Nedir

Herkesin egzersiz yapması gerektiğini duymuşsunuzdur ama ya bir sakatlığınız varsa? Tekerlekli sandalyedeyseniz veya başka bir fiziksel sakatlığınız varsa egzersiz bir yana, temel ihtiyaçlarınızı karşılamak yeterince zordur. Ama sakatlıkları olan kişiler için egzersiz daha da önemlidir. Vücut kuvvetinizi korur, stresi geçirir ve yorgunluğu azaltır. Anahtar, durumunuz için doğru egzersizi bulmaktır.

Tekerlekli Sandalye Kullananlar

Genel olarak, tekerlekli sandalye kullanıcıları, üst vücut kuvvetini geliştiren ve sakatlanma ihtimalinizi azaltmaya yardımcı olan direnç egzersizlerine odaklanabilir. En iyi seçenekleriniz hakkında bilgi ve rehberlik edinmek için her zaman doktorunuzla veya fizik terapistinizle konuşmalısınız. Videolardan başlayabilirsiniz.

Daha fazlasını yapmakla ilgilenirseniz birtakım özel egzersiz aletlerine yatırım yapabilirsiniz. Tekerlekli sandalyede olan kişiler için birçok yeni egzersiz makinesinin yanı sıra el bisikletleri ve başka kardiyo aletleri de mevcut. Ama bu özel ekipmanların sizi egzersiz yapmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Üst vücudunuzu oynatabiliyorsanız kollarınızı önünüzde düz kaldırmayı deneyin, birkaç saniye tutun ve indirin. Sonra kollarınızı iki yana kaldırıp (omuz seviyesinde durarak) bekleyin, ardından indirin. Bu iki egzersizi 15-20 kere yapın ve kuvvet kazandıkça hafif el ağırlıkları kaldırın. Daha özel üst vücut etkinlikleri arasında omuz silkme, baş üstü presler ve bisep bükme bulunur.

Rekabetçiyseniz başka bir seçenek de organize sporları denemektir. Tekerlekli sandalye sporlarıyla ilgilenen kurumlar yakınınızda basketbol, okçuluk, eskrim ve daha fazlası dahil etkinlikler, bölgenizde zindelik programları ve idman seçenekleri bulmanıza yardımcı olabilir.

Esneme ve esneklik de sakatlanma olasılığınızı azaltmak için önemlidir. Özellikle, omuzlarınız, kollarınız, sırtınız ve boynunuz dahil üst vücudunuzdaki bütün ana kasları esnetmelisiniz. İnternette örnek egzersizler bulmanız mümkün.

Bir sakatlığınız varsa egzersizinizde daha çok çabalamanız ve daha yaratıcı olmanız gerekir. Doktorunuz, fizik terapistiniz veya başka uzmanlarla konuşmak, vücudunuzu güçlü ve aktif tutmanıza yardımcı olabilir.

Görme/İşitme Sakatlığı

İşitme veya görme sakatlığı olan kişilerin günlük yaşamda üstesinden gelmesi gereken birçok engel vardır ve egzersiz unsurunu eklediğinizde iki katına çıkar. Ama 2000 Olimpiyat Oyunlarında koşan Marla Runyon gibi kör sporcuların atılımıyla gitgide daha çok insan spor ve egzersizle ilgileniyor.

İşitme ve görme sakatlığındaki belirli kaygılar güvenli olarak egzersiz yapmayı içerir. Her yeni egzersizci gibi, ilk olarak yavaş bir kardiyo egzersizi ve ağırlık kaldırma egzersizi rutiniyle başlayıp uygun çeşidi kullandığınızdan emin olmalısınız. Bir seçenek de bir sağlık kulübüne katılıp kişisel egzersiz seçeneklerine bakmak. Bir eğitmen hem spor salonu hem de size uygun ekipman hakkında rehberlik edebilir. Egzersizleri ne kadar doğru yaptığınızı, kardiyo makinelerinin güvenli bir şekilde nasıl kullanılabileceğini ve sizin için uygun bir rutin nasıl ayarlanabileceğini gösterebilir. Dışarıyı seviyorsanız sporla ilgilenebilirsiniz.

Bir sakatlıkla yaşamak zor olabilir ve egzersiz eklenecek bir yük gibi görünebilir. Ama biraz rehberlikle, daha sağlıklı ve daha stressiz yaşamınıza doğru yol alabilirsiniz.

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

20 yaşındayım boyum 154 boy uzatmak için ne yapmam lazım egzersiz dışında çünkü artık boyumun kısa olması psikolojimi bozuyor ... devamı