Genetik özelliklerine bağlı olarak bazı çocuklar çok hızlı büyürler. Boy gelişimine bağlı olarak ayakları da büyür. Eğer ayak gelişimi hızlı olan bir bebek ya da çocuk söz konusu ise, ayak büyüklüklerinin belli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir.
Ayak büyüklüğünü ölçmenin çok basit bir yöntemi vardır. Çocuk basit bir kartonun üzerine bastırılarak, ayağın dış kenarından kalemle çizilecek bir çerçeve ile ayağın şekli elde edilir. Bu şekil kesilerek çocuğun ayağının kalıbı alınmış olur. Bu kalıp eğer yanlardan ya da önden kıvrılmadan ayakkabının içine girebiliyorsa, ayakkabı çocuğun ayağına uygun demektir. Eğer zaman içinde bu karton önden ya da yanda kıvrılmaya başlarsa, ayakkabının artık çocuğun ayağına küçük geldiği anlaşılmalıdır.
Gelişim hızına göre ayakkabı
Anne babası ufak tefek, minyon yapılı olan çocuklar, özellikle de iyi beslenmediklerinde, boy ve ayak gelişimleri yavaş olacaktır. Bu çocuklar için 6 ayda ya da senede bir ayakkabı değişimi yeterli olabilir. Fakat çocuğun anne babası uzun boylu ise ve çocuk genetik olarak hızlı gelişmeye yatkınsa, bunun yanı sıra iyi besleniyorsa, belki de 3 ayda bir ayakkabı değiştirmeye ihtiyaç olacaktır.
Her çocuk için genel bir ayakkabı değiştirme süresi belirlemek oldukça zordur. Ancak sık aralıklarla ayak büyüklüğünün ölçülmesi faydalı olacaktır.
İLGİLİ MAKALE
Çocuklarda nasır oluşması nasıl engellenebilir?
Doç. Dr. Semih ÖZKAN
hocam sertleşme ve erken bosalma sorunum var ve son zamanlarda gömülme meyda geldi sıklıkta olmuyor biraz kiloluyum sadce göbek bu konuyla ilgi... devamı
Çocukların Ayak Sağlığı Konusunda Ailelerin Sık Yaptıkları Hatalar Nelerdir?
İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalıdır?
Çocukların Yaşadığı Başlıca Ayak Sorunları Hangileridir?
Çocuklarda Nasır Oluşması Nasıl Engellenebilir?
Sağlıklı Görüş İçin Bilgisayar Ergonomisi