Nedir
Nedir?
Rinoplasti de denilen estetik burun ameliyatı, burnu kısaltmak ya da uzatmak, şeklini veya hatlarını değiştirmek, burun deliklerini daraltmak ve ucunu belirginleştirmek için yapılan cerrahi bir işlemdir.
Estetik burun ameliyatını planlarken operatör doktorunuz yüz özelliklerinizi, burnunuzun derisini ve neyin değiştirilmesini istediğinizi dikkate alır. Burnunuzun üst kısmı kemik, alt kısmı da kıkırdaktır. Estetik burun ameliyatı ya kemiği, ya kıkırdağı ya da ikisini birden değiştirir. Operatör doktorunuzla, estetik burun ameliyatıyla sizin için neler yapılabileceğini konuşun.
Niçin Yapılır
Niye Yapılır?
Estetik burun ameliyatı:
- Burun kemerini düzeltebilir.
- Burnun ucunu yeniden şekillendirebilir.
- Burnun genel boyutunu büyütebilir ya da küçültebilir.
- Burunla üst dudak arasındaki açıyı değiştirebilir.
Estetik burun ameliyatı bir yaralanmanın akabindeki şekil bozukluklarını, doğum kusurlarını düzeltebilir veya bazı nefes alma güçlüklerini geçirebilir.
Riskler
Riskler
Her büyük cerrahi operasyonda olduğu gibi estetik burun operasyonu da kanama, enfeksiyon ve anesteziye olumsuz reaksiyon gibi olumsuz riskler taşır. Estetik burun operasyonunun diğer olası riskleri şunlardır:
- Yineleyen burun kanamaları
- Burundan nefes almakta zorlanma
- Burnun etrafında hissizlik
- Düzgün görünmeyen burun olasılığı
- Ağrı, renk kaybı veya kalıcı şişkinlik
- Skarlaşma
Bu risklerin sizin için geçerli olup olmadığını doktorunuzla görüşün.
Hazırlık
Nasıl Hazırlanırsınız?
Estetik burun ameliyatı için tarih ayarlamadan önce, operatör doktorunuzla görüşüp ameliyatın size iyi gidip gitmeyeceğini belirleyen önemli etmenleri tartışmalısınız. Bu görüşme genel olarak şunları içerir:
- Tıbbi geçmişinizi. Doktorunuz size şu an veya eskiden varolan durumların yanı sıra o sırada kullandığınız ilaçlar hakkında sorular sorar. Hemofili gibi bir kanama rahatsızlığınız varsa estetik burun ameliyatına aday olamayabilirsiniz.
- Fiziksel muayene. Doktorunuz, kan tahlilleri gibi laboratuar tahlilleri dahil, tam bir fiziksel muayene yürütür. Derinizi, burnunuzun içini ve dışını da inceler. Fiziksel inceleme, doktorunuzun ne gibi değişiklikler yapılması gerektiğini ve fiziksel özelliklerinizin, mesela derinizin kalınlığının veya burnunuzun ucundaki kıkırdağın sertliğinin sonuçlarınızı nasıl etkileyeceğini belirler.
- Fotoğraflar. Doktorunuzun muayenehanesinden biri, burnunuzun farklı açılardan fotoğraflarını çeker. Doktorunuz bu fotoğrafları ameliyat öncesi ve sonrasındaki değerlendirmelerde, ameliyat sırasında örnekler olarak ve uzun vadeli incelemelerde kullanır.
- Beklentilerinizin konuşulması. Doktorunuza nedenleriniz ve beklentilerinizden bahsetmelisiniz. O size estetik burun ameliyatının sizin için ne yapabileceği ve yapamayacağını, sonuçlarınızın neler olabileceğini açıklar.
Estetik burun ameliyatından önce şunları yapmalısınız:
- Bazı ilaçlardan uzak durmalısınız. Aspirin veya ibuprofen içeren ilaçlardan ameliyattan iki hafta önce ve sonra uzak durun. Bu ilaçlar kanama riskini artırabilir. Operatör doktorunuzun onayladığı veya reçetenize yazdığı ilaçlar dışında ilaç almayın.
- Sigara içiyorsanız içmeyi bırakın. Sigara içmek, ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecini yavaşlatır.
Ameliyat günü için düzenlemeler yapın. Sedasyondan [yatıştırma] sonraki ilk 24 saatte hafıza kayıpları, tepki verme süresinde yavaşlama, yargı bozukluğu yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla, ayakta tedavi süreci geçiriyorsanız sizi eve götürecek birini ayarlayın. Ayrıca, ailenizden veya arkadaşlarından birinin bir iki gece sizinle kalıp siz ameliyattan toparlanırken kişisel bakımınıza yardım etmelerini sağlayın.
Bekleyebilecekleriniz
Ne Bekleyebilirsiniz?
Estetik burun ameliyatı genelde burnun içinde yapılır. Operatör doktor, derinin altındaki kemiği ve kıkırdağı yeniden şekillendirir. Genelde burun deliklerinin içinde kesikler açar. Bazen de burun delikleri arasındaki bölümde kesikler açar. Sonra deriyi alttaki kemik veya kıkırdak ve sümükdokudan ayırıp kesmek için bir dizi adım takip ederek burun kemiğini veya kıkırdağını kırpar ya da ona takviye yapar (büyütür).
