Tedavisi

Altı aydan daha küçük bebeklerin uçuk çıkarmaları, annelerinden geçen antikorlar sayesinde nadiren görülür. Ama küçük çocukların uçuğa neden olan virüsle temas etmeleri oldukça yaygındır. Uçuklar, herpese bağlı doku bozukluklarındaki virüslerce oluşur. Virüs, birçok çocukta etkisiz bir halde vardır, ama bazılarında düzenli aralıklarla uçuk görünmesine neden olabilir. Bulaşıcıdır ve genelde bir uçukla veya tükürükle doğrudan temas yoluyla yayılır. Bir tedavisi olmamasına rağmen patlak vermesini önlemeye yardımcı ve rahatsızlığı gideren bazı adımlar atılabilir. Uçuklar, yaklaşık üç hafta sonra kendiliğinden geçer, genelde tehlikeli değildir.

Rahatsızlığı Giderme

Rahatsızlığı Gidermek için Atılacak Adımlar

1. Adım

Eğer bebek üç aylık veya daha küçükse herhangi bir uçuk işareti görüldüğünde vakit kaybetmeden doktoru arayın. Küçük bebeklerde virüsün diğer organlara sıçrama olasılığı büyüktür. Daha büyük bir bebek, uçuğun yanında herhangi başka bir hastalık işareti gösteriyorsa doktoru arayın.

2. Adım

Uçuğun üzerine buz koyabilirsiniz. Bir uçuk oluşmaya başladığında ilk birkaç saat boyunca her yarım saatte bir bunu yapabilirsiniz. Uzmanlara göre bazı insanlar, bunun uçuğun gelişmesini ve süresini azalttığını keşfetmişlerdir.

3. Adım

Eğer bebeğiniz katı yiyecekler için gelişimsel olarak hazırsa sade yoğurtla onu beslemeye çalışın, antibiyotik özelliklere sahip asidofilus içeren canlı kültürlü yoğurtları tercih edin.

4. Adım

Uçuklar için dokozanol gibi reçetesiz satılan bir merhem kullanın. Kortizon kullanmayın, çünkü kortizon, steroid bazlıdır ve uzun süren kullanımlarda ciltte incelmeye neden olabilir.

5. Adım

Eğer uçuğun ağrıya neden olduğunu düşünüyorsanız bebeklere uygun, asetaminofen gibi ağrı kesiciden bir doz verebilirsiniz. Uygun doz için bebeğin doktoruna danışın. Asla aspirin vermeyin.

6. Adım

Eğer çocuğunuz sık aralıklarla acı veren uçuklar yaşıyorsa, doktorunuzdan antiviral bir ilaç yazmasını isteyin.

7. Adım

Uçuk yüzünden yeme zorluğu varsa doktorunuzu arayın.

Önleme

Uçuğu Önleme

1. Adım

Uçuğun oluşmasını önlemek için olası tetikleyicilerden kaçının: Güneş, stres, diş çıkarma, soğuk algınlığı veya ateş.

2. Adım

Enfeksiyonun yayılmamasına çalışın. Bebeğin uçuğu ellemesine izin vermeyin. Düzenli olarak ellerini yıkayın. Uçuk göze yayılırsa tehlikeli olabilir, bebeğinizin ellerini gözlerine sürmemesine dikkat edin. Bebek eldivenleri işe yarayabilir.

3. Adım

Bebeğinizi uçuğu olan herhangi birinden uzakta tutun.

İLGİLİ MAKALE

Uçuk "Genital herpes"

Op. Dr. Aytuğ ALTUNDAĞ

Boğazımda ve dudak kenarlarında uçuk denilen intihap oluyor bunun sebebi ve çözüm yolu nedir .... devamı