Burun Estetiği / Rhinoplasty
Rhinoplasty (burun estetiği) ameliyatı burnun iç ve dış tarafındaki eğrilikleri gidermek ve burnun yüzün diğer yapılarına göre daha uygun görünmesini sağlamak için yapılan bir işlemdir.
Burundaki şekille ilgili problemleri şu başlıklar altında inceleyebiliriz:
• Burun sırtında çıkıntı (Hump)
1. kıkırdakta
2. kemikte
3. kıkırdak ve kemikte
• Burun ucunun düşüklüğü
• Burun kemiklerin yanlardan çok geniş olması
• Burun kemiklerinin yanlardan çok dar olması
• Burun kanatlarının şekil bozuklukları (dar, geniş, veya asimetrik olması)
• Burnun aşırı uzun olması
• Burnun aşırı kısa olması
• Burun sırtının çökük olması
• Burun ucu şekil bozuklukları (dar, geniş, veya eğri olması)
• Burun ucunun çok kalkık olması
• Burnun karşıdan bakıldığında bir tarafa doğru eğik olması (aksiyel deviasyon)
• Burun ile alın birleşme noktasının çok alçak veya yüksek (grek burun) olması
Yukarıda sayılanlar en sık görülen problemler olup bazen bu deformitelerin birden fazlası değişik oranlarda görülür. Ayrıca ırklara göre bu deformitelerin görülme sıklıkları değişir. Yine hastanın daha önceden burnundan bir müdahale geçirmiş olması bunlardan daha farklı deformitelere yol açabilir. Bizim hastalarımızda en sık görülen problem burun sırtının kemerli olması ve birlikte burun ucunun düşük olmasıdır.
• Burunda nefes alma ile ilgili problemler ise :
• Burun deliklerinin kontrakte ve/veya dar olması
• Nazal valv mekanizmasının bozuk olması
• Septum deviasyonu
• Konka hipertofisi (burun eti)
• Burun içi mukozal yapışıklıklar olması
Yine nefes alma probleminde de bunlardan biri veya birkaçı görülebilir.
Burun Estetiği Operasyonu
Üzerine bir kaç ciltlik kitaplar yazılmış olan burun operasyonu tekniklerini bir kaç paragrafa sığdırmak imkan dışıdır ancak kısaca sıralamak gerekirse burun ameliyatları açık, kapalı veya delivery denen bir teknikle yapılır. Operasyon genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Ancak pek çok doktor genel anestezi altında operasyonu tercih eder. Hasta operasyon sonrası evine gidebilir veya bir gece hastanede kalabilir. Ben kendisine bakabilecek birisi olanlarda hastanın aynı gün evine gitmesini tercih ediyorum. Ameliyat süresi hastanın burun deformitesine bağlıdır ve ortalama olarak 1.5-3 saat kadar sürer. Göz altlarında morluk ve şişlik ile boğaz ağrısı ve kuruluğu hemen her hastada görülmekte olup son derece doğaldır. Bu şikayetler en fazla ameliyattan bir sonraki gün görülüp 3. günden itibaren azalmaya başlarlar. Her doktorun tekniği farklı olmakla birlikte buruna tampon koyulabilir veya koyulmayabilir. Yine alçının durma süresi de doktorun tercihi olup 4-10 gün arasında alçı tutulabilir.
