Yeni bir çalışma gösteriyor ki, bazı akıl hastalıklarının belirtilerinin altında yatan sebebi stresle aktive olan bir molekül. 

Davranış, düşünce ve duygularımızı beynin önemli bir bölümü olan alın korteksi ile kontrol ediyoruz. Beyninin bu kısmında bozukluk olan biri düşünmeden hareket eder, zihni dağınık ve muhakeme gücü zayıf olur. Alın korteksindeki büyük hasarlar düşünce düzensizliklerine ve halüsinasyonlara sebep olabilir. 

Bu belirtiler aynı zamanda bipolar bozukluk ve şizofreni hastası olan kişilerde görülür. Bu akıl hastalıkları stres ile daha da kötüleşebilir. 

Son yıllarda yapılan çalışmalar da beyin sinyallerinde protein kinaz C veya PKC adı verilen bir molekülün neden olduğu değişiklikler ile kötüleşen bipolar bozukluk ve şizofreni  arasında bağlantı olduğunu gösteriyor. 

Sıçan ve maymunlar üzerinde yapılan çalışmalarda, Yale Üniversitesi araştırmacıları fareler ve maymunların alın korteksine doğrudan PKC verdi. Beklenildiği gibi, PKC hayvanların zihinsel işlevlerini bozdu. 

PKC'yi bloke eden ilaçlar zihinsel işlevleri geri kazandırdı.  Bu ilaçların bazıları arasında yaygın olarak akıl hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan lityum ve valproat gibi ilaçlar sayılabilir.

Çalışmanın bulguları Science dergisinde yayınlandı. 

Araştırmacıların yazdığına göre, aşırı PKC aktivasyonu davranış ve düşüncelerin düzenini bozabilir ve muhtemelen dikkat dağınıklığı, muhakeme gücünün zayıflaması, dürtülerine hakim olamama ve düşünce bozuklukları gibi alın korteksi işlev bozukluğu belirtilerine katkıda bulunabilir. 

PKC'yi ileri düzeyde engelleyen yeni ilaçlar bipolar bozukluk ve şizofreninin ve belki de diğer akıl hastalıklarının daha iyi tedavi edilmesine olanak sağlayabilir. 

İlginç olarak, PKC kurşun zehirlenmesinde önemli bir rol oynar. Araştırmacıların söylediğine göre, bulgular kurşun zehirlenmesi yaşayan çocuklarda görülen dikkat dağınıklığı ve dürtüsellik belirtilerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.

Uzm. Psk. İlknur YILMAZ

19 yaşındayım kendime şizofreni teşisi koydum bende fazla belirtisi yok ama yinede tedirgin oluyorum napcağımı şaşırmış durumdayım bana yardımcı olu... devamı