Asit reflünün karışık olmasına ve ailelerinde strese neden olmasına karşın sorun genelde bebeklerin 6 ile 12 aylık dönemlerinde kendiliğinden geçer. Aileler, bir rahatlatma sağlamak için çeşitli ev tedavileriyle denemelerde bulunabilirler ve bazı inatçı vakalarda olası reçeteli bir tedavi için çocuk doktorlarına danışabilirler.

Ev Tedavileri 

Besleme alışkanlıklarınızı değiştirin. Bebeklerdeki asit reflü tedavisi basit olarak bebeğinizi daha küçük porsiyonlarla fakat daha sık aralıklarla besleyerek elde edilebilir. Bebeğinizi yemeklerden sonra en azından 30 dakika boyunca dik bir konumda tutun. Beslenme esnasında bebeğin dikkatini dağıtabilecek unsurları ortadan kaldırın, sakinleştirici bir müzik çalmaya ve ortam ışıklarını azaltmaya çalışın. Bebeğinizin beslenme esnasında ve sonrasında en azından bir kere gazını çıkarma imkanı sağlayın.
 
Emziren bir anne iseniz, süt ürünleri, asitli içecekler, domates, turunçgiller, işlenmiş ve yüksek yağ oranına sahip yiyecekler gibi kendi diyetinizde reflüyü tetikleyebilecek yiyecekleri belirleyin. Emzirmiyorsanız, çocuk doktorunuza mamanın değişimi hakkında danışın. Özellikle bebeklerde asit reflüyü tedavi eden homeopati-bazlı ilaçları kullanmak faydalı olabilir. Fakat herhangi bir alternatif ilaç tedavisine başvurmadan önce mutlaka çocuk doktorunuza danışın. 

Uzman Tedavisi 

Sürekli olarak asit reflüden şikayetçi bebekler için mide asidini azaltarak sindirim sistemini hızlandıran ve böylelikle sütün daha az bir süre bağırsaklarda kalmasını sağlayan reçeteli ilaçlara başvurmak gerekebilir. Eğer denenen tüm ilaçlar ve tedavi yöntemleri sonuç vermediyse, doktorunuz asit reflünün tedavisi için ameliyat önerebilir. 

Önleyici Tedbir: Emzirme 

Bebeğinizi asit reflüden korumak için mümkün olduğunca uzun bir süre emzirmeye devam edin. Emzirme, asit reflünün önlenmesini garanti eden bir metot olmamasına rağmen, anne sütü mamaya göre mideyi daha az tahriş eder, sindirimi daha kolaydır ve bebeğin midesinde kalma süresi yarı yarıya daha kısadır.
 
Emzirilen bebekler genel olarak asit reflüden daha az şiddetli ve daha nadir etkilenirler. Fakat emziremeyen ya da emzirmeyi tercih etmeyen anneler, sindirimi daha kolay olan parçalanmış hafif proteinlerden oluşan hafif ve asit reflüye ya da kusmaya karşı özel mamaları deneyebilirler. 

Yanlış Fikirler 

Genelde annelere büyükleri ve arkadaşları tarafından mamaya tahıl ürünleri ekleyerek bebeklerindeki asit reflünün ve kusmanın azaltılabileceği söylenir. Fakat yakın zamanda yapılan araştırmalar bu yöntemin etkisiz olduğunu, hatta zararlı bile olabileceğini ortaya koymaktadır. Eğer bebeğiniz bu tahılla güçlendirilmiş mamayı yerken soluk soluğa kalıyorsa, tahıl yemek borusunu tahriş edebilir ve hatta boğulmasına bile neden olabilir. 

Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU

iyi günler diliyorum bebek için bugün doktora gittik yumurtalıklarımın temiz olduğu bebek için hiç bir engel olmadığı söyleyip folik asit kullanıma ba... devamı