Bebeklerde iştahsızlık anneleri en çok kaygılandıran konulardan biridir. Özellikle ilk 4-6 ay bebekler çok hızlı büyürler ve ondan sonra büyümeleri yavaşlar. Bu yavaşlama döneminde bebekler daha az beslenmeye ihtiyaç duydukları için, annelere bu durum iştahsızlık gibi görünür. Bu süreçte bebeğin iştahsız olup olmadığını anlamanın bazı yolları vardır.
Özellikle persentiller izlenmelidir. Bebeğin boy ve kilo gelişimini gösteren bu eğriler, bebeğin yeterli beslenip beslenmediğinin en önemli göstergesidir. Bebeklerde iştahsızlığın nedenlerinden biri demir eksikliğidir. Bu durumda bebekte demir eksikliği olup olmadığını kontrol ettirmek gerekir. Sabahları yoğun ve bol kalorili kahvaltı verilmesi, bebeğin gün içinde iştahsız olmasına neden olan başka bir etkendir. Bebeklerde iştahsızlığı önleminin yollarından biri, meyve suyu alımını sınırlandırmaktır.
SLAYT: BEBEK BESLENME PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜMLERİ
Bebek günde 120-180 mililitreden fazla meyve suyu tüketmemelidir. Bebek büyüdükçe daha sık beslemeye çalışmak, bebeğin iştahsızlığını arttırabilir. 8. ay civarında diş çıkarmaya başlayan bebekler, bu nedenle iştahsız olurlar. Bu dönemde bebeğin kaşık yerine biberonla beslenmesinde fayda vardır. Bebeğin anne sütünü ya da devam sütünü yeterince alması, bu dönemi daha kolay atlatmasına yardımcı olacaktır. Diş çıkarma döneminde bebekler kaşıkla beslenmekte zorlanırlar. Kaşık yerine parmakla beslemek bu duruma bir çözüm olabilir.
Çocukta iştahsızlık varsa nasıl beslemek gerekir?
Doç. Dr. Selman LAÇİN
Hocam eşimle tüp bebek tedavisi için görüşme yapmıştım benden testler istendi yaptırdım anti HCV 2.260 pozitif hbs Ag 0.300 neg (-) anti hbs <8. Neg(... devamı
Bebek Başına Darbe Aldığında Neler Yapmak Gerekir?
Bebek Yürüteçlerinde Hangi Özellikler Aranmalıdır?
Bağırsak Parazitleri Çocuklara Hangi Yolla Bulaşır?
Bebeklerde Altıncı Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
İkiz Bebek Arabaları Nasıl Olmalıdır?