Bebeklerin konuşmalarında sorun olup olmadığı, değişik tepki ve davranışlarına bakılarak anlaşılabilir. Bebekler konuşmayı öğrenirken, anne babasıyla, çevresiyle diyaloga ve iletişime girip girmemesi çok önemlidir. Kapı sesi, zil sesi gibi çeşitli seslere verdiği tepkinin nasıl olduğu, işaret dilini çok kullanıp kullanmadığı da dikkat edilmesi gereken konulardır. 1-1,5 yaşına kadar anlamlı ifadeler kullanabiliyor mu, cümle kurabiliyor mu yoksa anlamsız sesler mi çıkarıyor gibi sorunların yanıtları da önemlidir. Eğer bebek bir şeyi anlamlı bir tarzda ifade ediyorsa, bu hem genel gelişimi açısından hem de zeka gelişimi açısından iyiye işarettir. Ama anlamsız ifadeler kullanıyorsa, bir sıkıntı var demektir.

Yanı sıra sarılmaya, temasa karşı nasıl tepki verdiğine de bakılması gerekir. Bütün bu faktörler değerlendirildikten sonra, eğer bir sorun gözlemleniyorsa, bir doktora göstermek gerekir. Öncelikle işitme ve konuşmayı engelleyen bir etken olarak dilaltı bağı sorunu olup olmadığına bakılacaktır. Eğer burada bir sorun bulunamazsa, bir çocuk nörologu ya da bir çocuk psikiyatrı tarafından görülmesi gerekir. Buralardan da bir sorun çıkmazsa, bebeğin konuşma eğitimi almasında yarar vardır. Konuşma eğitimi, bebeğin yaşı itibariyle kazanması gereken konuşma yeteneklerini birebir bir iletişimle kazandıran bir eğitimdir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Konuşma Başı 9 HAZİRAN 15:32 Hocam kolay gelsin ben denizliden filiz size derdimi nasıl anlatsam bilemiyorum . Sorunum hocam benim 2007 doğumlu gayet ... devamı