Vücudunuz "kullan ya da körelt” mantığıyla çalışır. Eğer düzenli olarak kullanılmazsa bacağınızdaki kaslar atrofiye uğrar yani körelip eriyebilir. Bu da başka sağlık problemlerine yol açabilir. Kas kaybı olarak da bilinen atrofi kas lifleri bozuldukça ortaya çıkar. Kas kaybı hem liflerin sayısında hem de boyutunda görülür.
Kas kaybı kasın hastalık, yaş veya yaşam tarzı gibi sebeplerle kullanılmamasından gelişebilir. Felç, omurilik zedelenmesi, nöropati, Guillain-Barre sendromu veya şiddetli artrit kas atrofisine yol açabilir. Bir hastalık veya kaza sebebiyle yürüyemez hale gelince tekrar ayağa kalkmak zor hale gelebilir. Kas atrofisi görüldüğünde güç azalırken, kasların, tendonların ve bağ dokuların iyileşme yeteneği de azalır. Bu da hastayı bir kısır döngüye sokar. Kası tamir etmek için gereken çaba gitgide zorlaşır ve sonunda daha da az hareket eder hale gelir.
Sarkopeni yaşla beraber görülen kas gücü kaybıdır. 45 yaşına gelindiğinde kas on yılda yaklaşık %5 ila %10 oranında azalmaya başlar. İnsanlar hayatının ikinci ile yedinci on yılı arasında kas kütlesininde %30 ila 40’ını kaybetmektedir.
Bacak kası atrofisi dengenin ve koordinasyonun azalması gibi çeşitli problemlere yol açar. Ayrıca giyinmek gibi günlük aktivitelerin daha zorlukla yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca düşüp kendini yaralama ihtimali de yükselir.
Atrofiyi iyileştirmenin tek yolu harekete geçmektir. Aerobik ve direnç egzersizleri kas kütlesini ve gücünü artırır. Aerobik egzersize bacakların kullanıldığı yürümek veya bisiklete binmek gibi herhangi bir egzersizle başlanabilir. Direnç egzersizleri ise bacağın büyük kaslarını çalıştırmalıdır. Bacaklarla 4 farklı direnç egzersizinin, 10 tekrar, üçer set halinde yapılması önerilir. Bu egzersizlere ortalama yoğunlukta başlanmalı ve güç arttıkça setler ve tekrarlar artırılmalıdır.
Bacakta Varis Ameliyatı Komplikasyonları Nelerdir
Uzm. Dr. Ahmet Sümen
hocam meraba.ben 10yasında felç gecırdım.sımdı 30yasındayım.bı sorum olacaktı sıze.sag bacak kasım sol bacak kasımdan bıraz daha ınce.ayaktan dıze kad... devamı
Eziklerde Tedavi
Boyun Travması Tedavisi
Boyun Kasılması Tedavisi
Kas Gerginliği Tedavisi
Tekrarlanan Hareket Yaralanmaları