Nedir

Bisep Yırtılmaları

Bisep tendonu, bisep kaslarını kemiğe bağlayan yapıdır. Omuz ekleminde proksimal bisep tendonu, dirsek ekleminde ise distal bisep tendonu bulunur.

Bisep Tendon Yırtılması Nedir?

Bisep tendon yırtılması, bisep tendonunun kemikle olan bağlantısının kopmasına sebep olan bir yaralanmadır. Normal bir bisep tendonu, kemiğe çok sıkı bir şekilde bağlanmıştır. Ancak bisep tendonu yırtıldığı vakit bu tendon ayrılır. Bisep tendonu yırtıldıktan sonra kas kemiği çekemez ve bazı hareketler zayıflar veya ağrılı olur.

İki tür bisep tendon yaralanması vardır.

  • Proksimal bisep tendon yırtılmaları
    Proksimal bisep tendon yırtılması, omuzdaki bisep tendonunun yırtılmasıdır. Bu yaralanma en yaygın bisep tendon yırtılması tipini oluşturur. En yaygın olarak 60 yaş üstü insanlarda görülür ve genellikle çok şiddetli olmayan belirtiler gösterir.
  • Distal Bisep Tendon Yırtılmaları
    Distal bisep tendonu, dirsek eklemi çevresinde hasar görmüştür. Bu tarz bir yaralanma genellikle orta yaşlı insanlarda halter kaldırma ve spor yaralanmalarında meydana gelir. Bisep yırtılması yaşayan birçok insan, yırtık tendonun onarılması için ameliyata ihtiyaç duyar.

Bisep tendonunun proksimal ucundaki yırtılmalar, bisep tendonunu iki ucundan birinde meydana gelir. Bu tıbbi durum genellikle yaşlı insanlarda görülür ve bisep tendonlarındaki yaşa bağlı yıpranmayla ilgilidir. Birçok hastada bu yırtılmadan önce omuz sıkışması veya döndürücü manşet yırtılmasını gösteren omuz ağrısı olur. Bundan sonra bisep tendon yırtılması kıyasen önemsiz bir olayda meydana gelebilir, bazı hastalar hasar görmüş tendon yırtılması sırasında ağrılarının azıldığını görür.

Proksimal tendon yırtılması halter kaldıran, fırlatma sporları yapan gençlerde de görülmekle birlikte çok nadirdir.

Belirtileri

Belirtiler

Genellikle hastalar omuz bölgesinde bir şaklama sesi duyduktan sonra ani bir ağrı hissederler. Ağrı çoğu zaman çok belirgin değildir, ancak daha önce bahsettiğimiz gibi bazı hastaların yırtılmadan sonra ağrılarında azalma olabilir. Yırtık tendon toplandığı zaman hastalar bisep kasının üstünde bir yumru görebilirler. Bu yumru kolda toplanan kıvrılmış kastır ve kas normalden çok daha büyük göründüğü için buna ''Temel Reis kası" denir.

Tedavisi

Tedavi

Hastalar proksimal tendon yırtılmasından sonra genelde kol veya omuz fonksiyonunda herhangi bir eksilme hissetmezler.  En belirgin belirtiler kolda hafif bir tümsek ve kopmuş olan kasta hafif bir kıvrılmadır. Proksimal bisep kasının ameliyatla tedavisi, genelde sadece aktif genç hastalar için bir seçenek olarak düşünülür.

Proksimal bisep tendonunu yırtılmasından sonra çok küçük bir işlev kaybının olmasının sebebi, tendonun omuz eklemine iki uçla bağlanmasıdır (Zaten bisep ''iki başlı'' anlamına gelir). Yırtılma dirsekte, distal bisep tendonunda meydana geldiği vakit, burada eklemle tek bir bağlantı olduğu için genelde ameliyat şarttır.

Proksimal tendon yırtılmasından sonra ağrı ortadan kalkmazsa omuz ağrısına neden olabilecek başka tıbbi durumların var olup olmadığına bakılmalıdır.  Sıkışma sendromu (döndürücü manşet bursiti), döndürücü manşet yırtılmaları veya omuz etrafında kırılmalar, ağrı verebilecek tıbbi sorunlardır.

Distal bisep tendonunu, dirsekte yırtılmasına daha az rastlanır ve bisep tendon yaralanmalarının yüzde 5''inden daha azını oluşturur. Yaralanma genellikle orta yaşlı insanlarda görülür, ama yine de nadirdir. Genellikle tendonda oluşan bir miktar yıpranma veya tendonda bir kısım iltihaplanma görülür, bunlar tendonu yırtılmaya açık hale getirirler.

Distal bisep tendonu yırtılmalarında ameliyatla onarım yapılmazsa, distal bisep tendonları tümüyle yırtılan hastaların, dirseklerinde belirgin bir kuvvet kaybı olacaktır. Dirsek hem bir dirence karşı kolu dirsekten bükmede hem de kolu uzatıp eli yukarı ve aşağı bakacak şekilde çevirme hareketlerinde işlev görür (Mesela kapı kolu çevirmek veya tornavida kullanmak gibi). 

Distal bisep tendonu yırtılması

Distal Bisep Tendonu Yırtılmasının Belirtileri

Distal bisep tendonu yırtılmaları, dirseğin ön kısmında zor kullanılan bir hareketten sonra oluşuveren ani ağrıyla ortaya çıkarlar. Hastalar genellikle bir şaklama sesi duyar ve tendon yırtılmasının olduğu yerde ağrı oluşur. Dirsek çevresinde morarma ve şiş de distal bisep tendon yırtılmalarında yaygın belirtiler arasındadır.

Distal bisep tendonu yırtılmasının tedavisi

Distal Bisep Tendonu Yırtılmasının Tedavisi

Bisep tendonunu ameliyatla onarılması en yaygın yöntemdir. Yırtılma tam bir yırtılma değilse veya hasta fazla aktif bir insan değilse o zaman ameliyat gerekmeyebilir. Ne var ki kollarını normal bir şekilde kullanmaya devam etmek isteyen birçok hasta için yırtık tendonun kemiğe ameliyatla tekrar iliştirilmesi çok faydalanırlar. 

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

İyi günler omuzum da kas yırtılması olduğu söylendi mr çekildi hücre tedavisine başlanacak ama benim ağırlarım var ilaç kullanıyorum geçmedi ne yapmam... devamı