Yapılan araştırmalar boğaz iltihabı tekrar eden fakat bademcikleri alınmayan çocuklarda, ilerleyen dönemde boğazla ilgili farklı rahatsızlıklar yaşama riskinin, bademcik ameliyatı geçiren çocuklara oranla üç kat fazla olduğunu gösteriyor.

Konunun uzmanlarına göre "Bu sonuçlar, tekrarlayan boğaz iltihabı rahatsızlıkları yaşayan çocukların tedavisinde, bademcik ameliyatının yararlı bir müdahale olduğunu düşündürüyor.

Zamanında müdahale edilmesi, çocukların ilerleyen zaman içinde yaşayabileceği boğaz rahatsızlığı riskini azaltarak, okullarından geri kalmamalarına ve genel yaşam kalitelerini arttırmaya yardımcı olur." çalışmalar, yaşları 4 ila16 arasında değişen, son bir yıl içerisinde boğaz iltihabı, bademcik şişmesi ya da farenjit gibi rahatsızlıklar geçirmiş çocuklar üzerinde, geçmişe dönük olarak sürdürüldü.

Deneklerin bir diğer ortak özelliği, boğaz rahatsızlıklarının tekrar tekrar ortaya çıkıyor olmasıydı. Bu grup içerisinde bademcik ameliyatı yapılan çocuklar, yaş ve cinsiyet özellikleri göz önünde bulundurularak bademcik ameliyatı geçirmemiş çocuklarla karşılaştırıldı. özellikleri birbiriyle uyuşan çocuklar için araştırma başlangıç tarihi olarak, eşlerden birine bademcik ameliyatı yapılan gün temel alındı. çocuklarda gözlemlenen boğaz iltihabı vakaları her grup için ayrı ayrı kaydedildi. çalışmalar 145 i bademcik ameliyatı geçirmiş toplam 290 çocuk üzerinde gerçekleştirildi.

Bademcik ameliyatı geçiren grupta 74 çocuk, ameliyat tarihinden 16 yaşına kadar geçen sürede en az bir kez boğaz iltihabı yaşadı. Bademcik ameliyatı geçirmeyen gruptaysa 16 yaşına kadar boğaz iltihabı yaşayan çocuk sayısı 122 olarak belirlendi. Bademcik ameliyatı geçiren çocuklarda ikinci vakayla karşılaşılana dek geçen süre çok daha uzundu. Bademcik ameliyatı geçiren çocuklarda ikinci vakaya rastlanma süresi ortalama 14 ay olurken, bademcikleri alınmayan çocuklarda bu süre ortalama 7 ay olarak kaydedildi.

Ameliyat tarihini takip eden bir yıl içerisinde boğaz iltihabının tekrarlama oranı, bademcik ameliyatı geçiren çocuklarda yüzde 23,1 olurken, ameliyat geçirmeyen çocuklarda bu oran yüzde 58 olarak kaydedildi." Daha önce de belirttiğimiz gibi bütün bu araştırmalar belli bir bölgede tutulmuş kayıtlar üzerinde, geçmişe yönelik olarak yapıldı.

Uzmanlar tekrarlayan boğaz iltihabıyla ilgili araştırmalardaki bir sonraki adımın, aynı çalışmaların rastgele seçilecek denekler üzerinde geleceğe yönelik olarak uygulanması olduğunu söylüyorlar. Bu tip bir çalışmanın daha kapsamlı olması ve tekrar eden enfeksiyon sayısı, durumun yaşam kalitesine etkileri gibi, farklı konularda bilgiler içermesi hedefleniyor. Farenjit ve bademcik iltihabı en sık rastlanan çocuk hastalıkları arasında yer alır.

Farenjit vakalarının yüzde15 ila yüzde 30 unun oluşumunun temelindeki gerçek sorumlu boğaz iltihabıdır. Buna ek olarak farenjit tanısı konulmuş çocukların yüzde 20 ila 30 u hastalığı takip eden 60 gün içinde ikinci bir iltihap vakası yaşar.  

Doç. Dr. İsmail KOÇAK

Merhaba hocam,neredeyse 4 hastane değiştirdim. Her ay bademcik iltihabı oluyorum. Kaç doktor kan tahilileri yaptı. Kanımda bademcik iltihabı görünmüyo... devamı