Operatör doktor burun kemiği veya kıkırdağını, ne kadar ekleme gerektiğine, burnun yapısına ve mevcut malzemelere bağlı olarak birkaç şekilde büyütebilir. Küçük değişiklikler için, operatör doktor burnun derinliklerinden veya kulağın içinden alınan kıkırdağı kullanabilir. Daha büyük gereksinimler için, implantlar veya kemik grefti kullanabilir. Kemik grefti, kemik maddesinin (greftinin) başka bir kemiğin (konuk kemik) içine yerleştirilip konuk kemiğin büyütüldüğü bir işlemdir.
Sırasında
Ameliyat Sırasında
Estetik burun ameliyatı, ameliyatın zorluğuna ve operatör doktorunuzun tercihlerine bağlı olarak genel ya da lokal anestezi gerektirir. Sizin vakanızda hangi anestezinin en iyisi olduğunu doktorunuzla önceden konuşun.
- Lokal anestezi. Bu anestezi çeşidi, genelde ayakta tedavi ortamında kullanılır ve vücudunuzun belli bir bölgesiyle kısıtlıdır. Doktorunuz, burun dokularınıza ağrıyı hissettirmeyecek ilaç enjekte edip damar içi (IV) bir hattan geçen ilaçla sizi uyuşturur. Bu sizi sersemletir ama tamamen uyutmaz.
- Genel anestezi. Bu anestezi çeşidini nefesle çekerek veya damar içi (IV) bir hatla, yani eliniz, boynunuz ya da göğsünüze yerleştirilen bir kateterle alırsınız. Genel anestezi tüm vücudunuzu etkileyip geçici bir bilinçsizlik hali meydana getirir.
Ameliyattan sonra, uyanma odasına taşınacaksınız, orada personel sizi herhangi bir komplikasyon var mı diye gözetim altında tutacak. O gün içinde çıkabilirsiniz ya da işlem hastanede yapılmışsa bir gece kalabilirsiniz.
Sonra
Ameliyattan Sonra
Ameliyattan sonra, kanamayı ve şişmeyi engellemek için, başınız göğsünüzden yüksekte olacak şekilde yatakta dinlenmeniz gerekir. Burnunuz şişme veya ameliyat sırasında burnunuzun içine doldurulan pamuklardan dolayı tıkanabilir. Çoğu vakada, pansumanlar bir ila yedi gün yerinde kalır. Doktorunuz da burnunuzu korumak ve destek için bir sabitleyici veya bandaj yapıştırır. Bu, yaklaşık bir hafta durur.
Ameliyattan veya pansumanın çıkarılmasından sonra hafif kanama, sümük akıntısı ve kan pıhtısı yaygındır. Doktorunuz, burnunuzun altına akıntıyı emmesi için “damla pedi”, yani bantla tutturulan küçük bir gazlı bez yerleştirebilir. Gazlı bezi, doktorunuzun talimat verdiği şekilde değiştirin.
Ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca, doktorunuz kanama ve şişme ihtimallerini daha da azaltmak için sizden şu önlemleri almanızı isteyebilir:
- Aerobik veya hafif koşu gibi ağır etkinliklerden kaçının.
- Yüzmeyin.
- Sümkürmeyin.
- Aşırı çiğnemeyi gerektiren yiyeceklerden uzak durun.
- Gülümsemek veya gülmek gibi büyük yüz ifadelerinden kaçının.
- Üst dudağınızın hareketini sınırlamak için dişlerinizi hafif hafif fırçalayın.
- Önden kapatılan kıyafetler giyin; tişört veya kazak gibi giysileri başınızdan çekmeyin.
İlaveten, burnunuza baskıyı önlemek için ameliyattan sonra en az dört hafta gözlük veya güneş gözlüğü takmayın. Burnunuz iyileşene kadar yanağınıza yaslanabilir veya gözlüğü alnınıza bantlayabilirsiniz.
Ayrıca, ameliyattan sonra en az iki üç hafta süresince cildinizi güneşe maruz bırakmayın. Aşırı güneş burnunuzun derisinde kalıcı düzensiz renk değişimine neden olabilir.
Burun ameliyatınızdan sonra bazı geçici şişkinlik, gözkapaklarınızda siyahlaşma ve mavileşme, uyuşma meydana gelebilir. Bu nadiren altı haftaya kadar uzayabilir, hafif şişkinliğin tümüyle inmesiyse bir yıl alabilir. Buz torbaları ve soğuk kompresler şişkinliği ve göz çevresinde renk değişimini azaltabilir.
Yavaş iyileşme sürecinden dolayı, ameliyatınızın nihai sonuçlarını bir yıla kadar göremeyebilirsiniz.
Sonuçlar
Sonuçlar
Burnun yapısında, genelde milimetreyle ölçülen çok küçük değişiklikler, burnunuzun görünüşünde büyük değişiklikler yaratabilir. Çoğu zaman, deneyimli bir operatör doktor iki tarafın da memnun olacağı sonuçları alabilir. Fakat bazı vakalarda, ufak değişiklikler yeterli değildir, daha fazla düzeltme için operatör doktorunuzla ikinci bir ameliyat tercih edebilirsiniz. Durum böyleyse bir sonraki ameliyat için en az bir yıl beklemelisiniz çünkü burun bu zaman zarfında değişikliklere uğrayabilir.
Burun Estetiği- Rinoplasti
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhaba Sinan Bey.Benim sorum lazer ameliyatı olduktan sonra burun estetiği yaptırmak istiyorum. aradan ne kadar zaman geçince ameliyat olmak daha sağ... devamı
Estetik Burun Ameliyatı
Ütüleme Lazer Yöntemi İle Ağrısız Epilasyon
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Cilt Kanserinden Korunmaya İlişkin 5 Efsane