Serebral palsi ya da beyin felcinin erken teşhis edilmesi, hem bebeğe uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi hem de zamanında müdahalenin gerçekleşmesi açısından son derece önemlidir. Beyin felci tedavisi bir ekip işidir. Bu ekibin önemli bir parçası, çocuğu yakından izleyen, her türlü tıbbi öyküsünü ve gelişimini bilen çocuk doktorudur. Ancak serebral palsi, yani beyin felci tanısı konulduğu andan itibaren tedavi ekibinin oluşturulması gerekir.

VİDEO: DR. BELGİN ERDOĞAN "BEBEKLERİN DOKTOR KONTROLLERİ"

Bu ekipte çocuk nörologu, fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapist, ortopedi uzmanı, psikolog, beslenme ve diyet uzmanı, gerekirse çocuk gastroenteroloji uzmanı, cerrahi müdahaleler gerektiği andan itibaren de ortopedi ve beyin cerrahisi yer alır. Bu ekip için en önemli unsur ailedir. Çünkü herhangi bir tıbbi soruna karşı mücadele başlatılırken, ailenin o sorunu çok iyi anlaması gerekir. Ne ile karşı karşıya olduklarını, bu soruna karşı nasıl mücadele edeceklerini bilmelidirler. Aileyi çok iyi bilgilendirme sorumluluğu ise doktorlara aittir. Aile durumu özümsediğinde ve harekete geçtiğinde bebeğe tıbbi kişilerden çok daha faydalı olacaktır.

Dr. Emel GÖKMEN

Merhaba hocam 78 yaşında babam bir kaç gün aralıkla 2 defa felç atlattı sağ taraf ilk felç şah damarı tıkanıklıgından olmuş anjıyo ve stend takıldı st... devamı