Teknik yönden, enfeksiyöz monolükleoz veya monoya ömrünüzde bir kere yakalansanız da, aslında birden fazla defa mono belirtisi geçirebilirsiniz ve birden fazla defa mono teşhisi konulabilir.

Neden?

Eptein-Barr virüsü (EBV), genelde mononun resmi nedeni olarak düşünülür. EBV enfeksiyonları yalnızca bir defa geçirilse de, CMV, adenovirüs, Toksoplazma gondii, HIV, kızamıkçık, hepatit A, herpes virüsü-6, insan herpes virüsü-8 gibi birçok başka virüs, mono benzeri hastalıklara neden olabilir. Yani, çocuğunuz mono geçirdikten sonra bile, başka bir virüsün neden olduğu mono benzeri bir hastalık kapabilir, bu hastalık da monoyla aynı belirtileri taşıyor olabilir mesela ateş, boğaz ağrısı ve şiş salgı bezleri.

Çocuğunuza ikinci defa mono teşhisi konulması, daha önce yanlış teşhis konulmuş olmasından kaynaklanabilir. Mono için monospot testi, toplamda yüzde 10’a kadar yanlış pozitif sonuçlar verebilir (Bu demek oluyor ki, çocuğunuzda mono bulunmasa bile test pozitif çıkabilir). Bu nedenle, çocuğunuz mono belirtilerine sahip ve testi pozitif çıkmış olsa bile, enfeksiyonu başka bir virüsten kaynaklanabilir, tabii sonuçlar pozitif EBV titreleriyle doğrulanmadığı takdirde (Bu, her zaman yapılmaz veya gerekli görülmez).

Peki, monoyu birden fazla defa geçirebilir misiniz? Doğru yanıt, “Hayır, EBV’den kaynaklanan monoyu birden fazla geçiremezsiniz”, ancak çocuğunuzda mono belirtileri görülebilir, hatta ona birden fazla defa mono teşhisi konulabilir.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

hocam öncelikle kendimi tanıtayım 19 yaşında bir üniversite öğrencisiyim ve yaklaşık birkaç hafta önce penisimin ucunda küçük siyah bir nokta farketmi... devamı