Biberon çürüğü, süt dişlerinin sürmesi ile birlikte özellikle üst çenedeki ön bölge kesici dişleri içine alan "yaygın çürük, rapmant çürük” olarak da bilinen özel bir çürük tipidir.

Biberonla şekerli, bisküvili, ballı veya pekmezli sütün bebeğe verilmesi, bu işlemin özellikle gece boyunca sürekli olarak tekrarlanması sebepleri arasında ilk sırayı almaktadır. Biberon çürüğü oldukça hızlı ilerleyen bir çürük tipi olmakla beraber anneler çoğu zaman bu dönemin farkına varılmayacak kadar kısa sürede gerçekleştiğini dile getirmektedirler. Bu hızlı ilerlemenin nedeni, bu dönemde dişlerin mine yapısının daha dirençsiz olması ve özellikle annelerin henüz fırçalamaya başlamak için "erken” olduğunu düşünmesinden kaynaklanan yetersiz ağız bakımıdır.

Bu tip çürük lezyonlarının en belirgin özellikleri:

*Hızlı ilerleyen tipte olması,

*Özellikle üst kesici dişlerden başlayarak üst süt azı ve alt süt azı dişlerinin etkilenmesi,

*İlerleyici özelliği olduğundan zaman içinde alt kesici dişleri de içine alabilmesidir.

Bakteriyel özellikleri nelerdir?

Özellikle çürük yapıcı bakteri olarak tanımlanan mutans streptokokları denen mikroorganizmaların diş üzerinde birikmesi ile oluşan bu çürük tipinde diğer bakteriler de rol oynamaktadır. Bu bakterilerin özellikle anneden veya bakıcıdan bebeğe geçişi mümkün olabilmektedir.

Tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi aşamasını geçmiş olan çürük lezyonlu dişler alttaki kalıcı dişin germi röntgen ile kontrol edilerek çekilebilmektedir. Bu dönemde çocuğun tedavi için kooperasyonu büyük önem taşımaktadır. Oldukça küçük yaşlarda gerçekleştirilen bu tedavilerin başarı şansı bu açıdan her zaman çok yüksek olmayabilmektedir. Her zaman koruyucu ve önleyici tedaviler daha ucuz, daha etkin ve daha kolaydır. 

Dt. Bedri ÖZARSLAN

Ön diş darbe gördü rengi gitti kararma falan röntgen de çürük değil çıktı kan girmiş içine ne yapılabilir... devamı