Operasyon sonrası
Hastanın alçısı çıkartıldıktan sonra genellikle burun sırtı ince bantlarla kapatılır ve hastaya yapması gereken masajlar gösterilir. Bu masajlar burun sırtındaki ve ucundaki ödemin daha çabuk iyileşmesini sağlar. Bu iyileşmenin hızı hastanın normal yaşama dönmesini belirler. Hastaların operasyondan sonraki ilk hafta istirahat etmeleri önerilir. İkinci hafta işlerine dönebilirler. 3. haftadan itibaren hafif sporları yapabilirler. 4. haftadan itibaren hastaların pek bir yasağı kalmaz. Ancak boks, futbol vb ağır sporları yapmaları 6-12 haftadan önce önerilmez. Ayrıca ilk aylarda gözlük kullanımı önerilmez. Güneşe çıkma ve sauna gibi sıcak ortamlar hastaların yüzündeki şişlikleri artırabileceği için dikkatli olunmalıdır. Burun 2. haftadan itibaren şekle girmeye başlar ve hastalar artık rahatsızlık duymazlar ancak burnun ve yüzün tüm ödemlerinin geçmesi 3-6 ay arasında olup burnun son şekline girmesi 2-4 yıl alabilir.
Sonuç
İyi sonuçlanmış bir burun estetiği ameliyatı sonrası:
1. Hastayı tanımayanlar burun estetiği ameliyatı olduğunu anlayamazlar. Sonuç doğaldır.
2. Hastayı tanıyıp ameliyat olduğunu bilmeyenler ilk bakışta değişikliği farkeder ancak bunun neden kaynaklandığını anlayamazlar
3. Hasta burnundan memnundur ve kendine güveni artmıştır. Fotoğraflarda daha güzel poz verir.
4. Burun yüzün diğer bölümleriyle karşılaştırıldığında hem açı olarak, hem büyüklük olarak hem de oran olarak uygun ölçülerdedir.
5. Hastanın nefes alması bozulmamış ve eğer kötüyse düzelmiştir.
6. Burun ucu çok kalkık değildir.
7. Burun sırtı çok oyuk değildir.
Burun Estetiği Ameliyatı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
Burun estetiği operasyonu nasıl yapılır?
Burun ameliyatları açık, kapalı veya delivery denen bir teknikle yapılır.
Kişinin yüzüne yakışacak burun şekli nasıl belirlenir?
Ameliyat planlanlanırken hastanın fotoğrafları çekilir ve bu resimler üzerinde hastanın yüzüne yakışan burun şekli çalışılır. Hasta – doktor iletişimi çok önemlidir. Hasta kendi isteğini net bir biçimde anlatmalı, doktor da hastaya yapılabilecekler konusunda kendisini aydınlatmalıdır. 3 boyutlu fotoğraf çalışmasıyla hasta burnunun ameliyat sonrası olması muhtemel halini her açıdan görebilir.
Burun estetiği operasyonundan sonra iyileşme süreci zor mudur?
7-10 gün kadar morluklar ve belirgin ödemler olması çok normaldir. Bu süreyi daha aza indirgemek için ameliyat sonrası hilotherm cihazı (soğuk buz maskesi) kullanılmaktadır. Burnun tam şeklini alması 6 ay ile 1 sene, hatta bazı durumlarda 2 seneyi bulmaktadır.
Burun estetiği ameliyatı hangi durumlarda gereklidir?
Asıl gereklilik hali travmatik durumlar veya doğuştan gelen sebepler nedeni ile oluşan doku kayıplarıdır. Bunun dışında kişinin burun şekli ve/veya buna bağlı olarak nefes alma şikayeti varsa ve kendi için gerekli görüyorsa bu ameliyat gereklidir.
Burun estetiği operasyonu her yaşta yaptırılabilir mi?
Kadınlarda gelişim hızına göre 16-17 yaşlarında erkeklerde ise 17-18 yaşlarında yapılabilir.
Çene Estetiğinde Büyük Artış
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhaba Sinan Bey.Benim sorum lazer ameliyatı olduktan sonra burun estetiği yaptırmak istiyorum. aradan ne kadar zaman geçince ameliyat olmak daha sağ... devamı
Hızlı Estetiğe Talep Arttı
Burnunuzun Görüntüsünden Memnun Değil Misiniz?
Sağlıklı Ve Yumuşak Cilt İçin Gıdalar
Dişteki Ortodontik Bozukluklara Şeffaf Tedavi
Botoks Migren Tedavisinde Yaygınlaşıyor