Nedir
Omuz Sıkışması
Omuz sıkışması omzu etkileyen yaygın bir tıbbi durumdur ve genellikle yaşlanan yetişkinleri etkiler. Omuz sıkışması bursit ve omuz döndürücü tendon iltihabıyla yakından ilişkilidir. Bu tıbbi durumlar tek başına veya bir arada bulanabilir.
Omuz eklemini çevreleyen döndürücü kaslara bir yaralanma olduğu zaman, buna tepki şişme olabilir. Fakat döndürücü kaslar bir kemikle çevrili olduğu için, şiştikleri zaman bir dizi olay meydana gelir.
Kas içindeki baskı artar ve bu baskının sonucunda küçük kan damarlarında sıkışma ve kan akışında azalma meydana gelir. Kan akışı azaldığı zaman, kas dokusu bir halat gibi yıpranır. Bunun sonucunda bir ceketi veya bluzu giyerken kolu arkaya veya baş aşırı uzatmak gibi hareketler ağrıya neden olabilir.
Belirtileri
Belirtiler
Omuz sıkışması sendromunun tipik belirtileri kolu arkaya uzatmada zorlanma, kolu baş aşırı kullanmada ağrı ve omuz kaslarında zayıflıktır.
Kaslar uzun bir süre boyunca hasarlı kalırsa kas ikiye yırtılarak omuz döndürücü tendon yırtılmasına yol açar. Bu omuzda ciddi bir güçsüzlüğe neden olur, kişi kolunu kaldıramaz. Bazı insanlarda omuz sıkışmasının devamında bisep kaslarda da yırtılma olur.
Testleri
Testler
Omuz sıkışması sendromunun teşhisi tıbbi geçmişiniz ve doktorunuzun fiziksel muayenesiyle başlar. Kireçlenme, iltihaplanma gibi sorunlarun elenmesi için röntgen çekilir. Röntgen filmi kemikteki kas yaralanmasını işaret eden değişiklikleri gösterir. Kemiğin normal dış hatlarında bir değişim veya çıkıntılar görülebilir. Omuz kemiklerinden biri altına anestezik bir iğnenin vurulması omuz ağrısını azaltırsa, omuz sıkışması sendromu kesinleşmiş olur.
Tedavisi
Tedavi
Aspirin, naproksen veya ibuprofen gibi ağızdan alınan iltihap kurutucu ilaçlar omuz sıkışması sendromunun en yaygın tedavilerinden biridir.
İlaçların etkili olması için neredeyse sekiz hafta boyunca düzenli alınması gerekir. Bunu bir doktorun gözetimi altında yapmanız gerekir, çünkü bu ilaçlar mide tahrişine ve kanamaya neden olabilir.
Kısa bir süreliğine iltihap kurutucu ilaçlar kullanmak ağrıyı dindirebilir, ama altta yatan sorunu çözmez ve ağrı tekrar nükseder. Bu tıbbi sorun için herhangi bir özel tedavi yoktur ve verilen ilaçlar kişiden kişiye değişir. Eğer kullanılan iltihap kurutucu ilaç 10 ila 14 günde etkisini göstermezse işe yarayan bir tane bulunana kadar başka bir ilaç denenir.
İlaç almanın dışında her gün sıcak duş altında esneme egzersizleri de yardımcı olur. Başparmağınızla başınızdan aşırı sırtınızın üstüne dokunmaya çalışmalısınız. Sakat omzunuzla tekrara dayalı faaliyetlerden, özellikle dirseğin omuz çizgisini geçtiği hareketlerden kaçının. Elektrik süpürgesi kullanma, boyama, bahçede yaprak temizleme, araba yıkama gibi işlerden uzak durun. Doktorunuz sizi omuz kaslarını güçlendirme ve esnetme için en etkili egzersizleri gösterecek bir fizik terapistine sevk edebilir.
Ağızdan alınan iltihap kurutucu ilaçlara rağmen belirtileriniz ısrar ediyorsa doktorunuz kortizon türü bir iğne seçeneğini düşünebilir. Kortizon çok güçlü bir iltihap kurutucu ilaçtır. Fakat sık kullanıldığında kasları ve tendonları zayıflatacağı için dikkatle kullanılmalıdır.
Eğer belirtiler ısrar ederse veya önemli bir zayıflık varsa, doktorunuz döndürücü tendon yırtığı olup olmadığını görmek için ultrason, MR veya artogram gibi bir görüntüleme isteyebilir. Tendon yırtılmışsa, onarmak için ameliyat gerekebilir.
Omuz sıkışması sendromu olan insanların büyük çoğunluğu ilaçlar, esneme egzersizleri ve iyileşene kadar tekrara dayalı veya kolu omuz aşırı kaldırmak gereken işlerden uzak durarak tümüyle tedavi edilir.
Komplikasyonları
Komplikasyonlar
Midenin bozulması, sindirimsizlik ve baş ağrıları ağızdan alınan iltihap kurutucuların en yaygın yan etkisidir. Bununla birlikte, bu ilaçları yiyecekle birlikte veya yemeklerden sonra almak mide tahrişini azaltır. İltihap önleyici ilaçlar aynı zamanda kusmaya, kabızlığa, midede kanamaya (ülser) da neden olabilir, bununla birlikte bu yan etkiler yaygın değildir.
Kortizon iğnelerinin yan etkileri iğnelerin dozuna ve sıklığına bağlıdır. Kortizon haplarından farklı olarak olarak vurulan kortizon iğneleri ancak nadiren ciddi yan etkilerde bulunur. Kortizon haplarında daha yaygın görülen yan etkiler kan şekeri yükselmesi, vücudun enfeksiyonlara açık olması, kilo alma, kemik incelmesi, deri incelmesi, katarak ve yüksek tansiyondur.
Eklem İltihabı ve Tendinit
Op. Dr. Deniz ALGÜN
acil dr bey benim omuzumda 2sene önce yırtık kis cıktı fizik tedavi 2sene sonra arılarım devam etti fizik göldüm agrlılarım cok oluyo gece kardılıyor... devamı
Brakiyal Pleksus Sinir Zedelenmesi
Kemik Mahmuzları
Psöriyatik Artrit
Aort Kapak Darlığı
Omurilik Daralması