Bebeğim ne yerse kardır diye düşünmeyin. Çocukların ne kadar yediği değil, ne yediğidir onun sağlıklı gelişmesini sağlayan. Çünkü çocukluk dönemindeki yetersiz ve sağlıksız beslenme, ileride zeka geriliği, obezite ve bağışıklık sisteminde zayıflık gibi pek çok soruna yol açabiliyor.

Alerjiye Yol Açan Gıdalar

Alerji yapma riski olan turunçgiller (portakal, mandalina), tropik meyveler, yumurta beyazı, çilek ve domates ilk bir sene bebeklere verilmemelidir. İlk bir sene yiyeceklere asla tuz ve şeker ilave edilmemelidir. Dikkat edilmesi gereken diğer besinler ise şöyle:

Çay: Çocuk beslenmesinde yeri yoktur. Demir ve diğer mineralleri bağlayıcı özelliğinden dolayı demir eksikliğine neden olur. İçine ilave edilen şeker, iştahsızlığa ve diş çürümelerine yol açar.

Bal: Çocuklarda ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 1 yaşından önce önerilmez.

Bakla: Bazı enzim eksikliği olan çocuklarda, kanın yıkılmasına neden olabileceği için süt çocukluğu döneminde yedirilmemelidir.

İnek sütü: Alerji yapma olasılığı yüksektir. Aşırı tüketiminde kansızlık ve kabızlık da yapabilir. 1 yaşından önce verilmemelidir.

Kuru yemişler: Çocukların erişkinler gibi yutma fonksiyonları ancak 5 yaşında gelişir. Bu zamana kadar kabuklu yemişler boğulma tehlikesi doğurabilir.

Kabuklu deniz ürünleri: Ağır maden içerikleri yüzünden verilmez. Beyin ve dalak: İyi pişirilmeleri zor olduğu için, enfeksiyon riskleri açısından önerilmez.

Tam pişmemiş veya çiğ yumurta: Besin zehirlenmesi yapabilir. Yumurtanın beyazı alerji riski nedeniyle 1 yaşından sonra verilebilir. Ayrıca çiğ yumurtadan yapılmış mayonez gibi gıdalar, soslar, hazır pişmiş tavuk, pastörize sütten yapılmamış peynir, hazır çorbalar çocuklara verilmemelidir.

Prof. Dr. Barbaros ILIKKAN

merhaba doktar bey bebeğim 5 aylık ek bir besin olarak hiç bir besin yemiyor ne yapmam gereklidir acaba.?... devamı