına Dair Yaygın Yanlış Kanılar
Cilt Hastalıklarının Psikolojik Nedenleri
Ayaktaki Ağrılara Dikkat