- İçindekiler
- Nedir
- Sebepleri
- Belirtileri
- Teşhisi
- Tedavisi
Nedir
Bel Omurgası Stenozu
Bu başlık bel olarak da bilinen sırtın alt bölümündeki omurga stenozu (omurga kanalında daralma) ile ilgilidir. Eğer boyun omurgası stenozu hakkında bilgiye ihtiyacınız varsa Boyun (Servikal) Omurgası Stenozu başlığına bakınız.
Bel omurgası stenozu bel olarak da bilinen sırtın alt bölümündeki omurga kanalının daralmasıdır. Kemik, doku ya da her ikisinin büyümesi ile omurga kemiklerinin içindeki açıklığın hacminde daralma meydana gelir. Bu daralma, omurilikten dallara ayrılan sinirleri sıkıştırabilir veya tahriş edebilir. Bu durum omuriliğin kendisini de sıkıştırıp tahriş edebilir. Bu daha çok bacaklarda, ayaklarda ve kalçada ağrıya, hissizliğe veya güçsüzlüğe neden olabilir.
Sebepleri
Sebepler
Bel omurgası stenozuna çoğunlukla, yaşlılığa bağlı omurga kanalı şeklinin ve hacminin değişmesi yol açar. Örneğin:
- Ligament denilen bağ dokular kalınlaşır.
- Osteoartrit denilen eklem hastalığı, omuriliği sıkıştıran kemik çıkıntılarının gelişmesine neden olur.
- Kemiklerin arasındaki diskler geriye doğru taşarak omurilik kanalını sıkıştırabilir.
Bu durumlar omurilik kanalının içindeki boşluğu daraltacak sorunlara yol açabilir.
Belirtileri
Belirtiler
Omurilik ya da sinirlerde sıkışma gerçekleşirse şu belirtiler görülür:
- Bacaklarda, ayaklarda ve kalçada hissizlik, kramp veya ağrı. Bu belirtiler yürüdüğünüzde, ayakta durduğunuzda ya da arkanıza yaslandığınızda kötüleşir. Ağrı otururken veya öne eğildiğinizde azalır.
- Bacaklarda ve uylukta sertlik
- Alt sırtta yani belde ağrı
- Şiddetli vakalarda mesane ve bağırsak kontrolü kaybı
Belirtiler bazen şiddetli, bazen de daha az şiddetli olabilir. Çoğu kişi ciddi olarak sakatlanmayacaktır. Aslında bel omurgası stenozu olan pek çok insanda hiçbir belirti görülmez.
Teşhisi
Teşhis
Doktorunuz belirtileriniz ve sağlık geçmişiniz hakkında sorular sorarak ve fiziksel muayene ile sizde bel omurgası stenozu olup olmadığını anlayabilir. Muhtemelen MRI, CT taraması ve bazen de röntgen ya da EMG gibi görüntüleme testleri yaptırmanız gerekecektir.
Tedavisi
Tedavi
Hafif ila orta şiddetli belirtileri kontrol altında tutabilmek için ağrı kesici ilaçlar almanız, egzersiz yapmanız ya da fizik tedavi görmeniz gerekebilir. Ayrıca doktorunuz omuriliğe iltihabı azaltıcı bir ilaç olan kortikosteroid enjekte edebilir.
Belirtileriniz kötüleşirse ve hareket kısıtlayıcı bir hal alırsa ameliyat gerekebilir. Böyle durumlarda, ameliyat ile omuriliği sıkıştıran kemiği ve bağ dokuyu çıkarmak bacak ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir ve normal faaliyetlerinize dönmenizi mümkün kılar. Ancak bu ameliyatın sırt ağrısını dindirmesi olası değildir.
Omurga Anatomisi
Op. Dr. Candan HUNDEMİR
Latarel reseses daralma...her iki nöral foromen kaudalden daralmıştır...t3 t4 ve t4 t5 diskerlinde minimal posterior sag parasantal annüler kaparcık m... devamı
Flebit
Kas Zorlanması
Siyatik
Dermatomiyozit
Tendinit