Bel kayması tedavisi için üç yöntem uygulanabilir:
1- İlaçla tedavi
2- Fizik tedavi
3- Ameliyat
İlaçla Tedavi:Ağrıların ağır olmadığı veya belli aralıklarla hissedildiği durumlarda ameliyata gerek duyulmaz ağrı kesicilerle, dinlenme tavsiye edilir. Hastanın hikayesine göre ilaçla tedavi fizyoterapi ile desteklenir, ağrının şiddetli olduğu durumlarda ya da hastanın ameliyatı reddettiği durumlarda ağrılı omurlar arasına enjeksiyon(epidural steroid) yapılır o bölgeye ağrı dindiriciler verilir fakat bu işlem hastanın tedavisini sağlamaz sadece geçici bir rahatlama sağlar. Bel korsesi kullanılabilir.
Fizik Tedavi:Soğuk sıcak kompresler, TENS uygulamaları, omurları rahat ettirecek pozisyonların bulunması, kasların çalıştırılması ve egzersizlerden oluşan bir bütündür. Fizik tedavi, fizyoterapi merkezlerinde bitmez, tedaviye hekiminizin verdiği egzersizler ve kompreslerle devam etmeniz gerekir.
Ameliyat: İlk iki aşamada sonuç alamadıysanız cerrahi müdahale gereklidir. Ameliyat omurilik bölgesi sorunlarında önemli bir karardır. Ameliyat sırasından ve sonrasında çok daha ağır komplikasyonlar oluşabilir. Bu sebeple tedavi için işinin ehli bir uzman seçmek çok önemlidir. Fakat son yıllarda bu tür ameliyatlara yardımcı olmak maksadıyla mikro hassas cerrahi asistanı (Micro-Precise Surgery Assistant) adı verilen yardımcı bir aparat geliştirilmiş, felç riski en aza indirilmiştir. Ülkemizde henüz yaygınlaşmayan bu sistem sıfır hata ile çalışmaktadır ama her zaman için risk söz konusudur.
Eğer doktorunuz ağrınızın nedeninin spondilolistezis olduğunu düşünürse genellikle ilk olarak cerrahi olmayan tedavi yöntemlerini deneyecektir. Bu yöntemler kısa süreli yatak istirahatı, aksaklığınızı azaltmak için antienflamatuar ilaçları (ağızdan veya enjeksiyon ile), ağrınızı kontrol etmek için ağrı kesicileri, hareketin kısıtlanması için korseleri, esneklik ve kuvvetinizin geliştirilmesi için fizik tedavi yöntemleri ve egzersizi içerir. Bu sayede daha normal bir yaşam biçimine dönebilirsiniz. Şayet istirahat önerilmemişse, doktorunuzun uygun gördüğü süre boyunca yatmanız gereklidir. Genellikle bu süre birkaç günden daha uzun değildir. Mutlak yatak istirahatı çoğunlukla gerekli değildir. Tedaviniz sırasında ne zaman işinize geri dönebileceğinizi doktorunuza sorunuz.
Ayrıca doktorunuz, bazen bir hemşire veya fizyoterapistin yardımıyla, günlük hayattaki aktivitelerinizi belinizi zorlamadan nasıl yapmanız gerektiği konusunda da eğitim verebilir.
Şayet ilaç tedavisi ve fizik tedavisi ve fizik tedavi sonucunda istenen iyileşme gözlenemezse doktorunuz daha fazla ayrıntılı bilgi elde edebilmek için bazı ek yeni tetkikler isteyebilir.
Erişkin insanda sadece tek başına bir omur çatlağının (spondilolizisi) veya omurlar arası kaymanın (spondilolistezis) varlığı tehlikeli bir durum yaratmaz. Bu yüzden tedavi ağrı kontrolünü ve hastanın iş yapabilir hale gelmesini amaçlamalıdır. Her ne kadar cerrahi dışı tedavi yöntemleri çatlağı veya kaymayı düzeltmiyorlarsa da girişimsel yöntemlere gerek kalmadan uzun süreli ağrı kontrolü sağlayabilmektedirler. Kapsamlı bir program üç veya dört aylık bir tedaviyi gerektirebilir.
Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedavi, ağrıları cerrahi dışı yöntemlerle geçmeyen hastada gerekli olmaktadır. Ağrı sıkışmış sinirden sabit olmayan çatlak omurun hareket etmesinden veya yakınlarda bulunan etkilenmiş bir diskten kaynaklanabilir. Eğer kayma sonucu bir spinal sinir baskı altında kalmışsa bu sinire yeni bir tünel açmak veya boş alan oluşturmak için cerrahi gerekli olur.
Sonuç olarak bir çatlak veya kaymanın yakınında bulunan sinirin üzerindeki baskıyı kaldırmak için vida ve çubuk sistemi ile stabilizasyon (sabitleme) işlemi veya füzyon(kemiklerin kaynatılması) önerilebilmektedir. Bu işlemler omurların daha fazla kaymasını engeller ve ayrıca bu bölgede oluşabilecek yeni sinir basılarını önler. Füzyon cerrahisinin istmik spondilolistezisdeki yakınmaları düzeltmedeki başarısı %90’ın üstündedir.
Ameliyat sonrası işinize ne zaman dönebileceğiniz, yaptığınız işe göre değişkenlik göstermektedir. Eğer masa başı bir göreviniz varsa ameliyat sonrası 2-3 hafta gibi kısa bir sürede işinize dönebilirsiniz. Şayet işiniz beden gücüne dayalı ise kemiklerin iyileşmesi ve kaynaması için birkaç ay beklemeniz gerekebilmektedir. Günlük yaşam aktivitelerinizi yeniden dönebilmeniz için operasyon sonrası tam bir rehabilitasyon programı önerilmektedir.
Bel Kaymasının Belirtileri Nelerdir?
Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA
Merhaba benim özellikle yatarken boyun ve sağ kolum ağrıyor ve yürürken hafif bir boslukta belimde kayma gibi birsey hissediyorum tedav... devamı
Diz Osteotomisi Neden Yapılır?
Çocuklarda Ayakkabı Değiştirme Sıklığı Nasıl Belirlenir?
Bel Kayması Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda İçe Basma Sorunu Nasıl Çözülür?
Tekrarlanan Sırt Ağrılarında Ne Yapılmalı?