Gastroözofageal reflü hastalığı ya da GÖRH kronik bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Midedeki içeriğin yemek borusuna tırmanması şeklinde görülür. Kısaca reflü olarak da bilinen gastroözofageal reflünün daha ciddi ve uzun süren versiyonudur. Reflü 2 yaşın altındaki bebeklerde sık görülür. Birçok bebek yaşamlarının ilk 3 ayı boyunca günde birkaç kere kusarlar. Reflü bebeklerde bir probleme sebep olmaz. Çoğu bebek 12-14 aylık olduğunda bu problem de kaybolur. 2-19 yaş arasındaki çocuklarda da zaman zaman reflü görülmesi normaldir. Bu her zaman GÖRH olduğu anlamına gelmez.
Peki ne zaman reflü çocuklarda gastroözofageal reflü hastalığına dönüşür? Eğer bebeğinizin belirtileri yemek yemesini engelliyorsa doktora göstermelisiniz. Bu belirtiler kusma, boğulma, öksürme ve nefes almada zorluk olabilir. Eğer reflü 12-14 aydan uzun sürüyorsa, çocukluk ya da ergenlik yaşlarındaki bireyler birkaç ay boyunca haftada 2’den fazla kez reflü yaşarsa GÖRH şikâyeti söz konusu olabilir.
Çocuklarda gastroözofageal reflü hastalığının nedenleri genellikle yemek borusunun altındaki sfinkter yani büzücü kasla ilgilidir. Bu kas açılarak yemeğin mideye girmesine izin verir. Sonrasında kapanarak yemeğin midede kalmasını sağlar. Eğer kas olması gerekenden daha sık ya da daha çok gevşerse midedeki asit yemek borusuna geri tırmanabilir. Bu da kusmaya ya da mide ekşimesine neden olur.
Herkes zaman zaman reflü şikâyeti yaşayabilir. Eğer geğirdiğinizde ağzınıza asit tadı gelirse bu reflüdür. Bazen yemek borusunun altındaki kas zamansız olarak gevşer. Bunun sonucunda çocuğunuzun ağzında kötü bir tat olabilir ya da kısa bir süre mide ekşimesi yaşayabilir.
Bebeklerde yemek borusu sfinkterinin güçsüz olması daha normaldir. Kapalı olması gereken zamanlarda açılabilir. Bu da mide içeriğinin yemek borusuna tırmanmasına izin verir. Eğer içerik ağza kadar ulaşırsa kusma görülür. Yemek borusunda kalırsa yanma hissi ya da nefes problemleri görülebilir. Bazense hiçbir belirti görülmez.
Bazı gıdalar yemek borusu sfinkterinin kas tonusunu etkileyerek çocuklarda gastroözofageal reflü hastalığının ihtimalini yükseltebilir. Çikolata, nane, çok yağlı gıdalar bunların arasındadır. Bazı gıdalarsa midede daha çok aside yol açarlar. Turunçgiller, domates ve domates sosları bunlardandır. Obez olmak, antihistamin, antidepresan ve ağrı kesici ilaç kullanımı ve pasif içicilik diğer olası reflü nedenleri arasındadır.
Prof. Dr. Aydın YAĞMURLU
Aydın Hocam Merhaba.2003,2005,2007 doğumlu 3 çocuğum var.Çocuklarımda İnstenstinal Lenfenjektazi hastalığı var.Daha önce çocuklarıma bağırsak kısaltma... devamı
Asit Reflüyü Önlemenin 8 Yolu
Bebeklerde Asit Reflü Tedavileri
Reflüde Kanser Uyarısı!
Mide Kapağı Ameliyatı
Gastroözofajeal Reflü Hastalığı