Herkesin hayatının bir bölümünde beyin kanseri olma riski vardır ancak bazılarında tümör gelişme riski daha yüksektir. Genetik faktörler, ırk, yaş, maruz kalınan kimyasallar ve radyasyon da riski arttırabilir. Bazı özel kanser tipleri sadece çocuklarda ya da belirli ırklarda görülür. Otomotiv işçileri ya da çiftçiler gibi bazı meslek gruplarında maruz kalınan kimyasallar hastalığa yakalanma riskini arttırır. Beyin kanserinin başağrısı, mide bulantısı, kas hareketiyle ilgili sorunlar, hafıza kaybı, kollarda ya da bacaklarda hissizlik ya da zayıflık, görme ve konuşma problemleri gibi bir çok belirtisi vardır. Tümör riskini ortadan kaldırmak için, bu belirtilerden herhangi birini yaşamanız halinde doktorunuzla görüşmeniz her zaman en iyisidir.

Genetik

Genlerinde beyin kanseri kodlarını taşıyan ailelerde, nesiller boyu bu hastalığın görülme riski daha yüksektir. Elephant Man Sendromu gibi bazı nadir rastlanan genetik rahatsızlıklar, iç ya da dış tümör oluşmasına neden olur ve çoğunlukla beyin kanserine yol açar.

Irk

Beyazlar diğer ırklara göre daha fazla risk taşırlar, fakat bazı kaynaklara göre afroamerikanların beyin kanserinde ölüm riski daha yüksektir ve PCNSL(birincil merkezi sinir sistemi lenfoması), afroamerikanlarda beyazlara göre iki kat daha fazla görülmektedir. PCNSL için asıl tuhaf olan, 50 yaşından sonra bu durumun tersine dönmesi ve beyazların da siyahlar kadar yüksek risk altında olmasıdır. AIDS hastaları ya da benzer bağışıklık sistemi zayıflıkları olan hastalar da PCNSL’ye daha yatkındırlar.

Yaş

Risk, yaşla birlikte artar ve 45 yaşından sonra çok daha yüksektir. Beyin sapı tarafından üretilen Huwel isimli bir protein gereksiz proteinlerin gelişmesini engellemede yardımcıdır. Temel olarak bir tümör bastırıcı gibi çalışır. Bu proteinin üretimi yaş ilerledikçe azalır ve muhtemelen bu durum tümörün büyümesini kolaylaştırır. Huwel üzerinde çalışmalar hala sürmektedir. Ayrıca, 65 yaşın üzerindeki erkeklerde aynı yaş grubundaki kadınlara göre beyin kanseri oluşma riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen kaynaklar da vardır.

Kimyasallarla Temas

Mesleki olarak zirai ve zararlı ot öldürücü ilaçlar, ahşap koruyucular, PVC’ler ve klorlanmış hidrokarbonlarla temas edenlerde hastalığın görülme oranı artmaktadır. Yapılan testler henüz sonuçsuz kalmasına rağmen, et kürleme gibi işlerde kullanılan sodyum nitritler de şüpheli maddelerdendir.

Radyasyon

Özellikle genç yaşta ya da aşırı dozda radyasyonla temas etmek, kanser riskini yükseltir. İronik olarak, kanser hastalarını tedavi etmek için kullanılan ve iyonlaştırıcı olarak adlandırılan bir radyasyon tipi, hastalarda beyin tümörü oluşması riskini daha da arttırır. Ebeveynleri radyasyona ya da çözücülere maruz kalmış olan doğmamış bir çocukta da risk daha yüksektir.

Cep telefonları, mikrodalga fırınlar ve yüksek gerilim hatlarının, beyin kanserini arttırma eğilimi üzerinde araştırmalar devam etmektedir.

Uzm. Dr. Yaşar Sezen ORAL

Yaşar Hanım merhaba, Siz bir soru sormak istiyorum.Konu ile ilgili yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Yaklaşık bir hafta önce bel ağrısı ve kasığım... devamı