Tedavi
Doktorunuz, antiviral denilen, virüsle savaşan bir virüs reçete edebilir. İlaç ağrıyı ve komplikasyonları azaltmaya, hastalığın süresini kısaltmaya yardım eder. Asiklovir, famsiklovir ve valasiklovir kullanılabilir.İlaçlar ağrı veya yanma hissedildikten sonraki 24 saat içinde ve tercihen kabarcıklar görünmeden önce başlatılmalıdır. İlaçlar genelde hap halinde, herpes simpleks veya genital herpese önerilen dozlardan kat kat daha fazla yüksek dozlarda verilir. Bazı insanlar damardan (damar içi) ilaç almaya ihtiyaç duyabilir.
Kortikosteroidler denilen güçlü iltihap önleyici ilaçlar, örneğin prednizon, şişmeyi ve sürekli ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Bu ilaçlar bütün hastalarda işe yaramaz.
Diğer ilaçlar arasında şunlar bulunur:
- Kaşınmayı azaltmak için antihistaminler (ağızdan alınır veya cilde uygulanır)
- Ağrı ilaçları
- Postherpetik nevralji riskini azaltabilen, kapsaisin içeren bir krem (acı biber özü)
Ateş geçene kadar yatakta dinlenmek önerilir.
Cilt temiz tutulmalı ve kirlenen eşyalar yeniden kullanılmamalıdır. Yok edilemeyen eşyalar kaynar suda yıkanmalı ya da kullanılmadan önce dezenfekte edilmelidir. Lezyonlar sızıntı yaparken suçiçeği geçirmemiş başka insanlara, özellikle hamile kadınlara bulaştırmamak için kişinin tek başına kalması gerekebilir.
Testler
Doktorunuz, derinizi inceleyip tıbbi geçmişiniz hakkında sorular sorarak tanıyı koyabilir.Testler nadiren gerekir ama cildin zonaya yol açan virüsle enfekte olup olmadığını görmek için cilt numunesi almayı kapsayabilir.
Kan testleri beyaz kan hücrelerinde ve suçiçeği virüsüne karşı antikorlarda bir artış gösterebilir ama döküntünün zonaya bağlı olduğunu doğrulayamaz.
Sebepler
Suçiçeği geçirdikten sonra, vücudun belli hücrelerinde virüs etkisiz kalır (uyku haline geçer). Zona, yıllar sonra bu sinirlerde virüs yeniden etkin hale geldikten sonra meydana gelir.Virüsün neden birden etkin hale geldiği açık değildir. Genelde tek bir atak meydana gelir.
Zona herhangi bir yaş grubunda meydana gelebilir ama şu durumlarda meydana gelmesi daha olasıdır:
- 60 yaşın üstündeyseniz
- 1 yaşından önce suçiçeği geçirdiyseniz
- Bağışıklık sisteminiz ilaçlardan veya hastalıklardan zayıflamışsa
Nedir
Zona (herpes zoster), suçiçeğine de neden olan varicella-zoster virüsüne bağlı, ağrılı, kabarcıklı bir cilt döküntüsüdür.Önleme
Suçiçeği geçirmediyseniz veya suçiçeği aşısı olmadıysanız zonalı veya suçiçekli kişilerin döküntüleri ve kabarcıklarına dokunmaktan çekinin.Herpes zoster aşısı mevcut. Suçiçeği aşısından farklıdır. Herpes zoster aşısı olan yaşlı yetişkinlerin zonadan komplikasyon yaşama ihtimali daha yüksektir. 60 yaşından büyük yetişkinler tıbbi bakımlarının rutin bir parçası olarak herpes zoster aşısı yaptırmalıdır.
Belirtiler
İlk belirti, genelde tek yönlü ağrı, karıncalanma veya yanmadır. Ağrı ve yanma ciddi olabilir ve genelde döküntü ortaya çıkmadan önce vardır.Birçok insanda, ciltte kırmızı lekeler, ardından küçük kabarcıklar oluşur.
- Kabarcıklar patlar, kurumaya başlayan küçük ülserler oluşturur ve kabuklar meydana getirir. Kabuklar 2-3 hafta içinde düşer. Skarlaşma nadirdir.
- Döküntü genelde omurilikten bel bölgesi veya göğsün önüne kadar dar bir alanı kapsar.
- Döküntü yüz, gözler, ağız ve kulakları kapsayabilir.
- Karın ağrısı
- Ürperti
- Yüzdeki bazı kasları hareket ettirme zorluğu
- Sarkık göz kapağı (ptoz)
- Ateş ve üşüme
- Genel kötü his
- Genital lezyonlar
- Baş ağrısı
- İşitme kaybı
- Eklem ağrısı
- Gözü hareket ettirememe
- Şiş bezler (lenf nodülleri)
- Tatma sorunları
- Görme sorunları
İLGİLİ MAKALE
Zona ve Uçuk Arasındaki Fark
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Merhaba Nurettin bey, Babam 74 yaşında,5 ay önce sol kol, göğüs ve sırtına kadar geniş bir alanda çok iri taneli içi su toplamış döküntüler olduğunda ... devamı
Flebit
Kas Zorlanması
Zona (Herpes Zoster)
Fibromiyalji Belirtileri
Kemik İliği İltihabı